Gatufotograf

Fota folk man möter på gatan

Ibland fotar jag och snackar med främmande människor på gatan.  Turen var kommen till stadsdelen Nyfors här i Eskilstuna.  

Det hade precis slutat regna. Först stötte jag på det här paret på Nyforsgatan. Det var lite uppförsbacke. Jag frågade om jag kunde hjälpa till och dra rullstolen. Men fick svaret att dom ville streta på själva. 

 

 

 

Utanför ICA-butiken satt denne man. Drack kaffe och rökte. En personlighet verkligen. Hälsade och  bad om bild. Vi pratade lite om väder och vind. Han frågade hur länge gamla negativ höll sig som han hade i en låda. Och jag försökte ge besked. 

 

 

Lite längre upp på Nyforsgatan satt en man på rullator framför ett gäng jobbare som byggde en lekplats.  Slog mig ned på en plattrave bredvid honom.  Vi betraktade tyst skådespelet. Sen berättade han för mig allt vad dom gjorde fel. Mannen var förresten från Bosnien-Herzegovina. Förstod att han tillhörde de ”juggar” som arbetskraftinvandrade till Eskilstuna på femtiotalet.

 

 

 

Ett par grabbar kom fram till oss. Jag förstod att min kamera intresserade dom.” OK – jag tar väl en bild”, sade jag. Dagens charmigaste.

 

 

 ”Juggen” frågade grabbarna om de kunde busvissla. Han demonstrerade. Den ena killen var riktigt duktig medan den andre bara fnissade. Sen busvisslade vi allihop så gott vi kunde ett tag.

 

 

Fick sen ögonkontakt med några killar på en uteservering. De drack starköl och verkade trevliga. Dom undrade vad jag fotade. Berättade lite grann. ”Kom tillbaka klockan tolv i natt. Då vi ska slåss med somalierna utanför kebaben. Det blir fina bilder.” Ursäktade mig med att det inte riktigt var min grej även om det lät jättespännande. När jag lyfte kameran och bad om bild, dolde dom blixtsnabbt sina ansikten bakom halsdukar och huvor. ”Polisen jagar oss. Vi har fem år hängande över oss” , sa dom förskräckta. ”Ok, ni bestämmer om det blir bild eller ej”, svarade jag. Sen fortsatte vi prata. Nån bild har jag inte att visa således.  Allvar eller skämt – vet inte.

Besökta en asiatisk stormarknad i en källarlokal. Har aldrig varit där. Gick runt bland hyllorna och fann idel obegripliga livsmedel. Så långt det går från svenska köttbullar. Affären har sina kunder bland den stora grupp vietnameser i Nyfors som kom hit på 60-talet. Butikspersonalen verkade vara en storfamilj inklusive spädbarn. Tog en bild på en mamma och en farfar som fikade.

 

 

Snart började det regna igen. Sökte skydd inne på Järnvägstationen. Ställde mig vid ingången och tog lite bilder på folk med uppfällda paraplyer. Fick inte till någon toppenbild men den här får väl duga. Hon fick i varje fall en kul min när hon förstod att hon blev fotad.

 

 

Gör gärna själv såna här fototurer. Alla människor där ute väntar på lite uppmärksamhet.   

