Gatufotograf

Gatufotografering i folkträngsel

Storstäder ger fantastiska möjligheter till gatufoto. Men man måste ge sig in i  folkmassorna selektera intrycken och upptäcka enskilda människor.  I den här miljön är en gatufotograf osynlig. Det går lätt att ta närbilder,

Sådan  fotomiljö finns runt om i världen. På nära håll är det väl London som gäller. Oxford Street eller Picadilly Circus är mina favorittillhåll framåt eftermiddagen. Där får man  uppleva ett tätt pulserande folkliv.

Det finns alltid öppningar i trängseln. Den här brittiska tanten ger intryck av att vara ensam på en liten gata i en småstad. Man ser ingen av alla människorna runtom. Det gick att skildra kontrasten mellan henne och skylten med en ung modell och "Sexy panties". Det fick mig att ta bilden.

Det är också intressant att dokumentera händelser mitt i trängseln. Som den här missionerande damen som sjöng för full hals om Jesus.Ingen verkade bry sig.

Färgerna är viktiga för att synas.  Missionären ovan var klädd i intensivt röda färger. Ibland är det frestande att falla för att visa nån färgbild som det här collagemotivet.

Det går som sagt att komma människor mycket nära. Här följer ett par bilder som är tagna bara på nån meters avstånd. Jag möter offrens blickar för en sekund. Sen försvinner vi från varandra i trängseln - perfekt. Och naturligtvis är bakgrunden viktig att få med som visar att bilderna är från London.

Det ska väl tilläggas att det här gatulivet är den naturliga livsmljön för miljontals människor runtom i världen.  Men annorlunda givetvis för en svensk .

Inlagt 2014-06-13 08:42 | Läst 3246 ggr. | Permalink
Hej,
Väl fångat i vimlet.
Ha det bra
Bob
Svar från Nisse Larsson 2014-06-13 11:02
Vimmelbilder är alltid kul. Tackar Bob!
Kul läsning!

Det jag kämpar med när jag gatufotograferar i större städer är att få "ordning" på kaoset så det funkar bildmässigt. I en småstad ställs man sällan inför det problemet. Där är problemet snarare att komma tillräckligt nära.
Svar från Nisse Larsson 2014-06-13 11:11
Använder ofta bländarförval med stor bländare så att det korta skärpdjupet lägger bakgrunden i oskärpa. Eller så ser jag till att fota folk mot husväggar. Då blir det också ordning i bilden. Men ibland kanske man vill ha riktigt röriga vimmelbilder. Om man får till stånd en ögonkontakt i bilden så sorterar också detta bort allt annat bilden.
Hej Nils-Erik!
Jag gillar ögonkontakten som förekommer mer eller mindre i bilderna. Mest i de två sista bilderna där den är så påtaglig att man som betraktare känner sig lite obekväm och påkommen, fast man inte gjort något :)
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2014-06-13 11:17
Tack Janne. Den ofrivilliga ögonkontakten är alltid kul. Den 26 juli är det Gnesta-planket förresten!
Härliga bilder och bild två är det frågan om hon sjunger eller räcker ut tungan!
Jag gissar att hon biter sig tungan.
Göran
Svar från Nisse Larsson 2014-06-15 17:59
En trevlig dam med fin underläpp bara, Tack för trevlig kommentar.
Intressant och lärorikt N-E. Fina bilder.
/ Bengt