Gatufotograf

Kan man gatufotgrafera iförd hatt?

Gatufotografering innebär många timmars promenad ute i det fria. Någon form av huvudbonad med skärm är nödvändig. Själv fördrar jag keps. Under spaning i motljus är skärmen djup neddragen över näsan. I skugga är skärmen ofta i nacken för att inte vara i vägen för min stora kamera.

Ingen slump att jag ofta använder den här bilden för att presentera mig själv. Keps är jätteviktigt för mig. Liksom en rymlig fotoväst för att hålla ordning på mina prylar - men det är en annan historia.

Självfallet är hatt elegantare. När jag stöter på Bengt Hansson på Stockholms gator iförd vit hatt tvingas jag med avund konstatera detta. Så här skulle jag vilja vara klädd under mina fotopromenader. Iförd svart hatt och vit scarf med en värdig framtoning.

Vintertid övergår jag till en stickad sak av det här slaget för värmens skull. Solskenet är inte lika ansträngande för ögonen. Det behövs inget skärmskydd. 

Det två nedre bilderna är tagna i Rom.

 

Inlagt 2016-10-11 07:59 | Läst 3697 ggr. | Permalink
Hej,
Här i de sydliga nejderna blir det barhuvat tills vinden blir för hård. Då blir det mössa. Skärm är i vägen.
Det gäller att inte synas.
Ha det bra
Bob
Svar från Nisse Larsson 2016-10-11 10:30
Blåsten i Lund var förfärlig vill jag minnas. Det ställer särskilda krav på huvudbeklädnad så kanske barhuvat är lösningen.
bassa 2016-10-11 11:01
Hej Bob. I Stockholm har hatten blivit vanlig. En äldre man med mössa, misstänks omedelbart. Typ. Aha! se där, en kamouflerad Gatufotograf från Lund, han tror inte han syns.
/ Bengt
Bob Bovin 2016-10-11 11:18
Hej bengt,
Jag får ta med mitt plommonstop från 1964 nästa gång i 08. Det har ganska litet brätte. Då är det ingen som misstänker seniorplåtis.
Håll i hatten
Bob
bassa 2016-10-11 11:52
.Smart Bob Smart!:)
/ Bengt
Jag kör allt oftare med keps, men den hårda skärmen är i vägen när jag vill använda blixt eller ta stående bilder. Därför letar jag efter någon snygg huvudbonad med mjuka brätten.
Svar från Nisse Larsson 2016-10-11 10:43
Förut körde jag med en sk bonniehat. En tyghatt med mjuka brätten och snodd man kunde ha runt hakan i blåsväder. Inte dumt alls! Lätt att stoppa i fickan också.
bassa 2016-10-11 10:51
Hej Magnus min hatt är gjord av något mjukt filtaktigt material, vilket inte stör när jag plåtar, brättet viker sig automatiskt uppåt sen puttar jag till brättet och vips har stuket tagit sin ursprungliga form. Kolla hattbutiken på Götgatan.
/ Bengt
froderberg 2016-10-11 10:56
Tack. Ska kolla där. Butiken ligger bara hundra meter från Fotosidans redaktion.
I naturen kör jag med camokeps, i älgjaktstider en rödtonad sådan. Men som redan konstaterats är skärmen i vägen och bakfram skyddar den inte särskilt mycket för solen. I stadsmiljö (om småstaden räknas dit) blir det mest barhuvat eller toppluva. Dock blir det sällan några gatufoton. Den som bor och verkar på en mindre ort vet varför. När jag fotar vintersim i 33 minusgrader blir det dunjacka med eskimåhuva över luvan. Här är förfrusna fingrar ett större problem än huvudbonaden.
Svar från Nisse Larsson 2016-10-11 10:45
33 grader då funkar vare sig jag eller kameran. Bäst att sitta inomhus och pilla med sina bilder och vänta till våren.
Toppluva funkar fint på vintern!
Även då man fotar! :)
/B
Svar från Nisse Larsson 2016-10-11 10:46
Du är således som munken på sista bilden. Fast den bilden var tagen sommarvärmen.
En välvikt commandomössa när det blir för kyligt, några minus alltså.
Blir av vikningen en kant som funkar som miniskärm.
Mv/G
Svar från Nisse Larsson 2016-10-11 10:46
Inte alls dumt - sån kör jag också ibland med.
Hej N-E Min hatt j är brun, men på sommaren mycket riktigt ljus panamahatt. Du passar i din keps. Så känner vi N-E Larsson. Västar har vi bägge två ändå.med massor av fickor.Inte dumt. Ha det bra.
/ Bengt
Svar från Nisse Larsson 2016-10-11 10:49
Du är gatufografernas elegant. Men så konverserar du också dina fotoobjekt. Då är utseendet viktigt. Beskrivning av västar kräver nog ett extra blogginlägg! Dom är viktiga och syns alltmer på stan.
Jag kör sj också med keps. Eftersom jag fotar med en iphone är kepsen inte i vägen, som jag kunde uppleva den vara då jag använde en vanlig kamera och ville vända kameran för att fota i porträtt/stående format. Man kanske skulle prova en sådan huvudbonad som fotografen har i den nedersta bilden? ;) Fin bild!
Svar från Nisse Larsson 2016-10-11 16:32
Kepsen är oslagbar. Det blir för det mesta höftisar och då spelar inte huvudbonaden så stor roll.