Nisseblogg

Gatufotograf

Att färdas på två hjul är inne!

Att färdas på två hjul är givetvis en prestation. Det demonstrerar individens obändiga kraft att på ett halsbrytande sätt färdas mellan två punkter.  Personligen undviker jag utsvävningar av det här slaget och använder andra färdsätt.

Slussen på Söder demoleras för närvarande. Trots sitt sönderfall måste den tjäna som ett kommunikationsnav.  Bilden här ger intryck av en spelscen i Tombraider och man undrar om cyklisten ska överleva.

Sedan cyklisten letat sig genom Slussen måste vederbörande kämpa uppför Götgatsbacken. De svaga väljer här att kliva av och gå sista biten. De med ork och kampvilja strävar på.

De som är måna om sin badass-style cyklar naturligtvis inte. Motorcykel är det självklara tvåhjulsvalet.  När jag tagit bilden gjorde jag en sväng för att gå bakom paret men möttes av en stor utspärrad tatuerad hand som hindrade vidare fotografering. Förstod den subtila markeringen.

Lite längre ned på Götgatan mot Skanstull mötte jag den här tvåhjulingen som stod och väntade på grönt vid stoppljusen. Har aldrig sett ett fortskaffningsmedel av det här slaget i Stockholmstrafiken. Mitt på Söder och flera kilometer till vatten.

Tydligen kan man förvara en sådan här båt i en lägenhet. Fast det måste vara svårt att få in den hissen när den ska ut på gatan.

För en gatufotograf finns det inga alternativ till apostlalhästarna. Det är det vanliga harvandet längs gatorna som gäller.

Postat 2016-08-17 05:03 | Läst 1277 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vem sjutton läser en papperstidning idag?

Dom är dyra, opraktiska och låter illa vid hantering. Så kan man väl beskriva papperstidningen - det nyhetsmedium som tillhör det förgångna. Trots allt väcker en gammaldags tidningsläsare en känsla av nostalgi. Självklart ett mål för gatufotografering.

Ett gammal par satt utanför ett konditori vid Skanstull i Stockholm och läste Svenska Dagbladet. Mannen höll i tidningen och kvinnan läste över axeln på honom. Man verkade diskutera innehållet i artiklarna. Säkerligen en daglig ritual som ser mysig ut.

Stadsbiblioteket vid Sergels torg. Fortfarande finns böcker kvar på bokhyllorna. Men det digitala tar väl över alltmer. 

Slog mig ned i en fåtölj framför läsarinnan. Blev först irriterad på växten som skiljde oss åt men lyckade finna en glipa i lövverket och ta en bild.

Rensade bokhyllorna hemma och slängde en massa böcker i veckan. Vem behöver såna nuförtiden? Skönlitteratur - kan kanske ladda ned innehållet till en läsplatta istället. Uppslagsverk eller faktalitteratur - Wickipedia  innehåller alltid aktuella uppgifter.

Söndagstidningen var förr i tiden en ritual att läsa. Det kom tidningspojkar och sålde sådana i stugorna. Men nu på morgonen har jag redan skummat av nyheterna på några svenska, engelska och tyska nyhetssiter. Det ringer inte längre några tidningsförsäljare på dörren heller.

Postat 2016-08-14 08:48 | Läst 2316 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Street Country

Platsen är utanför den välkända musikbutiken "Hellstone" i Götgatbacken, Stockholm. En trio spelar medryckande snabb countrymusik. Götgatan proppas igen av lyssnare. Trafiken hindras så att en motorcykelpolis dyker upp. Men allt löser sig och polisen åker sin väg så orkestern kan fortsätta.

Gillar skyltningen och interiören på Hellstone. Den är så mycket femtiotal.

En närbild på orkestern.  Den heter "Urban Pioneers" och är från Texas. Spela kunde dom. Jag är särskilt förtjust i banjo - ett piggt och roligt instrument som man inte hör så ofta idag.

Det var mycket Texas i Götgatbacken annars. Strax innan tog jag bilden på det här paret inne på en bar. Gick förbi skyltfönstret och plåtade ett par gånger innan jag fick till bilden.

Postat 2016-08-11 06:45 | Läst 1316 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Visst kan nunnor ha kul

Det har varit marknad i Eskilstuna tre dar i rad. Det vanliga med marknadsstånd, musikuppträdanden och drakbåtar.  Massor med ölhävning. Inte min grej direkt. Igår blev det i alla fall en promenad nere i stan med kameran.

Det är svårt att finna motiv i folkmyllret. Jag försöker alltid hitta den ensamme besökaren. Bilder på mycket nära avstånd med vidvinkel och kort skärpdjup.  

Första bilden jag tog på marknaden. En nunna som frossar på något slags bakverk ur en strut. Verkar väldigt belåten. Tror hon hade stort nöje av sitt marknadsbesök. 

Har själv ätit det här bakverket en gång. Smakade bra med en stor kopp svart kaffe. Och man blev proppmätt.

Den sista bilden på marknaden. Man med mobil,  Kloster kyrka och Pinnen i bakgrunden. Landmärken i Eskilstuna liksom.

 

Postat 2016-08-07 11:53 | Läst 2639 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Elvis was here?

En gatufotograf hänger gärna på Sergels torg i Stockholm Här uppehåller sig alla slags människor. Turister och daglediga slappar i det vackra vädret och betraktar folklivet. Men de flesta rusar över torget från tunnelbanan på väg till jobbet. 

Har Elvis varit här, var min tanke när jag upptäckte gatukonstnären. I alla fall snuddade jag vid tanken när jag såg Elvis porträtt uställt på frontplats.

Elvis uppehöll sig i alla fall i Tyskland på den tiden han hade det här utseendet. Kanske han lite anonymt begav sig till Stockholm också.

Solstolarna på Plattan ger ett intryck av exotisk playa. Populärt att sitta här och sola i högsommaren. Hade just handlat min mjukglass med kolasås på Max för tio kronor - en vana när de här hyfsat väder. Är jag hungrig så brukar det bli en hamburgare också.

Postat 2016-08-04 08:45 | Läst 1052 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera