Nisseblogg

Gatufotograf

Öl och nunnor vid Fyrisån

Bloggen idag handlar om mycket. Men absolut inget om vad nunnor dricker. För en utomsocknes på tillfälligt besök i Uppsala är den intressant att betrakta folklivet runt Fyrisån. På ett område stort som några fotbollplaner kan man stöta på många olika människor.

När kvällsolen sänker sig bakom Slottsbacken ser man studenter ge sig ut på kvällens begivenheter. Om ett par är så här fint klädda måsta man fota.

  

 

Den student som inte har något sällskap måste ragga. Det finns väl olika raggar fraser.  Som här – Harru nån eld? Vet inte hur det hela avlöpte. När man fått sin bild går man raskt vidare. Så det kanske inte heller var nån raggning. Bara brist på tändare.

 

Raggar frasen - "Harru eld?"

 

Det dricks väldig mycket öl runt Fyrisån. Därför är det något mycket märkligt med nästa bild. Kan någon lista ut vad.

 

 En öl två glas

 

Det står två glas på bordet – men bara en ölflaska. Överallt har alla varsin ölflaska – och ibland två. Sånt här kan bara ske i en studentstad med sk fattiga studenter. Givetvis var jag tvungen att ta en bild som bevis.

De två grabbarna har inte hällt upp än. Jag tror dom först kommer att sitta en halvtimme och prata. Sen delar dom varligt flaskans innehåll med millimeterrättvisa i de två glasen. Sen njuter dom en timme. Osv. 

När dom blivit lite äldre så kan dom sitta så här och dricka stora klunkar. Men än så länge måste ölen rymmas inom studiebidragets begränsningar.

 

 Ölnjuterska

 

Nu till nunnorna.

Upptäckte en sådan på väg till den katolska kyrkan invid Fyrisån. Tänkte att henne måste jag fota. Hann upp nunnan vid ingången till kyrkan och bad om bild. Hon hade just hämtat in posten och ser lite forskande på mig på bilden. Sedan hade vi en trevlig pratstund.

 

 

 

Upptäckte två damer sysselsatta med trädgårdsarbete inne på gården bakom kyrkan.

”Visst har vi en fin oas här vid kyrkan mitt inne stan” sade nunnan. Jag ville ta en bild. Men hon protesterade. ”Fotografera istället den här flickan. Hon är så vacker och tycker om att bli fotad”.

   

 

 

Det finns mycket att upptäcka i en stad på nära håll.

Postat 2011-05-17 06:36 | Läst 3728 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gatufoto i Uppsala

För första gången har jag haft tillfälle och promenera runt i Uppsala med kamera. Lärt mig att förstå lite av dess gatuliv och puls. Vardagsmiljö för en massa fotare på plats. Spännande för en utomsocknes

Stadsparken invid Fyrisån är en självklar plats för picknick. Så här gör folk i hundratals. Tyvärr blev det inte av för egen del utan valde att sitta vid ett riktig bord. Men där kunde man inte ta av sig skorna och kanske plaska med fötterna i vatten.

 

Picknick i Stadsparken

 

Nåja - alla äter inte här. Det finns dom verkar totalt överväldigade av solen. Uppfann spontant ordet solsvimma för ett beskriva det här tillståndet. 

 

Solsvimma

 

Blev impad av den här välklädde mannen. Stannade och tog några bilder när han kom emot mig på trottoaren.  Han låtsades inte att se mig. När han passerade mig sa han artigt – Thank you. Lyfte ena handen i vädret. Det är så här man vill bli bemött som gatufotograf.

 

Välklädd

 

Andra  kan bli översvallande entusiastiska när dom ser en kamera.  Satt i Stadsparken och väntade på att nåt intressant skulle dyka  upp vid fontänen.  Plötsligt dök dessa upp. När dom passerat mig hörde jag den ena sa – ”Du, han knäppte”. Ett sånt här bemötande är också en fempoängare.

 

Spex

 

Tydligen skrivs det musik i Uppsala. Slängde upp kameran när jag raskt gick förbi den här bänken. Mannen med gitarren var ingen gatumusikant. Slog något ackord och skrev en massa. Hann jag uppfatta.

 

 

 Kompositör

 

Den här bilden har fått lite av storstadskänsla över sig. Nån som tar sig ett bloss, njuter och tittar ut över den solbelysta gatan.

 

Förmiddag

 

Det här var en annan tjejj som var upptagen med förmiddagsbestyren innan restaurangen skulle öppna. Tog några bilder och inväntade också en bild när hon skulle se mig. Det var ett fint bläng som kom med.

 

Kartongarbete

 

Nån på väg till jobbet. Den fina skuggan kommer av att man gina genom byggnadens hörn. Fick vänta lite på att nån passande figur dök upp.

 

På väg till jobbet

 

Uppsala ligger mitt inne i Uppland. Kanske den här bilden gjorts på en garagedörr av en som längtar till havet.

