Gatufotograf

Med bar överkropp på Kungsgatan

De här hunkarna med bar överkropp pryder entrén till norra Kungstornet i Stockholm. Man går förbi så ofta att man inte lägger märke till dem.

I veckan fångade de min uppmärksamhet. Två killar – ovanligt lätt klädda för årstiden - kom ut ur porten. ”Två utan skjorta och två med ”, tänkte jag. Kan va värt en bild.  

Skulle fortsätta promenaden upp till Hötorget.  Men hejdade mig då tre damer kommer ut ur porten. De började gestikulera ivrigt. Fick känslan av att granitmännen lyssnar intresserat på samtalet. Den ene lätt uttråkad och den andre småleende.

Först verkar kvinnorna vilja gå nedåt Stureplan. Och sen upp till Hötorget. Det sista valdes med tvekan. Undrar vad diskussionen gällde. Kanske kunde jag ha gått fram till de två granitmännen och frågat?

 

 

Det är väl tveksamt om det är vår på riktigt. Det blåser kallt.  Paret här kunde värma varandra i varje fall. Så det finns vårkänslor i luften.

 

Idag faller snön igen. På med mössor och halsdukar. Damen gav mig en iskall blick. Det är inte lätt att vara positiv i vinterkyla.

 

Inlagt 2011-03-18 11:37 | Läst 6909 ggr. | Permalink
Du har rätt... det har jag missat helt, Kungstornet - att man tydligen kan gå upp i det? Får jag kolla in nästa gång.
Första bilden känns som rena Dressmanreklamen. Ta inte illa upp någon av er! Jag gillar ditt tänk betr. skjortorna contra de bara överkropparna och får idéer om hur man skulle kunna driva detta lite längre.
Kul med de gestikulerande kvinnorna. Ser man verkligen ut så när man är turist?! Kvinnan längst bak ser för övrigt ut som om hon tillhör tornet och inte gruppen...
Trevligt att få hänga med på dina stockholmspromenader.
/tim
Svar från Nisse Larsson 2011-03-18 13:59
Norra och Södra Kungstornet, som inramar Kungsbron, var Sveriges första skyskrapor - med 60 våningar - när de byggdes i början av 20-talet. Vet inte om kan besöka dem nuförtiden. Förr fanns en restaurang på takvåningen med härlig utsikt. Det hände väldigt mycke under fem minuter när jag stannade till här. Kul att att tänka att personerna på bild inte har en susning om scenen dom medverkar i. Roligt du uppskattar min försök att delge läsare lite intryck av det gatufotografiska. - Nilserik
Tittade ut på snön som vräker ned och blev lite orolig, men blir genast lugn igen när jag förstår att du inte är ute och gatufotar med bar överkropp ;-)

Det verkar kunna hända mycket under granitkillarna, nog en intressant plats att bevaka med kameran det här. Det är just det man saknar den här årstiden, att kunna stanna till och betrakta saker och ting för att eventuellt få med sig en bild. De få gånger man är ute och fryser nu med kameran resulterar inte i så många bilder för min del.

Det verkar stor förvirring över vart kvinnorna på trappen ska ta vägen, de två bilderna gillar jag mest den här gången.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-03-18 14:05
Brukar inte fota topless. Även om det är sommar. Kul grej att skulptören låter statyerna titta ned på besökarnat. Verkar inbjudande. Det här med snön är givetvis påfrestande för fotandet. Gillar själv också dom där damerna med det sydländska gestikulerandet. - Nilserik
Jaha, då var man ute på nätet då i något som verkar likna en Dressmanreklam :-)
Svar från Nisse Larsson 2011-03-18 17:02
He-he. Är det verkligen du som är med på bilden? Så kan det gå när man bara går i skjortärmarna i vinterkylan. Hade du burit rock den dagen så hade inte bilden blivit tagen. Och det här blogginlägget aldrig blivit av. Tack för det. - Nilserik
Jutterstrom 2011-03-19 23:00
Jadå, visst är det jag allt. Vi hade haft en tredagarsutbildning som startade just den dagen och av någon underlig anledning så trodde jag att du ingick och skulle dokumentera oss när vi kom ut. Sen tänkte jag inte mer på det tills dess att en fd kollega skickade mig länken. Jag kan även lägga till en förklaring till de pekande kvinnorna. Den ena försöker peka ut var närmaste apotek finns om man skall gå ner mot Stureplan eller upp längs Kungsgatan.

Mvh
/Henrik
Det är verligen härlig jugendstil (?) på skraporna. I början på 60-talet jobbade jag där och Harry Fribergs förebild KW Gullers hade sin ateljé högst upp. Varje dag åt jag lunch på Pagod i det södra tornet.
/John-Erik
Svar från Nisse Larsson 2011-03-18 19:07
Fina minnen! Tack för att du delar med dig av dem. Stilen är Art Deco från 20-talet - kom efter Jugend (om det nu är så noga). Kul du nämner Harry Friberg. En av Trenters böcker har anknytning till det här tornet - Sturemordet har jag för mig. - Nilserik
Lars alvestrand 2015-09-09 13:53
Skriver en bok om kungstornen. Vill komma kontakt med de som arbetat eller besökt tornen.
Kontakta Göran mig