Gatufotograf

Jaroslav Kucera - en av fotovärldens storheter

Jaroslav Kucera är en tjeckisk fotograf. En av de stora dokumentära människoskildrarna. För ett par år sedan besökte jag Prag. Samtidigt pågick en stor retrospektiv utställning med Kucera i Pragborgen. Ett par hundra av hans fotografier visades. Gjorde stort intryck på mig.

Kucera beskriver udda och socialt utsatta människor. Bilderna präglas av Kuceras sociala förmåga att komma nära människor, vinna deras förtroende och få dem att naturligt agera inför kameran. Kanske Kucera inte är så känd i Sverige. Det finns inte något av det effektsökeri i hans uttrycket som går hem hos den breda publiken. 

Sitter nu och betraktar hans bilder. Minns besöket i Prag. Kanske det vore dags för ett återbesök.

Vid förra besöket  kunde man inte missa reklamen för utställningen. Egentligen var det personligheten hos damen jag mötte här som skulle fångas. Men det var inte fel att få med den kända bilden på den rökande tjejjen från 60-talet.

De väldiga horderna av turister i den gamla stan i Prag är skrämmande. De gamla fina husen har byggts om till restauranger och lyxbutiker.  Karlsbron som alla besöker bör helst undvikas.  Sådant kanske inte ska avskräcka. Det är inte svårt att hitta fina platser med vanliga människor som inte turister besöker.

En vardaglig bild på en tant i sommarhatt.

Eller en medpassagerare på bussen som läste tidningen. Det är väl sådant som en tillfällig turist och gatufotograf kan plåta.

Så en bild på kvinnor i olika åldrar och skilda bakgrunder. 

Inlagt 2016-01-10 06:06 | Läst 3485 ggr. | Permalink
Hej,
Bra bilder av dagens Prag. En modern stad med turism.
Besökte 1972, då var det fortfarande en stad med mycke östkaraktär. Skrämmande men intressant att plåta.
Personligen har jag aldrig gillat stan, men många har workshops där.
Ha det bra
Bob
Svar från Nisse Larsson 2016-01-10 10:35
Ölen är mycket billig och god i Prag. Därför är det väl partystan framför alla andra. En del kallar sånt där workshop. Som pensionär gillade jag att kunna åka gratis på allmänna kommunikationer.
Känner inte till Kucera så väl men fastnande länge på hans hemsida efter att ha läst ditt inlägg. Generöst med tankvärda bilder, ofta med värme och glimten i ögat. Skicklig fotograf! Var i Prag senast 1990 och tyckte mycket om staden då. Men väldigt mycket lär ha förändrats sedan dess.
F
Svar från Nisse Larsson 2016-01-10 10:28
Kul att blogginlägget fick dig att lära mera om Kucera. På 90-talet besökte jag också Prag och gillade staden. Blev grymt besviken på att stan förändrats till det sämre genom turismen.
Många säger att jag borde resa till Prag.
När jag ser dina bilder med dess innehåll i känns det som jag skulle
vilka åka dit.
Du har särskilt öga och kan detta med gatans motiv...
har jag skrivit många gånger...förresten snart dags med RIFO
igen...kan väl gratta dig redan????
Många olika uttryck i dessa människors ansikten. Bra.
Gun-Inger
Svar från Nisse Larsson 2016-01-10 19:45
Prag är verkligen värt ett besök. Rekommenderas, Glad att du gillar mina bilder. Sista dagen denna månad ska väl bilderna vara inskickade till Rifo vill jag minnas. Hoppas nån bild blir uppmärksammad positivt av juryn.