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-05-28 06:15 | Läst 8171 ggr. | Permalink
Ett bra exempel på "fotografera där du står" tycker jag. Man behöver inte åka till exklusiva ställen runt om i världen. Du mötte många olika livsöden på den här promenaden och de pigga grabbarna blev min favoritbild. Kul att , tack vara dig, de fick lära sig busvissla av den gamle jugoslaven :-).
Svar från Nisse Larsson 2011-05-28 08:49
Visst är det härliga människor man stöter på så här. Roligt du uppskattar dom. - Nilserik
Fin närvaro i dina gatuporträtt. Känns ändå lite som det finns lite motvillighet på stockholms gator. Iaf de gånger jag försökt. Kanske är nåt min hjärna hittat på, men kan tänka mig att människor är mer lättsinnade utanför storstan. Va bär du på för kamera o glugg? Intressant o inspirerande läsning. /joel
Svar från Nisse Larsson 2011-05-28 09:14
Gjort ofta samma sak i Stockholm. Se tidigare blogginlägg. Fotar med en Canon 7D med zoomobjektivet E-FS 17-55 2,8 med motljusskyddt. Någon har sagt att det ser ut som jag kommer med ett stort skjutvapen.Kanske det är bra att man påminner om en fotograf. - Nilserik
Underbara bilder av underbara människor. Jag önskar jag skulle våga mig på något sådant här någon gång.
Svar från Nisse Larsson 2011-05-28 08:58
Tycker du inte det är jättekul funkar det nog inte. - Nilserik
Mycket trevlig blogg och kanongoa bilder. Jag jobbar ofta på liknande sätt, dvs börjar prata med folk och sedan tar jag en bild om jag får. Träffade på två skådiskändisar i stan i går och tog ett par bilder.
Att bara köra över fiok med kameran är inte min grej. Tror faktiskt att dom som gör så sabbar lite för oss fotografer. Alla gillar absolut inte att bli fotade, i synnerhet inte av nån okänd. Så jag lämnar ofta mitt visitkort. PÅ så sätt marknadsför jag min hemsida samtidigt.
Ha de fint/Björn
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2356615.htm
Svar från Nisse Larsson 2011-05-28 09:10
Ofta frågar jag folk direkt om jag får ta en bild. Första bilderna blir som regel bäst. Sen börjar dom posera. Visst finns det dom som inte gillar. Det får man respektera. Det där med visitkort har jag tänkt på. Men det har aldrig blitt av. Gatufoto handlar dock om att oanmälda bilder. Det är fascinerande på ett annat sätt. - Nilserik
Trevligt fotoreportage. Själv är jag dock lite kluven till den här stilen av gatufotografering. Alla vet att de ska vara med på bild och agerar därefter. Man fångar inte det där ovetande, innersta och alldagliga. De flesta hinner slå på fotominen och då missar man deras "normala" ansiktsuttryck. Samtidigt finns det större möjligheter att få bilder utan arga och irriterade ansiktssuttryck. Man måste också vara modig på ett annat sätt än vid snabba gatubilder av den andra typen. Detta kräver också att man är väldigt social och vågar/vill prata med alla. Som sagt, kluven.
Svar från Nisse Larsson 2011-05-28 12:46
Det här är givetvis inte gatufoto. Om man nu ska kategorisera. Har jag fört samtal med en person så sätter bilden större avtryck hos mig själv. Det är kanske viktigast. Hoppas hitta infalllsvinklar så här till bra reportagefoto. - Nilserik
Ett Fantastiskt bloggreportage!!! Tack för detta!
Svar från Nisse Larsson 2011-05-28 12:53
Tack för det. Sporrar att fortsätta det här fotandet. - Nilserik
Härliga möten och bilder med människorna i Nyfors. ”Juggen” träffade jag förra sommaren, då förklarade han för mig varför växterna bakom pelarna av armeringsjärn inte växer. De behöver runda pinnar att växa på, det har han nog rätt i.

Att skapa bilder i huvudet är en förmåga jag har ibland, nu har jag en skön bild där du, ”juggen” och barnen står och busvisslar i Nyfors ;-)
Ännu ett mycket trevligt bloggreportage från dig.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-05-28 14:53
Tackar Janne. Din berättelse om "Juggen" är fin. Trevlig och sympatisk man. Du kunde fotat honom den gången. Tagit bilder sen på växterna. Fler personer hade dykt upp. Flera närbilder på folk. Ett tips alltså. - Nilserik
Detta är gatufoto för mig, möten i det offentliga rummet!
Du har en fin förmåga att skapa kontakt, det syns i dina bilder.
Och det är nog just detta som krävs om bilder skall bli intressanta,
kontakt och ett uppriktigt och ärligt intresse utan baktankar från fotografen.

Hoppas du kommer att köra vidare på inslagen bana.
Synd att man snävat till gatufotopoolen som numera handlar
mest om att "smygfotografera" eller konfrontationsfotografera
okända på gatan.

-affe
Svar från Nisse Larsson 2011-05-28 16:52
Fin formulering för gatufoto om det skulle handla om mänskliga möten i det offentliga rummet som du säger. Det kunde mer handla om flera bilder och om en berätttelse så att det episka formatet finns med. Uppskattar att du tycker det syns att jag kan få kontakt med människor. En kamera kan väl lära sig hyfsat hantera. Men att möta människor. - Nilserik