Gatufotograf

Mötesplatser

I fotogruppen på Turbinen, Stadsmuseet i Eskilstuna, bestämde vi att ha en fotoutställning till jul på temat "Mötesplatser". Bilderna skulle vara nytagna i år.

Denna här helgen hålls Torshälla marknad. En mångårig tradition. Kanske ett jippo men viktig som en mötesplats för invånarna. Tog fram kameran för att göra ett försök att få bilder till utställningen.

Torshälla fick stadsprivilegier under medeltiden. I början på 1970-talet slogs staden samman med Eskilstuna. Många har sörjt och försök har gjorts återupprätta Torshälla som en självständig kommun. Men såna planer har nu skrinlagts.

Den här bilden visar det gamla torget med rådhuset i bakgrunden. Förr i tiden förkom torgförsäljning här varje vecka. Den här bilden skulle kunna vara mycket gammal.

 

 

Det mest populära - för barnen i varje fall - är tillfället frossa i popcorn, sockervadd och läsk. Och givetvis att få en ballong med sig hem.

 

 

 

 

Det gamla torget var reserverat för knalleförsäljning men i angränsande gränder blommade företagsamheten i flera fastighter.

 

 

På annat håll i stan fanns det självfallet ett tivoli med schokladtombola. Vågade inte ta en lott. Omöjligt att hantera kamera och en storvinst samtidigt.

 

 

Sådana här hoppgrejer är populära bland de yngsta på tivolin.

 

 

Till sist några gatuporträtt  ur folkvimlet. Den första damen provade hattar i ett marknadsstånd framför Holmberget och betraktar sig i en spegel. Den äldre damen upptäckte jag vid nya torget i Torshälla.

 

 

 

Några bilder som skulle beskriva mötesplatser i Eskilstuna tror jag inte blev tagna.  Mer reportagebilder från höstmarknaden och en trevlig upplevelse den här vackra helgen. 

 

 

 

Inlagt 2011-09-11 08:09 | Läst 4697 ggr. | Permalink
Jag tycker att flera bilder här platser på temat "mötesplatser". Marknaden i Torshälla har ju varit en mötesplats i många år. Fina bilder.

Vad jag förstod så ska vi visa varandra bilderna den 1 december, någon utställning tror jag inte vi bestämde om. Men jag kan ha fel, ska kolla upp det. Fast det vore ju lämpligt material till en utställning tycker jag.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-09-11 10:57
Kanske det handlar om att komma med reportagebilder från vad som sig tilldragit i kommunen på temat mötesplatser. Kanske tänkte mig nåt mer gatufotoliknande med närgångna människomöten.

Utställningen eller inte på Turbinen. Det kan kanske vara steg två om det visar sig finnas ett bra underlag bland de bilder vi delger varandra i december. Foretsätter med mina fotopromenader på stan där det händer nåt. Tackar för kommentaren Janne.

Du får sticka till Torshälla nu för det är marknad idag också. - Nilserik
Jan Jältorp 2011-09-11 11:42
Det är spännande det här med mötesplatser tycker jag, det behöver ju egentligen inte röra sig om så stora händelser och de där närgångna mötena du nämner tror jag kan bli väldigt spännande. Vi får hoppas att vi får ihop bilder till steg två/utställning. Vi fortsätter och bevakar mötesplatserna i stan, det är bra att ha projekt igång och jag tror säkert det kan bli något av det.
I helgen har jag hjälp med att måla taket i köket så det blir inget Torshälla för mig.
/Janne