Gatufotograf

Knep för gatufoto

Det handlar om att obemärkt komma nära och fota. Jag brukar gå  fram till en person, ställa mig vid sidan om, vända mig mot vederbörande och ta bilden liksom i förbigående. Oftast är det höftbilder. Bäst resultat får man med småväxta personer som man kan ställa sig framför och plåta med kameran hängande som vanligt på bröstet.

Några bilder på en lagom småväxt man. Han stod i entrén till en marknad i Las Palmas. Han verkade vänta på någon och lade inte märke till mig i trängseln. Det gav mig tillfälle att ta en serie bilder.

Det här slaget av närgångna karaktärsbilder känns extra bra att få till.

Inlagt 2014-01-29 09:31 | Läst 5273 ggr. | Permalink
Bra tips! Har testat det själv många gånger, oftast kanske inte riktigt så nära. Det funkar ju bäst i trängsel som du säger. Mindre bra om det är lite folk i närheten. Annars blir det konstigt att man ställer sig så nära. Tycker det är störande när autofokusen väljer att ställa in sig på bakgrunden i stället. Eller kör du på manuell fokus?
Trevliga bilder på en man med mycket karaktärsfullt utseende!
/Niklas
Svar från Nisse Larsson 2014-01-29 10:30
Selektiv autofokus funkar bra med mätning på mittpunkt. Är bakgrunden mörk så går det bra med vanlig autofokus. Folkträngsel är ju givetvis en förutsättning för att komma nära. Eller att personen är upptagen och glömsk för omgivningen. Tacka för fin kommentar.
Ett ansikte som gör sej jättebra på bild!!
Bra tips på hur man kommer nära motiven också, men har man en spegel som smäller högt i kameran så avslöjar man sej har jag märkt.....
Svar från Nisse Larsson 2014-01-29 10:36
Tackar för gillandet. Älskar att plåta äldre karaktärer. En bild brukar passera obemärkt i del flesta lägen. Äldre personer kanske har lite nedsatt hörsel också! Trafiklarm är bra. Man måste röra sig snabbt och obesvärat.
Bra tips! Sköna foton självklart! :)
Svar från Nisse Larsson 2014-01-29 16:14
Tackar och håll till godo!
Bra tips och det är en strategi som jag själv använder om det finns tillfälle.

Mvh Tommy
Svar från Nisse Larsson 2014-01-29 16:16
Vi har utvecklat samma metod då. Själv plockar jag fram den här metoden så ofta jag kommer åt.
Bra bilder och tips, man kan säga att du är en riktig ”rackare” du!
Göran
Svar från Nisse Larsson 2014-01-29 16:18
Tackar för att kallas rackare. Hoppas jag får se närgångna porträtt på göteborgare framöver då!
Göran Olofsson 2014-01-29 18:11
Det kommer säkert!
Jag skulle inte vilja bli plåtad på det viset och valsa runt på olika fotomedier. Varför inte fråga först?
Svar från Nisse Larsson 2014-02-02 21:02
Allt gatufoto förutsätter att de fotade är helt omedvetna.
beetle 2014-02-02 22:00
Aha, tänkte inte på det. Nu förstår jag, allt gatufoto!
Är detta en teknik du alltid använder? Vissa kör med små kameror för att inte "skrämma" folk på gatan, men jag har ändå uppfattat det som att dom flesta som är aktiva och bra på gatufotografi fotar på konventionellt sätt genom att komponera osv. Motiven är då många gånger medvetna om att bilden togs. Eller? Hur ser du på det?
Svar från Nisse Larsson 2014-04-11 11:51
Gatufoto är för mig ofta höftskott men givetvis inte alltid. Grunden är att en person är omedveten om fotandet. Än så länge finns inga bra digitala småkameror. Använder alltid en Canon 5DMarkIII med Canon 24-70/2,8.