Gatufotograf

Gammal eller modern kamerautrustning vid gatufotografering av teaterbesökare

Med en Leica M4 smög en gubbe omkring bland teaterbesökarna. Det verkade  jobbigt att va gammaldags gatufotograf. Han böt ofta  objektiv med stora åthävor och kollade oupphörligt sin exponeringsmätare. Mycket fibblande med den manuella tekniken.

Varje gång han kikade i kameran grinade han illa. Det blev inte många bilder. Kanske han var sparsam med film.  Sån är ju ett dyrbar till skillnad från den digitala motsvarigheten.

Emellanåt stötte vi ihop och växlade några ord. Med min Canon 5DMarkII och zoomobjektiv behövde jag inte bråka med tekniken. Kunde rörda mig smidigt bland teaterbesökarna. Jobbade som vanligt med höftskott utan större åthävor. 

Vid ett tillfälle berättade den gammeldags gatufotografen att han skaffat sin Leica för att kunna fota obemärkt med lätt utrustning. Jag tror ingen av teaterbesökarna tog någon notis om oss gatufotografer. Dom hade kul och var upptagna av varandras sällskap.

Efter en stund var teaterpausen över. Besökarna lämnade trottoaren och gick tillbaka in i teatern. Vi två gatufotografer vandrade vidare åt var sitt håll i  folkvimlet i London. Hoppas han fick fina bilder.

 Så här blev mina bilder. Det var väldigt trevliga besökare och stämningen var hög.

 

 

 

 

Ibland noterades olika gatufotografer i Londonvimlet.  En fotograf hade en DSLR kamera med två blixtar monterade för gatufoto i bästa Bruce Gilden stil. Jag såg honom göra ett utfall mot en passerande buss och fotade en ung dam i ett fönster. Men det blev inga bilder på människor på gatan  där mötet kunde ske på jämbördig nivå.  Fotografen var en ung man och lite osäker på sig själv. Hoppas han kunde få bra bilder så att fotostilen inte bara var en tuff grej.

Mångfalden i sättet att ta gatubilder är glädjande. Det gäller att exprimentare sig fram. Man behöver inte vara duktigt på en gång. Sånt tar tid.

Inlagt 2015-06-05 07:53 | Läst 2937 ggr. | Permalink
Den moderna tekniken är en välsignelse som i många fall ger oss bilder vi aldrig tidigare kunnat ta. Men visst får jag också ibland återfall och fotograferar med mina analoga kameror. Det kan vara bra för den egna kreativiteten att då och då få uppleva teknikens begränsningar. Trevliga bilder med stor närvaro, speciellt den första.
Svar från Nisse Larsson 2015-06-05 09:31
Har lite analoga kameror liggande men som aldrig kommer fram. Hanteringen av såna här prylar är för jobbig och skymmer syftet med fotandet - att få bilder man gillar. För mig i varje fall.
Fina bilder på teaterbesökarna! Intressant också att höra om de andra gatufotograferna du stötte på på Londons gator!
/Niklas
Svar från Nisse Larsson 2015-06-05 09:45
Tack Niklas. Såna där gammeldags gatufotografer lär ju finnas lite här och var i Sverige också. Men aldrig har jag stött på nån som satsar på Bruce Gilden stil med blixtaggregat monterade på kameran.
niiiik 2015-06-05 10:19
Såg just en video på Daniel Eliasson blogg där han går runt i Göteborg med GoPro och gatufotar med blixt. Jag tror inte det framgick av videon om han monterat blixten eller om den var handhållen.
http://www.streetpeople.se/blog/street-photography-tips/90-street-photography-pov-with-flash.html
/Niklas
Svar från Nisse Larsson 2015-06-05 10:35
Tack för exemplet. Vore något att pröva på. Vi gatufotografer är alltför blyga för att våga ta plats på det viset. Ibland skäller samvetsömma fotografer även på mig och mina enkla bilder för att de är integritetskränkande. Vilket naturligvis är struntprat.
Ettan och tvåan tycker jag är kanonbilder!
och jag säger bara; tack för digitaltekniken!!! :)

Hoppas teaterföreställningen också var bra...
Mvh Lena
Svar från Nisse Larsson 2015-06-06 05:15
Tack Lena! I alla fall har du och jag inget behov av det analoga. Teaterföreställningen ja - den såg jag förstås inte.