Gatufotograf

Kunder stirrar på mig i affären!

Snart köldgrader och jag behöver bra vinterskor. I centrum finns två skoaffärer. Besökte dem båda.

Bara en kund i den första affären. Jag gjorde en lov bland hyllorna. Mannen här tycktes ana sig till att jag hade en kamera. Han tittade besvärat på mig. Nästan ryggade tillbaka när jag plåtade honom.

I nästa skoaffär fanns en man med sin dotter. Mannen kollade skor men provade inga. Dottern cyklade runt i affären och betraktade mig oavlåtligt. Hon kanske ville bli fotad. Så jag tog några bilder. 

Kanske jag ska köpa vinterskor på nätet. Många andra gör det. Men då blir inga foton tagna.

 

 

Inlagt 2020-11-13 08:09 | Läst 1243 ggr. | Permalink
Om människor känner sig besvärade av att bli fotograferade så kanske du skulle låta bli? Alla ICA-butiker har fotoförbud ex.vis.
Svar från Nisse Larsson 2020-11-13 08:55
Så länge det inte finns fotoförbud är det väl OK? Överallt möter man människor som blir besvärade men de flesta bryr sig inte alls av fotografering. Hälsningar NL
syntax 2020-11-13 10:08
Vad jag vet så är saken redan rättsligt prövad.
Större affärer som livmedelsaffärer (och denna skoaffär) räknas som allmän plats, och där råder följaktligen inte fotoförbud – oavsett vad den lokale handlaren tycker.
Plåta på du bara. Grundläget i lagstiftningen innebär att som man uppträder på allmän plats, får man även finna sig i att bli fotograferad.
light 2020-11-13 10:22
Peter: "oavsett vad den lokale handlaren tycker".
Är det verkligen så? Om det är så som Sven skriver att "ICA-butiker har fotoförbud", gäller inte det då? Jag skulle tro att det gäller, men jag är ej inläst på fotolagen så jag är inte säker.

Men det kan vara bra att veta, tex om jag fotar kunder inne på en livsmedelsaffär, och kunder blir upprörda och kanske också hänvisar till en fotoförbudsskylt, och handlaren dessutom ställer sig på de upprördas sida, och kanske även farbror konstapel dyker upp. Har ensamma lilla jag då ändå rätten på min sida?
syntax 2020-11-13 10:35
Vad jag vet så har du faktiskt rätten på din sida Ragnar.
Eftersom domstol har förklarat att större affärer är att räkna som allmän plats då det gäller fotografering, är det vad som gäller. Domslutet i fråga är prejudicerande, eftersom det inte har blivit överklagat.
Men visst - det kan bli lite "bajsnödigt" med en stojande kundmobb anförda av den lokale ICA-handlaren... :-)
Farbror konstapeln däremot borde ju vara inläst på gällande lag.

Jag har flera gånger haft anledning att tala om för just ICA-handlare att hans fotoförbud inte har rättslig evidens, och att jag plåtar så mycket jag vill i hans affär.
Då det gäller kränkande fotografering gör fotolagen undantag från grundläget - men det skall mycket till för att något i lagens mening skall vara kränkande.
Folk numera tycks tro att bara dom ser en kamera - så är det kränkande.
light 2020-11-13 11:01
Hmm, ok, intressant det där ...
Fredrikpersson 2020-11-13 17:29
"Större affärer" är inte per automatik allmän eller offentlig plats. Privata ytor kan (i princip oavsett storlek) vara offentlig plats om platsen till exempel regelbundet trafikeras av allmänheten. Gångar och stråk i inomhusgallerior är säkert ofta att betrakta som offentlig plats, men det är inte alls säkert att butikerna samma galleria är det. Min bedömning är att t.ex. ICA-handlarna i de allra flesta fall har rätt att utfärda fotoförbud i sina butiker. Att ett sådant förbud är svårt att beivra är en annan sak.

Det här med begreppet offentlig plats är också lite klurigt eftersom olika lagar definierar begreppet på olika sätt.

Själv har jag nog inte riktigt modet att fotografera främlingar "up front" på det sätt som Nils-Erik gör så bra.

/F
syntax 2020-11-13 19:10
Varje rättsvårdande myndighet är skyldig att besvara medborgarnas frågor angående lagens tillämplighet och innebörd (så att den enskilde skall kunna veta vad som är lagligt och vad som är olagligt).
Det kanske vore skäl att ställa denna fråga till ansvarig myndighet för ett klarläggande? Jag har ju här ovan gjort min tolkning utifrån ett aktuell rättsfall.
Fredrikpersson 2020-11-13 19:30
Vilket rättsfall är det du utgår ifrån, Peter?
Om man ska fota någon som inte verkar gilla det så är väl sunda förnuftet att inte fota just den personen kanske!
syntax 2020-11-13 12:14
Det "sunda" förnuftet skall man nog ta med en nypa salt.
Visst är det så att man kanske inte trycker upp kameran i ansiktet på någon som uppenbarligen inte gillar det - men om någon som hamnar med i bild rätt perifert eller tar upp en liten del av bilden, börjar bråka och skrika, då struntar jag i vederbörande.
Att folk i större och större utsträckning har gått med i "dom lättkränktas riksförbund", ger dem inte någon speciell rätt.