 

Längtan till havet

 

Det nya resecentrum i Uppsala erbjuder fina ytor för gatufoto. Formligen myllrar av pendlare till och från Stockholm. Dom här ungdomarna trixade med boll. Satt mig på trappen invid och väntade in den här bilden. Den där svarta klumpen är nåt slags konst. Noterade att den funkar som klätterställning också.

 

 

Bollspel 

 

Har nu lagt upp ett album ”Gatufoto i Uppsala”. Får se hur många bilder det blir här med tiden. Återkommer förresten nog med mer bilder från Uppsala. Kanske det kan inspirera andra utomsocknes att dra till stan.

 

 

 

Postat 2011-05-15 05:27 | Läst 3965 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Spanska Trappan med en Leica

I gömmorna fann jag bilder på Spanska Trappan m m i Rom tagna med min Leica M4 på 70-talet. Glömda men premiärvisas nu äntligen.  Den fina platsen var och är ett hängställe för turister. Fast dom såg lite annorlunda för några decennier sedan.

Först en bild tagen en tidig förmiddag bara med morronpigga japaner. En typisk vykortsbild.

 

 Spanska Trappan en morgon

Så här var man rätt klädd. Tighta men utsvängda jeans och allt det andra. Så var modet. På den tiden skrev alla brev till varandra förresten. Inga mobiler.

 Snälla mamma - Skicka mer pengar

En bild på fontänen eller fotbadet där trötta turister kunde vila och svalka sina fötter. Man kan skymta en del fina kameror bland turisterna.

 

Nedre delen av Spanska Trappan

Fann kikaren intressant men retade mig på att alla gömde sig bakom denna. Bara en obekant turist i förgrunden. Men det få duga.

 

Möjlighet att blicka ut över Rom

Långt utslaget hår var det som gällde för båda könen. Enkla lädersandaler. I värmen bar tjejjerna ofta kort-kort. Enkelhet som rådde. En del italienskor däremot körde med märkliga håruppsättningar, konstiga sandaler och mycket annat. Men snygga killar intresserade sig ändå. Eller kanske just därför.

 Att vara rätt klädd

Så här såg vanliga italienare ut. Ett bröllopssällskap. Mer ordinär klädsel.Små flickor och pojkar näpna.

 

Bröllopsgäster

Tänkte fota brudparet också när dom kom i sin svarta Merzedes. Ovälkomnades av stora killar i svarta kostymer och solglasögon. Lyckades ta en bild i alla fall. Bruden var ung och vacker men knappast brudgummen.

Brudparet har anlänt

Mera bilder kommer framöver. Kanske nåt om Fontana di Trevi. Ett annat poppis turisthäng. Eller kanske från några andra platser.

Postat 2011-05-05 08:55 | Läst 6993 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Med Leican i Rom för länge sedan

Rotar i gamla negativ tagna med Leica M4 under 70-talet i Italien. En del bilder blir man glad över. Särskilt om de har anknytning till gatufoto. Med åren har även anspråkslösa bilder som skildrar människor på något sätt vuxit till sig.

En dag gjorde vi en utflykt med bilen till Albanosjön några mil utanför Rom. En liten vacker kratersjö. Rund och omgiven av höga branter. Första målet var påvens sommarstuga Castel Gandolfo. Sen åkte vi i behaglig takt runt Albanosjön på smala vägar. Mitt mest påtagliga minne var en kaninragu – välsmakande visserligen –  men som gav otrevliga magbesvär under natten.

Medan hustrun pustade ut i skuggan nånstans promenerade jag själv runt bland de krokiga och branta gränderna i de olika städerna. Hennes val var nog klokt – det var juli månad och rysligt hett. Det här var en vanlig utsikt över taken.   

 

Stadsvy

Klövjehästar var vanliga för tunga transporter i de trånga branta gränderna. Grabben har just utfodrat hästarna och blev överlycklig för att blivit fotad.

 

Klövjehästar utfodras

Varje sund italienare tar siesta mitt på dagen. Antar att det här var turister liksom jag själv som strövade runt i stan.

 Brant stad

Framåt eftermiddagen upptäckte jag den här äldre kvinnan som satt och läste sin tidning. Fick en känsla av att det tillhörde hennes dagliga rutin.   

Läsa skymning

En annan dag besöktes djurparken i Rom. På den här tiden var den ingen höjdare direkt. Men vad intresserar dom här nunnorna? Det måste väl nästan vara ett helt kloster på rymmen.

Nunnekloster på rymmen?

En godissugen elefant. Men den blev bara klappad på snabeln av grabben. Det uppskattades nog också. Men jag minns att ingen av åskådarna var särskilt angelägna om att klappa elefanten och framför allt inte att ge den nån mat.

Godissugen elefant

Återkommer väl snart med fler italienska skildringar.

Postat 2011-05-02 06:34 | Läst 7429 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera