Gatufotograf

Hur ser biltokiga gubbar ut?

"Bilburen ungdom" var för länge sedan ett begrepp. De tillbringade all fritid med sina bilar och betraktades som farliga och upproriska av vuxensamhället. Det krävdes motortekniskt kunnande att hålla igång en gammal skrotbil. Ungdomarna skaffade sig mycket kompetens på området.

Den här gruppen är idag till åren kommen och ofta pensionärer. Det är dessa som äger och beundrar veteranbilar. De får utlopp för sitt kunnande och intresse de utvecklade i unga år.

Jag råkar bo några hundra meter från en en flygplats där det årligen äger rum ett veteranbilevenamang och besöker det gärna.

Den här gubben med farfarskägg har rätt ålder och framtoning för att besöka en veteranbildag.

"Sex cylindrar" suckade gubben hänfört till mig när vi beundrade motorcykeln. Jag nickade i samförstånd.

Korv med bröd är den självklara lunchen.

Visst fanns det många baja-major uppställda på flygfältet.Det fanns också ett "Pee Field" som synes. Ett självklart förstahandsval för oss gubbar.

Dagens ungdom är inte motorintresserad. De skaffar sig inte körkort. De kan nog inte ens hantera en skiftnyckel eller en skruvmejsel. Kanske en oundviklig utveckling.

Och biltokiga gubbar är ett utdöende släkte. Det lär väl bli dåligt med återväxten.



Inlagt 2016-08-29 09:42 | Läst 2998 ggr. | Permalink
Halo Nils-Erik.
Jeg må jo indrømme, at jeg er en af de der gamle gubber med interesse for veteranbiler :-) (jeg har dog fjernet skægget).
Det er helt sandt, at vi er en uddøende race. Der er dog et lille håb - se her:

http://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/youngtimer-dk.htm

Herligt udtryk på manden ved motorcyklen :-)
Mv.h. Erik.
Svar från Nisse Larsson 2016-08-29 12:23
Det där med långt helskägg som tecken på motorintresse verkar influerad från USA. En slags variant på hipster kanske?

Jag drömmer om att det ska komma rejält funktionella bilar som man meka med själv. Ungefär som en Citroen CV4
Blev nyfiken på det där med "inte körkort" och kollade Transportstyrelsens statistik. Det finns en halv miljon körkortsinnehavare 18-24 år, inte mycket färre än då gruppen var som störst kring 1986. Så det lär väl åkas motorfordon ett tag till, förhoppningsvis eldrivna sådana.

Men också jag tror att biltokigheten minskar. Veteranbilar hoppas jag behåller dragkraften.
Svar från Nisse Larsson 2016-08-29 12:13
18-24 är väl ett stort ålderintervall när ungdomar räknas. Man tänker nog på ungdomar som mekade med mopeder, epa-traktorer och fick körkort på 18-årsdagen. Det där med motorer var en ungdomskultur. Den finns inte längre. En som är kring 24 och tar körkort är vuxen.
Det finns gott om återväxt. Åk ut i landsbygden, ofta ser ni 2 svarta streck hit och dit, normalt har traktens 18+ Volvo 740-åkare varit i farten.
Det finns gott om killar och tjejer som hålerpå.

Vad som däremot är illa är ju graden av elektronik, som rimligen (enligt källor från en utvecklingsavdelning) kommer att leda till att kretskortfel mm och inga reservdelar framtivingasr skrotning innan bilen är mekaniskt slut. Sedan har vi en sak till, . kvaliteten är tveksam i många fall. Vevhusventilation, kamkedjor, trånga oljekanaler till kamaxeln, abs/axelrotationsgivare....
Märkesverkstadmekaniner som byter sproidare och räknar från fel håll, inte läser felkoder utan byter databoxar till det fungerar.

Och inte blir det enklare bilar som släpps...

-J!
Svar från Nisse Larsson 2016-08-29 15:29
Du har nog rätt att det är ute på landsbygden som de motorintresserade finns. Utan bilar fungerar här ingenting. Gamla Volvobilar är något att vara glad över!
Kul bildreportage! Sex burkar är häftigt.
Svar från Nisse Larsson 2016-08-29 18:55
Tackar. Visst är det häftigt men kanske aningen onödigt med sex sk burkar.
På Ekeby-fältet har man varit, både med och utan gammelbil. :-)
Svar från Nisse Larsson 2016-09-01 08:14
Ekeby är ett trevligt ställe. Tack Olle.