Jag är annars inte så förtjust i Nils-Eriks bild från skoaffären. Vad har man för glädje av en bild där den avbildade ser förvånat ogillande ut?
Det finns inte bara ett problem med vad som anses vara allmän plats. När blir en plats så stor att den börja bli en allmän plats. Det är mig veterligen inte prövat i domstol ännu.
Och, även om platsen, en galleria eller stor affär till exempel ( se nedan) är tillräckligt stor för att betraktas som allmän plats har innehavaren ändå sin rätt att avbryta ditt fotograferande.
När man lägger ut en bild ska man nog dessutom ha lusläst GPDR. Om den avfotograferade personen markerar sin ovilja mot att bli avfotograferad ska man nog så vänligt som möjligt visa att man avbryter sin session. Det kan finnas skäl till varför objektet inte vill bli fotograferad.
De flesta ytor som större varuhus, gallerior med mera har ett generellt fotoförbud. (Att det bryts frekvent av selfiefotograferande mobilfotografer och liknande är en sak och fråga i sig.)
(Klippet nedan från SVT. Du hittar länken längst ner i inlägget.))
PUBLICERAD 7 FEBRUARI 2017
En man fick böter för att han fotade på ett skyddsobjekt där det råder fotograferingsförbud. Det är inte alltid lätt att veta var och vem man kan fotografera. SVT Nyheter reder ut begreppen med juristen Thomas Riesler på Svenska fotografers förbund.

Var får man inte fota?

– Enkelt uttryckt får man fotografera överallt på allmän plats. Men man får inte fota skyddsobjekt, i domstolar och på privat mark där det råder fotoförbud, det vill säga där någon har bestämmande och beslutande rätt som till exempel biografer, gallerior och skolor, säger Thomas Riesler.

Exempel på skyddsobjekt är till exempel områden, byggnader och fartyg som används av Försvarsmakten. Även Kungliga slottet, Drottningholms slott och Haga slott är skyddsobjekt. De två första är enbart förbjudna att fotografera/filma från luften medan Haga är förbjudet att även fota/filma från marken.

Det är inte en brottslig handling att fotografera i till exempel i en galleria där det råder fotoförbud men ägaren har rätt att kasta ut dig om du bryter mot förbudet.

Sjukhus kan få undantag och får på grund av integritets- och sekretesskäll införa fotoförbud i sina lokaler trots att de delvis är allmänna platser, uppger SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Får man fotografera på privata platser?

– Man får inte olovligen fota någon i hemlighet som befinner sig i ett utrymme av privat karaktär, som i en bostad, en toalett eller omklädningsrum. Då gör man sig skyldig till kränkande fotografering.

För brottet kränkande fotografering som kom till som en ny lag 2013 finns det tre kriterier: Att fotograferingen sker utan tillstånd, att den sker i hemlighet och i ett område av privat karaktär som i ett hem, ett provrum eller en toalett, där man ska kunna anta att man får vara i fred. Upptäcks dock fotograferingen är den inte kränkande, då kan det röra sig om ett ofredande i stället. Sker den däremot i hemlighet, men inte på en privat plats, blir det inte heller ett ofredande eftersom personen måste känna till fotograferingen för att räknas som kränkt vid tillfället. Undantag för kränkande fotografering är ifall fotograferingen sker i ett försvarligt syfte, till exempel för att uppdaga missförhållanden som att avslöja vanvård på ett äldreboende, då avslöjandets samhällsintresse väger tyngre.  

Får jag fota i skolan?

– Det beror på vad skolledningen säger, i vissa skolor råder det fotoförbud och det ska eleverna respektera.

Hur är det med att dela fotografier på människor som inte samtyckt till att fotograferas? 

– Generellt så får du fotografera människor utan samtycke på allmän plats. Men här kommer också personuppgiftslagen in PUL, som ska skydda människors personliga integritet. Finns det en risk att de kan uppleva en kränkning av bilden kan det behövas ett tillstånd. Ansikten på nu levande människor som är identifierbara utanför den närmaste familj – och vänkretsen räknas som personuppgifter. Kränks de kan de bli ett brott mot PUL.

Om man fotograferar människor när de gör något komprometterande och sedan delar bilden kan det också röra sig om förtal. Man får heller inte använda en bild på någon som inte samtyckt till det i reklamsyfte.

