Gatufotograf

Hata alla hipsters

Hipster är som olyckskorpar. Om de flockas på en plats stundar ofärd. I London förstår folk detta. I helgen ägde kravaller rum på Brick Lane i Östra London. Demonstranterna sprutade rödfärg på ett matställe där hipster betalar hutlösa 58 kronor för en skål med flingor.

Demonstrationerna skedde för att uppmärksamma områdets gentrifiering. Gentrifiering (av engelskans gentry, ungefär herrskapsklass) står förr en social statushöjning av ett område.   Den sker genom påkostade nybyggen eller genom nyinflyttning av invånare med betydligt högre inkomster än den ursprungliga befolkningens.  

Vad som händer vid Brick Lane intresserar mig. Jag brukar bo billigt här i närheten när jag är i London. Självfallet motsätter jag mig all gentrifiering. Jag vill kunna bo billigt här i framtiden också.

Bara en kvarts promenad västerut från Brick Lane tornar Citys jättelika skyskrapor. Där är miljön futuristisk och skrämmande. Det är den närheten som utgör skäl att oroa sig för Brick Lanes framtid. Inte på förekomsten av hipsters eller på priset för en skål flingor. Men det är kanske tecken i tiden på vad som väntar.

Har bekanta som umgås i hipsterkretsar i London. De gillar att åka ut till Brick Lane i helgerna för att träffa bekanta, kolla vintagekläder. Äta och dricka ett par öl.  Huset kring Brick Lane är låga och byggda av tegel. Miljön är genuint sunkig.  Det är mysigt helt enkelt.

Lokalhyran för alla småbodar längs Brick Lane måste vara minimal för kunna ge intäkter från försäljning av lite udda prylar.  Men om några år är de kanske ersatta med lyxbutiker.

En lumpbod av ett slag man bara hittar vid Brick Lane i London.

Här säljs vintagekläder av säljare som samlats i några gamla byggnader som utgjort ett bryggeri.

Utomhus hittade jag det här yngre paret - alla försäljare är inte pensionärer, men väldigt många.

Så några bilder på människor längs Brick Lane.

Många gubbar bara sitter längs husväggarna. Sitter dom här tillräckligt många år och tillräckligt ofta blir dom upphöjda till profiler har jag förstått.  De är glada att bli uppmärksammade av fotografer och tackar alltid för en bild.  Men det här ingen sådan figur.

 

Den här mannen hade fått framhjulet knäckt.

Det finns gott om frisörer vid Brick Lane där det flockas hipsters som väntar på att få sina skägg ompysslade. Frisörerna är invandrare från Pakistan och priserna hålls låga.  Området är multikulturellt i högsta grad och många lever under blygsamma förhållanden.

På Söder i Stockholm har gentrifieringen fullbordats. Här dominerar hipsters gatubilden. Mindre välbeställda har fått lämna innerstaden och förpassats till Stockholms ytterområden.


Inlagt 2015-09-28 09:13 | Läst 3609 ggr. | Permalink
Aldrig funderat på din roll i det hela, med tanke på att du precis som "hipsterna" söker det sunkigt genuina med en relativt välfylld plånbok. Sen är det förfärligt att hipsterskäg ger arbete för dessa Pakistanier när de skall var genuint fattiga.
Svar från Nisse Larsson 2015-09-28 09:46
Det är väl bra att vi Londonturister gynnar ekonomin i de här lite mer perifera områdena.
Hej,
Intressanta bilder från en del av London som inte kan undgå förändringen. Det är svårt att stoppa dynamiken i en storstad, så många flyttar in där och gör sin dröm bli verklighet. En dag om så där kanske 100 år så är det slum igen.
Ha det bra
Bob
Svar från Nisse Larsson 2015-09-28 12:48
Du har så rätt. London växer hela tiden. Den här delen av stan har fått ett alltför centralt läge för att undgå förändringen!
Tycka vad man vill om gentrifiering men det som hände i söndags var en "demonstration" med våldsamma inslag samt vandalisering, där djur och barn skrämdes. Det är väl knappast försvarbart? Jag vet inte om du verkligen menar allvar när du uppmanar folk att hata hipsters? Förstår inte varför. Det finns nog andra fenomen att genuint hata om man är lagd åt det hållet.

Brick Lane har varit populärt länge bland turister och andra redan innan hipster-fenomenet uppkom. London i sig är också populärt och självklart drivs priserna upp när folk vill bo här. Och visst bidrar turister som du till att området blir attraktivt och att priser går upp. Att du sedan vill kunna bo billigt där är som att försöka äta kakan och ha den. Låter väldigt egoistiskt.

När ett område gentrifieras så leder det ofta till ökad säkerhet och färre brott. Inte konstigt att folk vill flytta till ett område som har förbättrats. Vad jag kan se så förändras städer för jämnan på gott och ont, vilket man får acceptera. Att ta till våld och begå skadegörelse om utvecklingen inte går ens väg får inte vara ett godtagbart sätt att påverka.
Svar från Nisse Larsson 2015-09-29 09:45
Självfallet ger jag uttryck för demonstranternas uppfattning. Vet att många mindre välbeställa i den närbelägna stadsdelen "Hamlet Towers" oroar sig för framtiden. Frågar sig vart man ska ta vägen om levnadskostnaderna ökar. Övertygad om att vi kommer att se sociala oroligheter i framtiden i de här områdena..
Jo jag läste om dem, ett gäng autonoma anarkister. Tycker nästa lika illa om dem som högerradikaler, men bara nästan.
Svar från Nisse Larsson 2015-09-29 15:49
Den här rörelsen verkar aktiv i England. Intill Brick Lane har dom ett högkvarter med bokhandel. Där har jag nyfiket varit. Många affischer med Zapata. Aldrig sett sånt i Sverige.
liftarn 2015-10-05 09:55
Aldrig besökt t.ex. Kafé 44?
Alf-Magnus 2015-10-05 13:41
Nä inte och kommer inte är inte intresserad av individer som anser sig stå över demokrati. Har bråkat med dem och mött deras inspelning till människor som inte håller med ända sedan Mulvaden. Samma klass som högerradikaler.
Intressanta bilder och text N-E
/ Bengt