Gatufotograf

Min kamera tål bara en öl!

En öl till? Den turkiske krögaren såg sorgsen ut när jag tackade nej. Pekade urskuldande på kameran. Det fastnar liksom inga bilder i den efter två öl.

Har en massa gatufoto från Alanya tagna förra året som jag bloggar lite om. Svenskt gatufoto framstår som torftigt i jämförelse. Här saknas det gatuliv som finns vid Medelhavet.

Det här är utanför ett turkiskt bad. Med kamera är det svårt att besöka stället då jag aldrig lämnar hotellet utan. Värdeförvaring bedöms osäker.  Gillar att personalen hänger så här utanför på trottoaren när det inte är några kunder.

På väg till ölbaren - nämnd inledningsvis -  brukade jag heja på den här skräddaren. En massa skrädderierna låg öppna utåt gatan. Så här har det sett ut sen urminnes tider och präglat gatulivet.

Gatan är givetvis den naturliga lekplatsen för alla barn. Som det alltid har varit. Och här vimlade det av ungar. I Sverige är dom ju knappt synliga.

 

Inlagt 2011-03-12 15:54 | Läst 5822 ggr. | Permalink
Ja, där skulle man ha varit. Jag tog en gatufotorunda på stan idag (Stockholm). Torftigt är förnamnet. En vacker dag åker jag ner på kontinenten och kollar läget där istället.
Svar från Nisse Larsson 2011-03-12 16:39
Har nu under vintern gått igenom bilderna från Turkiet och blivit lite filosofisk när jag jämfört dem med vad för slags bilder man får här hemma. Det blir lätt så när det svåra vintervädret lamslagit kameran. - Nilserik
N Thomas Meldert 2011-03-12 16:52
Glömde säga att det är fina bilder. Typiska gatufoton av den bättre sorten.
Svar från Nisse Larsson 2011-03-12 17:39
Å, man bockar och ler belåtet. - Nilserik
Så sant, så sant. Var liksom Thomas ute i dag. Mycket folk ute men de är på väg någonstans och när de stannar så fikar de. Och såna motiv har man ju ledsnat på. Utomlands pågår livet självt ute på gatan. Glädje och sorg, lek och allvar.
Svar från Nisse Larsson 2011-03-12 16:35
Du har så rätt. Jag brukar tänka "Nu är zoombierna ute å går". Då är det inte läge för foto. - Nilserik
På sommaren kryper människorna fram och då är det naturligtvis mycket lättare att gatufotografera här hemma. Men livet på och kring gatorna är mycket annorlunda i länderna kring Medelhavet. Gillar den andra bilden. Dels för att personerna står/sitter i "fallande ordning" dels för att den tydligt visar kvinnans ställning gentemot männen.
Svar från Nisse Larsson 2011-03-13 07:28
Visst är det roligare foto under den varma årstiden. Både fotograf och de agerande är gott humör. Tack för kommentaren. Den andra bilden som känns gammaldags med hela personalen uppställd men är inte arrangerad.
Dina Turkietbilder är bara FÖR BRA, Nilserik! Detta är en gren inom gatufoto jag tycker du har helt i din hand och som jag hoppas vi kommer få se mera av. Inte för att du kan åka ner dit när- och hursomhelst (väl?), du får satsa på hemmaplan - även om, som du säger själv, det inte alls är samma sorts leben på gator och torg här i gamla Svedala. Men det borde gå att nischa.
Jag tänker inte lyfta fram en bild framför dom andra - helt enkelt därför att det inte går!
/tim
Svar från Nisse Larsson 2011-03-13 07:31
Tack för inspirerande rader. Har funderat en hel del om den här typen av gatufoto med nära kontakt med dom som fotograferas. Är det genomförbart här i Sverige? Och vågar man? - Nilserik
JanKw 2011-03-13 23:50
Det är klart man ska våga. Vi måste kämpa för det som vi vet är rätt. Vänliga bilder på våra medmänniskor i "the human comedy". Sen får moraltanterna komma och gnälla. Jag tror vi klarar det.
Jag har ju lagt upp en bild från Istanbul. Jo, det var roligt att plåta där. Jag ska inte göra några djupare analyser. Hemma blir man inte så fängslad av det exotiska, som man inte ser helt enkelt. Utomlands kanske man bara ser det och missar det vardagliga. Ingen kritik mot dig. Det är stimulerande att resa. Dina bilder innehåller oftast lite kontakt och det är egentligen fint. Möten med människor är trots allt mycket grundläggande i det korta jordelivet. Hoppsan, nu blev jag djup.
Undantaget är grabbarna med bollen. Vilka lirare! Den hade inte blivit sämre om någon sneglat på dig. En annan bild men lika skön.

Fantastiska bilder på lekande barn i New York har Helen Lewitt tagit. Men det var 50-60-tal. Nu är dom väl lika inlåsta som våra.
Svar från Nisse Larsson 2011-03-14 09:01
Intressanta funderingar oc hen hel del filosofi. Den här miljön i Alanya är väl ungefär vad som fanns i såväl NY som här hemma i Sverige för femtio år sen. Men jag lärde mig ett förhållningssätt med kameran som kanske kan användas i Sverige. Har inte lyckats än. Men vem vet. - Nilserik