Kan jag ta en selfie på tunnelbanan där andra kommer med på bilden och sedan dela den på sociala medier?

– Råder det inte fotoförbud så är det okej. Men sedan finns ju alltid kränkningsfrågan. Utgångspunkten i bedömningen om kränkningen ligger i den subjektiva upplevelsen. Men för att en kränkning enligt PUL ska kunna bli aktuell ska det exempelvis vara i ett sammanhang där bilden används vid  förföljelse av personen på bilden eller en systematisk dokumentation av denna person. Men om personen bara tycker att det är obehagligt att bli fotograferad och denne befinner sig på allmän plats så kan personen inte hindra att att du fotograferar denne.

Får jag sätta upp kameror i mitt hem?

– Om du riktar den inåt mot ditt kök för att till exempel filma din katt när du inte är hemma, så ja. Men riktar du kameran ut mot en allmän väg kan det handla om kameraövervakning och då krävs tillstånd. Filmas människor i ditt hem utan att de vet det, kan det handla om kränkande fotografering.

Helena Zachariasson

https://svt.se/nyheter/inrikes/har-far-du-fota-och-har-far-du-inte
syntax 2020-11-13 19:33
Det var en lång drapa Gunnar. Det som är tillämpligt på diskussionen ovan är väl närmast följande:

"...Var får man inte fota?
– Enkelt uttryckt får man fotografera överallt på allmän plats. Men man får inte fota skyddsobjekt, i domstolar och på privat mark där det råder fotoförbud, det vill säga där någon har bestämmande och beslutande rätt som till exempel biografer, gallerior och skolor, säger Thomas Riesler...."

Det är ju vad jag säger ovan - plus att det finns ett domstolsutslag på att större livsmedelsaffärer där det rör sig mycket folk är att betrakta som allmän plats vad det gäller fotografering. Där har följaktligen ägaren inte rätt att utfärda fotoförbud.
Sedan är det ju en tolkningsfråga vad som är en större affär, men troligen faller de flesta ICA-handlare under den beteckningen.
mombasa 2020-11-13 22:06
Ja Det är ett citat från SF:s jurist. En som borde ha koll på läget.
Poängen är dock, och det är inte prövat juridiskt ännu. Innehavaren har en rätt att utfärda fotoförbud då denne juridiskt har den rätten att själv bestämma över vad som får ske i dennes lokaler. Mot det står en generell tillåtelse att fotografera om lokalen är tillräckligt stor. Det ska bli intressant att se hur domstolarna, ytterst HD hanterar den hör frågan.
/Gunnar S
Vad som är lagligt eller inte lagligt är bara en aspekt. En annan aspekt är ju hänsyn till andra människor, respekt för andra. Jag tror vårt samhälle blir ganska jobbigt om vi bara tar hänsyn till legala aspekter och struntar i vanlig hänsyn. Jag säger inte att du gjorde fel men jag skulle definitivt inte tagit bilden när han tydligt uttryckte missnöje. Kanske hade han fått ett cancerbesked i går? Hälsningar/ Björn
Svar från Nisse Larsson 2020-11-14 06:10
Egentligen lade han knappt märke till mig. Tog en bildserie med 5 bps när jag passerade. På de övriga bilderna gjorde han andra saker. Att han verkar reagera på mig upptäcker man i efterhand. Hälsningar NL
Sven Blomquist 2020-11-14 07:53
Helt rätt! Vi kan inte bara rätta oss efter vad som är olagligt eller lagligt. Samhällen styrs i stor utsträckning av sk oskrivna lagar och många uppförandekoder. De ger oss en trevligare miljö att leva i.
Khalad 2020-11-14 09:06
Tack för bra och förklarande svar N-E! Ta bilder på okända människor gör också jag ibland, utan att fråga. Däremot undviker jag att fota människor som uttryckligen sagt att dom inte vill bli fotade eller uttrycker det på annat sätt.
He jNL. Kul med bilder som startar debatt.
Och så olika bestämmelser tolkas.
För mig har det förklarats att Gallerier betraktas som allmän plats.
Och butiker ska ha skyltar som visar på att fotoförbud råder.
. Jag har blivit tillsagt på exempelvis Västerlånggatan att jag inte fick ta en bild på en kvinna utan att fråga. Jag försökte förklara vänligt att ,på allmän plats är det tillåtet. Men hon stod på sig. Tills jag frågade , säger du stopp till alla turister som går här och tar bilder att dom ska fråga först? När vi tittade oss omkring fotades det till höger och vänster. Vi har redan kommit med på flera bilder både du och jag. Då gick hon, och jag fick inget svar.
/ Bengt H.
Svar från Nisse Larsson 2020-11-14 06:37
Kul vi har fotokompisar som är debattlystna. Tror knappt mannen la märke till mig. I efterhand kan det synas så och ge utrymme för tolkningar. Hälsningar NL