Gatufotograf

Gatufoto i Vasastan

Måste försöka mig på det här med blogg. Vad passar bättre än att börja med en gatufotopromenad i veckan. Vasastan i Stockholm. Vädret var härligt. Nästan vår i luften.

Njöt av solen vid Operakällaren. Så gjorde även personalen. Prövade här en svartvit bild med mycke skärpa för att få fram detaljerna. Fokus var kanske arkitekturen och ljuset.

McDonalds är en mer passande lokal för min plånbok för förmiddagsfika. Det var bara jag och den här kvinnan i lokalen. Kunde inte låta bli att ta nåra bilder. Hon sneglade lite irriterat när slutaren började smälla.

Kan tänka mig att hennes blaska handlade mycket om ungdomsproblemen å sånt. Nåt som bilden kanske med lite fantasi kan visa.

När jag kom in Malmskillnadsgatan hejdade jag mig. Varför lutade de båda trafikskyltarna kraftigt åt samma håll? Sen kom den här damen. Hon hejdade sig också vid de här två skyltarna. Betraktade dem misstroget. Sen såg hon försiktigt åt höger innan hon gick över. Kanske säkrast.

Hötorget är en given plats för gatufoto. Några solbadande hade inte börjat häcka  på Konserthustrappen. Gick in bokhandeln på Kungsgatan och värmde mig i trappuppgången. Trängde mig upp i ena hörnet. Tog den här bilden då det dök upp en lämplig dam som så bokintresserad ut. Var belåten för att hon lystes upp fint av solen mot mörk bakgrund.

Med tanke på citatet på väggen kallas bilden "Så sant. Cicero". Ett slags  tribut till killen. Det var väl ett tag sen han levde förresten?

När jag fortsatte upp längs Kungsgatan såg jag en välklädd man med hatt. Gick förbi honom, stannade vid ett lämpligt skylt och fick ett rätt kul foto på honom när han passerade. Bilden kan skildra män och kvinnor, påklätt och lättklätt. Mannen - ja han var försvunnen på nån sekund i vimlet på trottoaren.

Efter diverse strosande runt i Sergelcity noterade jag en äldre man på andra sidan Sveavägen. Lämpligt fotoobjekt. Givetvis sprang jag över gatan. Fattade position några gånger längs hans färdväg och tog några bilder.

Den här bilden kan man kalla "Inkognito". Inte tror jag att hade upptäckt mig utan skyggade snarast med handen mot den starka solen och vinden. Men man vet ju aldrig. Inte är jag liten till växten och inte heller döljer jag mina förehavanden. Fortsatte att följa efter honom femti meter till dess han försvann ner i T-banan vid Hötorget.

Till sist tog jag en bild inne på Centralstation. Hela bangården var tom på tåg. Tanken "No train - no gain" slog mig med tanke på den usla tågtrafiken.  Jag hann ta några fina bilder innan killen i fönstret kände sig uppmärksammad och lommade i väg.

Ska väl tillägga att jag fotar med en Canon 7 D och Canon EFS 17-55 mm. Fungerar jättebra för mitt gatufoto. 

Inlagt 2011-02-06 18:05 | Läst 5184 ggr. | Permalink
Jag trodde först det var hon med fräknarna och mössan som du plåtade. Det hade väl varit nå´t?
På nästa bild ser man att det blåser så gatskyltarna böjer sig. Det är hårt i Stockholm.
Allt som allt en härlig promenad. Med världens bästa sällskap, om man är ensam, en kamera.
Svar från Nisse Larsson 2011-02-06 20:05
Kamera är människans bästa vän. Visst var det tjejjen med det bokliga utseende jag fastnade för. Men det där med Cicera var väl inte illa?
Många bra bilder och bra variation. Den näst sista bilden är väldigt bra med sin spännande komposition och lite oväntade gest från mannen.
Svar från Nisse Larsson 2011-02-06 20:07
Tack för en stimulerande kommentar Magnus. Försöker alltid variera bilderna under en fotopromenad så att jag är säker på svartvita och färgbilder liksom att få till bilder på olika avstånd. - Nilserik
Hej Nilserik
- och välkommen till bloggandets beroendeframkallande värld! Trevligt debutalbum där de starkaste numren ligger sist ,-) Det är bra för det är det man minns! Klar favorit är mannen i mjuk hatt och rock. Säker på den bilden är från veckan som gick och inte från Klara innan det gick hädan? Åtföljd av mannen utan hatt men också med rock framför Pandoras box - och slutligen den lilla mannen i den stora hallen. Varierat och snyggt, som alltid.
/tim
Svar från Nisse Larsson 2011-02-06 20:10
Ja det här är mitt första försök å blogga. Får se hur det blir framöver. Kanske det finns ett stänk av gamla Klara i mannen med hatt-bilden. Tack för att du uppmuntrar en nybörjare. - Nilserik
Som alltid snygga och inspirerande bilder NE
Gillar dom allihop och följer gärna med på gatufotopromenad
//Leffe
Svar från Nisse Larsson 2011-02-08 10:00
Det vore kul men mina Stockholmsbesök infaller ofta lite oplanerat och inom familjens ram. Men man vet aldrig.- Nilserik
Välkommen till Bloggrike, Nilserik. Trevliga bilder från promenaden. Tycker trafikskyltsbilden var kul. /Matti
Svar från Nisse Larsson 2011-02-08 10:02
Bloggriket har jag betraktat med viss skräckblandning. Men så tänkte jag göra slag i saken nu. Få se va det kan bli.
Kul och läsvärt. Det känns som om jag var med dig på den promenaden.
Svar från Nisse Larsson 2011-02-08 10:04
Tack Mats. Du får gärna följa med i framtiden även om det bara blir i andonom.