Gatufotograf

Kvällstur på Söder

Försöker lära mig bejaka höstmörkret. En kvällstur med kameran på Söder i Stockholm är ett steg i rätt riktning. En sån promenad kräver sex ben - två att gå med och fyra på ett kamerastativ.

Upplägget på kameran var ISO 200, bländare 9,0 och bracketing med tre exponeringar. Rätt långa exponeringstider således. 

Det blev HDR med tre bilder för att undvika clipping i högdagrar där jag använder SC5. Ibland har den överexponerade bildens slopats. Tyckte ofta den inte tillförde något. Motiven blir såpass upplyst i de mörka delarna att det inte behövs. Istället behöver man tillföra en hel del kontrast så att bilden får struktur.

Första anhalten var Maria kyrka.

 

 

Sedan blev det Mosebacke Torg. Enstaka nattvandrare här fastnar inte på bild med den långa exponeringstiden.

 

Vidare bort till Katarina kyrka.

 

Och en del bilder till i kvarteren runt Katarina kyrka.

 

 

Strax efter midnatt kom jag hem igen. Det var inte många personer jag mötte på vägen. Någon tittade lite nyfiket där jag gick med stativet utfällt över axeln.

Det känns rätt bra att gå runt ensam i natten. Försöka hitta ett bra fotoställe och stå där och mixtra med kameran ett slag.

Gott sover man sen också.

 

Inlagt 2011-11-23 19:02 | Läst 4576 ggr. | Permalink
Trevlig och kul att se dig leka med HDR och släpper lös. Sista bilden gillar jag mest.

Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-11-23 19:33
Man måste ge sig tid till lite utveckling när det är mörkt större delen av dygnet. Kul du gillar sista bilden där skuggan från gatlyktas hus tecknas med kraftigt på gata och fasad. - Nilserik
Fina bilder, särskilt den sista. Nattbilder är svårt och jag är oftast för lat för att släpa på stativ, men det blir ju så snyggt...
Svar från Nisse Larsson 2011-11-23 19:36
Jag är också lat och undviker stativ. Men kanske kommer jag över tröskeln. Det är ju en spännande värld att upptäcka där ute i mörkret. Tackar för gillandet. - Nilserik
Jag brukar ju ge mig ut ungefär vid den tiden du kom hem, kanske springer vi på varandra så småningom, just området runt katarina hade jag tänkt passa på att plåta någon natt.
Fina bilder, och hdr är en spännande teknik med oändliga möjligheter. :)
-affe
Svar från Nisse Larsson 2011-11-23 19:42
Vistas ju bara sporadiskt i Stockholm på besök liksom. Det var när jag läste din blogg som det slog mig att jag måste ta med mig stativet nästa gång jag hälsar på. Tack för den inspirationen.
Det är märkligt när Söder börjar likna Prag, Sudek och Brassai...jag går på de där gatorna när ni sover på morgonen
Svar från Nisse Larsson 2011-11-23 19:51
Ger mig ogärna ut vintertid efter mörkrets inbrott och sover gott om natten. Gärna en bit fram på förmiddagen. Kanske man får smak på att vandra runt i natten som en Sudek med stor kamera på stativ. - Nilserik
Fina ställen du fotat, och HDR tekniken ger vackra stjärnor kring alla ljuspunkter!
Smart med lång exponering för att slippa folk!
Trevliga kvarter det här!!
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Nisse Larsson 2011-11-24 08:40
På kvällen upptäcker man dom gamla vyerna på Söder på nytt. Tackar för uppskattningen. - Nilserik
Otroligt fina bilder! Tack för att du delar med dig av dom! =) alla bilderna är jättefina, men mittenbilden får högsta poäng idag!
Mvh Heléne
Svar från Nisse Larsson 2011-11-24 15:20
Tack Helene för uppskattningen. Ska försöka ta mig samman, ge mig ut i höstmörkret och lära mig mer om sånt här. - Nilserik