Gatufotograf

Morgongryning över Eskilstunaån

För er som sov sött denna söndag länge, visar jag bilder på hur solen väckte ån till liv i min hemstad. För jag är en gryningsmänniska. Blir orolig i sängen inför solens ankomst. Kanske en ärftlig ändamålsenlig gen min bondesläkt försett mig med. Så när man inte har husdjur att ta hand om kan man fota.

Första bilden visar hur Eldhs fina lilla dam i Smörparken invid Eskilstunaån naken liksom glatt skuttar ur sängen och hälsar solen där den precis är på väg upp ur horisonten. Vi är nog på nåt sätt besläktade hon och jag - så kändes denna morron.

 

 

Naturligtvis är ingen skildring av Eskilstunaån komplett utan en bild på Kloster kyrka som speglar sig vattenytan och där solen nu orkat sig upp över kyrktaket. Denna byggnad är ju Eskilstunas profil nummer ett,

 

 

Gräsänderna kisar mot solen och betar av den frodiga växtligheten på åns grunda strandbottnar kring Strömsholmen.

 

 

En trött man efter lördagsnattens rumlande låter sin vätska i Smörparken och känner värmen av den stigande solen. Snart kommer hettan och han kan lägga sig på en soffa och sova hela dagen.

 

 

Fotar gärna fasader som speglar sig i ån. Bäst blir sådana bilder tidiga mornar när det varit vindstilla hela natten. Men idag är vattnet strömt. Vårfloden från Hjälmaren rusar i full fart  ut i Mälaren. Men här kommer en bild på en av fabriksbyggnaderna vid Tunafors.

 

 

När morgonsolen höjt sig lite högre över horisonten når den fram till fasaden på Tunafors fabriker. Det står och förfaller sedan decennier och väntar på att den ska rustas upp och bli användbar på nytt. För läsare som inte känner till stan så var det här en av de verkligt stora industriområdena. Men stått tomt och öde sedan länge.

Graffittin är i alla fall ett härligt inslag här. Liknar en stor grann solskiva eller kanske en fullmogen apelsin.

 

 

Sådär framåt sextiden gick jag hem och drack kaffe. Solen stod då högt på himlen. Det fanns liksom inte längre nåt intressant att fota. Inte för en gryningsmänniska i varje fall.

Om du bor i Eskilstuna eller har vägarna förbi. Jag ställer gärna upp på en fotovandring. Men kom ihåg - vi startar i så fall halv fem på morronen i Smörparken.

När det gäller bildbehandling är jag ingen naturfotograf. Färgerna är hottade med clarity, vibrance och saturation i ACR. Sen har har nyanser förstärkts selektivt genom uppljusning och nedmörkning i photoshop. Vinjettering är bara lagd på gubben men på inga av de övriga bilderna. Skärper bilderna en första omgång i ACR och sen selektivt i Ps för webbpublicering.

Inlagt 2011-05-22 11:35 | Läst 4600 ggr. | Permalink
Läckert ljus är det så där i morgonväkten.
Jag tycker nog att speglingen med det krusade vattnet tillför lite liv i bilden; dessutom tycker jag mönstren blir snygga i krusningarna.
Svar från Nisse Larsson 2011-05-22 13:55
Det där med vattenspeglingar är en hel vetenskap. Sett prov på sånt som är intressanta. Både helt klar yta och lätt krusad ger mycket. Tack Jan-Olof. - Nilserik
Fantastiska bilder Nils-Erik. Jag var själv upp en sväng vid 6-tiden, tittade ut och önskade jag orkade gå ut så här tidigt. Gjorde som mannen, fast på toaletten och gick och lade mig igen. Jag ska försöka mig på att ta mig ut vid den tiden som du beger dig hem någon gång, som träning för att så småningom följa med dig på en stadsvandring halv fem på morgonen ;-)

Sista bilden med grafitti med solskiva gillar jag speciellt, lite för att det är lite av en ständigt pågående soluppgång som man kan ta del av hela dagen.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-05-22 13:52
Ser fram emot en fotopromenad nån morron inom en snar framtid. Du kommer att upptäcka att dina fasader, som du gillar fota, ser helt annorlunda i tidigt morronljus. Men efter morronkaffen kan man belöna sig med en tupplur. Tackar för kommentaren.

Vad gubben beträffar kände jag att han behövdes som motvikt till det övriga. - Nilserik
Vilken kärleksförklaring till din stad!
Kyrkan där noterade jag i lördags.

Mannen som pissar missade jag dock då ;-)

Ha de! //Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-05-22 17:42
Skall jag tyda det som du var i Eskilstuna igår. Tänkte hålla mig till cityscape i morse men dyker en sån här man upp så får det bli lite gatufoto också. Tack för raden, . Nilserik
tomazon 2011-05-22 17:55
Japp, jag var o åt en tunnbrödsrulle i Eskilstuna i lördags runt 13 tiden, påväg hem från Örebro. Klart man ska ta tillfällen när dom ges.

Tommy