Gatufotograf

Galleri FS spolar alltid mina prisbelönta bilder

2017 fick den här bilden silvermedalj av Rifo i grupp D enstaka digitalbilder. På riksfotoutställningne fanns 1243 bilder  i klassen. Natufotograf Brutus Östling var jury. Efter tävlingen i våras skickade jag bilden till Galleri FS. Igår fick jag besked om att bilden inte antagits.

Galleri FS har tidigare avslagit en lång rad av mina prisbelönta bilder i olika utställningar. Drar nu slutsatsen att gatubilder av det här slaget inte går hem hos juryn för Galleri FS.  

Alltså bojkottar jag från och med idag Galleri FS. Det finns andra bildforum.

Inlagt 2017-10-19 07:23 | Läst 2872 ggr. | Permalink
Hej,
Jag la också in en bild i våras med gatufoto. Igår fick jag negativt svar. Det tar lång tid i galleriet.
Störst chans är det nog med natur.
Ha det bra
Bob
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 08:17
Bilder på bofinkar och sånt är givna vinnare. Svarstider på ett halvår vittnar om nån slags kris i galleriet.
Det gör du rätt i. Gatufotografi är ingen automatisk biljett i galleriet.
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 10:18
Tackar - visserligen har jag 16 gatubilder i Galleri FS av lite äldre datum. Men nu är det slut.
Det torde nog stå klart för de flesta att man inte kan tävla i fotografi - egentligen.
Det betyder att fototävlingar och antagning till gallerier är en helt subjektiv verksamhet. Det får man som fotograf (förhoppningsfull proselyt) acceptera. Det lönar sig inte med gnöl.
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 10:19
Man kan alltid diskutera värderingar och estestik.
syntax 2017-10-19 10:52
Givetvis fritt att diskutera sådant, men att trumpeta ut bojkott när ett galleri inte tar den egna bilden, är ett ordval som för tankarna till "Prinsessan på ärten".
Galleri FS har hittat sin stil med åren och den är väldigt estetisk. Din bilds kvalitet är mer innehåll. Antagligen skulle den gå bättre i klassen ögonblick i Fotosidan Masters.
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 10:21
Det har givetvis rätt. Men det är väl därför jag tycker att Galleri FS är så tråkig.
Jag vet inte hur juryn ser ut i Galleri FS, men man får nog titta litet på juryns sammansättning och vad för bilder dom tar själva! Det e väl så man kan bedöma vad för bilder dom tar in i Galleri FS! För det finns inga objektiva bedömningar! Och mycket i dag speglas nog av pågående digital trender och möjligheter i det digitala! Så för att skruva till det litet ;)
De bilder som mest premieras idag, kommer sannolikt att bedömas med suckar i framtiden! Ursäkta mej! Det udda och ovanliga bilderna kommer att upptäckas, tyvärr kanske senare,
och det är de bilderna som kommer att överleva!
För fotografi är inte digitala trender, det är något helt annat!
/B
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 10:51
Juryn på Galleri FS betår av alla Fotosidans medlemmar som vill vara med och rösta. Dessutom röstar de anonymt. Har de några kvalifikationer som gör dem lämpade att sitta i en bildjury. Sannolikt inte- eller rättare sagt - vi har ingen aning. Du har helt rätt i att Galleri FS mest rymmer bilder som bygger på dagens skruvande digitala trender.
ztenlund 2017-10-19 11:08
Om ingenting har ändrats så är det alla som har fått med en bild i Galleri FS och inte alla medlemmar.
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 11:20
Ser man på. Det är därför jag har rösträtt. Trodde alla medlemmar ägde den rätten.
Frekeman 2017-10-19 13:57
Jag suckar redan nu, Bengan! :-)
Efter att kikat lite i Galleri FS så tycker jag att de medverkande bilderna där är rätt trista enligt mig. Känns lite melodifestival över bidragen. Att få sin bild in i det galleriet appelerar inte till mig i alla fall.
Mvh
Fredrik
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 13:05
Det där med melodifestival var bra formulerat och att de är rätt trista.
Hej,
Utan att veta något om urvalskriterierna i Galleri FS så skulle jag ändå kunna tänka mig ett skäl till att just denna bilden inte kommer med. Mannen på bilden (präst på väg in i Vatikanen?) verkar inte vilja bli plåtad, den uppfällda boken och blicken visar tydligt detta, tycker jag. Jag kan ha fel, men jag skulle i alla fall inte publicera den om det vore min bild. F.ö. gillar jag verkligen dina gatufoton jättemycket, men just här är jag tveksam.
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 17:21
Den här bilden är bara ett exempel på prisbelönta gatubilder som Galleri FS nobbat. Snarare tror jag det beror på att bedömarna ogillar gatufoto generellt. Vad den aktuella bilder beträffar handlar det nog mest om tillfälligheter som skildras och som man givetvis kan läsa in olika saker i.
Kan bara säga att det inte förvånar mig. Min uppfattning är att det jag kallar yta premieras, inte innehåll eller budskap. Med yta menar jag både motivval, utförande och teknik, tom komposition. Innehåll för mig handlar om....,ja innehåll helt enkelt. Inte så att det alltid måste finnas ett uttänkt budskap, men någon form av allmänmänskligt iakttagande kanske. Detta gäller ju inte bara Galleri FS, när jag tittar in på Nordiska Fotoklubben (FB) känner jag ofta behov av dämpande solglasögon :-).
Både FS Galleri och Nordiska Fotoklubben bygger ju på "medlemsröstning" och därmed är det i grund varken fel eller rätt, det är vad folk tycker helt enkelt. Om det beror på den digitala tekniken som Bengan är inne på ska jag låta vara osagt. Själv tror jag den digitala tekniken har gjort det mer utpräglat, mer synligt, men inte egentligen är orsaken. Ska jag vara en smula elak kan jag säga att det är lite åt "samma håll" som fiskargubbar och zigenarflickor och skutor till havs varit hemma hos folk i alla tider, såna bilder har alltid varit mest populära.
I grund tror jag också att foto och bilduppfattning är synnerligen subjektivt. Dessutom har foto och bilder så många syften. Ser jag till mig själv skulle jag säga att typ 80 % av vad jag lägger ut i mina bloggar bara handlat om vad som händer i mitt liv, vad jag tänker och tycker, 10 % är bloggar med bilder där jag leker lite med uttrycket (överdriver natur och landskap mha av digitaltekniken) och 10 % är bilder där jag verkligen vill förmedla något i bilden. Men det är jag det.
Trots att jag inte är överdrivet intresserad av gatufoto tycker jag fö ofta om dina, just därför att det finns något mer i bilden än vad den till det yttre visar, precis som den här bilden med ögonkontakten trots att han låtsas skyla sig.
Hälsningar/ Björn T
Svar från Nisse Larsson 2017-10-19 17:46
Tack Björn för ett tänkvärt inlägg. Instämmer tillfullo i vad du skriver. I mitt eget fotande försöker jag alltid att dokumentera människor utan större digitala åthävor och låta dem komma till tals. Placera människan i centrum. Givetvis är alla bedömningar subjektiva men man får väl söka sådana arenor där man finner meningsfränder och kan utvecklas. Och Galleri FS är inte en sådan arena.
Det är inte många som skickar in gatufoto till Galleri FS, och det leder till att inte många gatufoton hamnar där. De få som gillar GF och har hamnat där bryr sig inte om att rösta, och ännu färre gatufoton hamnar där.

Om fler gatufotografer skickade bilder dit, och dessutom engegerar sig i urvalet skulle fler gatufoton hamna där, men det lär inte hända.