Gatufotograf

Hur man tar ett gatuporträtt

Rätt enkelt. Man spanar in en intressant person, går tätt inpå i skydd av folkträngseln och tar en bild så obemärkt som möjligt. Med lite övning blir man sällan upptäckt.

Ett gatuporträtt innehåller alltid en miljöskildring med personer, byggnader och sånt i bakgrunden. Naturligtvis i oskärpa ( man måste hålla skärpdjupet kort). I tävlingar bedömer domarna givetvis den här delen. Sånt som liknar ateljébilder sorteras givetvis bort.

Läste på nätet om nån som skickade ut sin assistent att leta modeller på gatan för fotografering och sen kom fotografen själv och gjorde jobbet. Skulle nog inte kalla det gatufotografering men om man hade en sådan beställning så är det väl OK. Kunden bestämmer.

De här båda välansade damerna är nyligen fotade i Barcelona. Båda hade kraftigt hennafärgat hår och mycket läppstift. De stack ut i folkvimlet med andra ord. Men då man gillar svartvitt så faller sånt här med färg bort.

Inlagt 2018-06-01 08:26 | Läst 2678 ggr. | Permalink
Håller med dig om 'gatuporträtt'.. Fina bilder här, tror att dom hade blivit väldigt fina i färg också!
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2018-06-01 13:47
Tack Jan. Kanske det skulle va färgbilder i alla fall.
Fina porträtt! Tror dock att du blev upptäckt på andra bilden, även om det är en styrka i bilden att hon tittar rakt in i kameran då det blir sådan kontrast till människorna i bakgrunden som verkligen har annat att se på.
Svar från Nisse Larsson 2018-06-02 11:11
Tack för uppskattningen. Mja - jag tror hon tittar lite vid sidan om mig. Lyfter aldrig kameran utan håller i brösthöjd när jag fotar. Dessutom är det knökfullt med folk omkring oss.