Gatufotograf

Rätt att gatufota sovande personer?

Ibland finner man sovande eller sådana som befinner sig i orörligt tillstånd i gatuvimlet. Om de uppfyller mina kriterier på bra gatubild så fotograferar jag gärna.  De kan ju inte protestera så man kan ta sig tid med uppgiften, gå nära inpå, använda vidvinkel och pröva olika kompositioner.

En morgon i solskenet på Piazza Navona i Rom. Jag kunde nästan stå lutad över den sovande och tog flera bilder. De glassätande damerna brydde sig inte. Gillar att två motorcykelpoliser dök upp. Alla njöt av vårsolen på sitt sätt.

Piazza Venezia i Rom. Upptäckte de här två sovande vid ett bord på en uteservering. Kröp ned mellan två killar för bra bildvinkel och för att jag ville ha dem i förgrunden. När jag var färdig upptäckte jag en flinande kille intill som väckte tjejjerna och berättade att de blivit fotade. De verkade inte bry sig utan var lite irriterade över att ha blivit väckta.

På grönsaksmarknaden på Campi di Fiori. Vid en staty mitt på torget bland alla affärstånden satt en man och mediterade. Under en lång stånd stängde han av omgivningen ordentligt. Jag kunde obekymrat ställa mig framför honom och fota.

Damen låg raklång på Corson i folkvimlet. Jag har ingen aning om vad som hänt. Gick som vanligt nära inpå och fotade innan en polis barskt sa åt mig att sluta och ge mig iväg. Vilket jag gjorde.

 

Inlagt 2015-04-19 06:48 | Läst 3914 ggr. | Permalink
För mig är de tre första utan tvekan OK, personerna befinner sig i offentlig miljö och har själva valt att koppla av. Den sista är mer tveksam men (kanske just därför) den klart bästa bilden.
Svar från Nisse Larsson 2015-04-19 07:17
Det var liksom en del dramatik och känslor kring den sista bilden. Men det är ju sådant man söker.
Helt ok tycker jag!
Vet inte vilka regler andra länder har för fotandet i offentlig miljö, men som sagt ok för min del!
Den sista är bilden är ju en bra tillfälles bild, något som en pressfotograf kunde ha tagit för den lokala tidningen t.ex.
Mannen i kavajen ser inte allt för oroade ut, sen som vanligt i dylika situationer, nyfikna åskådare som mest är i vägen!

Knäpp på bara!
Kenneth
Svar från Nisse Larsson 2015-04-19 09:49
Fick intrycket av att gubben i kavaj var hennes man. Han var inte ett dugg orolig. Det här var kanske nåt som hände ofta. Hade det varit en riktig olycka med blod och sånt hade jag inte fotat alls
Så klart man kan fota sovande personer, dom blir dessutom fotade av övervakningskameror hela tiden. Frågan är väl när det är lämpligt att publicera, men jag tycker inte du gått över någon moralisk gräns här.

mvh Tommy
Svar från Nisse Larsson 2015-04-19 09:51
Rom är nog den stad som folk verkligen uppskattar att blir gatufotade. Det gör dom glada på något sätt. Men på nåt sätt tycker jag kanske att folk ska kunna stå upprätta när de blir fotade. Men det är mest känsla!
Fina bilder. Inte kränkande, då är det OK att dom sover.
Svar från Nisse Larsson 2015-04-19 10:14
Tack Björn men hur ser kränkande bilder tagna på offentlig plats ut då?
Björn Wångblad[BF] 2015-04-19 13:44
Hm, jadu det kan nog bara objektet själv svara på. Men vid tvekan avstår jag från att ta eller publicera bilden.
Fotografera det du tycker känns rätt. Det är din styrka.
/ Bengt.
Svar från Nisse Larsson 2015-04-19 22:10
Tack för uppmuntrande tillförlit'1