Gatufotograf

Knäpp bostadsmarknad

Överallt i Sverige byggs det så det knakar. Men till boendekostnader som få har råd att betala. Står vi inför en bostadskrasch med förödande konsekvenser för samhället. Seriösa och kompetenta politiker som kan ta sig an situationen saknas. Alla håller nu andan.

En vanlig byggjobbare tjänar nog bra när det byggs så mycket. "Hello, may I take a picture" frågade jag.  Han nickade eftertänksamt. På Söder i Stockholm måste man kommunicera på engelska med alla hantverkare.

På min uppmaning kostade han på sig ett litet leende och började sen jobba igen. Fotostunden var över.

Hur gör man med bostadskrisen då.  Blundar och hoppas det löser sig på nåt sätt. Det kanske inte ens finns nån kris.

Inlagt 2018-04-27 06:08 | Läst 2275 ggr. | Permalink
Mycket bra spontanporträtt - underbar gråskala.
Svar från Nisse Larsson 2018-04-27 21:03
Tack för det. Presseningarna kring huset (som jag kröpt bakom) spred ett fint softljus.
Sköna bilder, håller med om byggandet, inte för byggnadsarbetare, eller andra arbetare heller, det är riktigt obehagligt, och Sverige har ca 330000 fattigpensionärer, högst i Norden och högre än majoriteten av Eu länder, ja vart går pengarna egentligen - ingen vidare rättvis fördelning...
Men förresten, pratade han verkligen engelska? Hils, LO
Svar från Nisse Larsson 2018-04-27 22:17
Han förstod i varje fall engelska lite grand - ungefär som jag. Gav intryck av att vara en kvalificerad arbetare som säkert tjänade bättre här i Stockholm än platsen varifrån han nu kom. Tack för din kommentar.
Bostadskrisen är ett faktum. Det finns helt enkelt en reell brist på bostäder. Kötiden på för en hyreslägenhet i Göteborg brukar ju talas om ligga på sisådär 8 år. Många unga som precis blivit klara med sina studier flyttar utomlands när de plötsligt inte kan realisera sin utbildning när de inte kan flytta in dit arbetsgivarna finns.

Samtidigt är bostadskraschen också ett faktum. Fast en vi ser i slow-motion. Efter flera års hejdlösa spekulationer så märks ett tydligt tak för vad bostadssökande hushåll kan betala och i takt med att bostäder som insatser inte anses vara en blank check längre så drar bankerna öronen åt sig och lånar inte ut hur mycket som helst för bolån.

Ett politiskt haveri allt som allt. Bostadsbyggandet är ju något som rimligtvis tar tid och som man lätt kan få fram statistik på för att se var prognosen lutar. Någonstans har 90-talets bostadsöverskott och dess liberala immigrationspolitik som följd fortsatt även när bostadsbyggandet inte varit i närheten av att stå jämnt ut med den växande befolkningens behov. Nu är inte problemet exklusivt immigrationsbaserat, men ett inslag som gör kraftigt anspråk på bostäder och som också kan bana väg för viss prisstigning när köpstarka kommuner i panikartat tillstånd köper loss lägenheter med guldkantade kontrakt. En dålig förvaltning från statens sida och något som kommer ta tid att sanera - med stora samhällskostnader i form av både pengar, framtidstro och myndighetsförtroende som följd.
Svar från Nisse Larsson 2018-04-29 10:08
Politik är komplicerat!