Gatufotograf

Se folk i vitögat är viktigt för gatubilder

Gatufotot bör förmedla närvaro och kontakt. Det sker bäst om bilden är tagen på så nära avstånd att man kan läsa en människas blick. Bilden i sig behöver inte vara märklig, Det kan räcka med att nån till synes tittar in i kameran,

Den här bilden förmedlar ögonkontakt med flera personer.  Ett sorgmodigt uttryck hos mannen med kepsen fick mig att lyfta kameran. Även de två killarna som sitter på uteserveringen inkluderas i bilden på något sätt därför att man får ögonkontakt med dem.

Han hade satt sig ned på trottoaren för att knyta sina skog. Ställde mig nära och tog flera bilder till dess han förvånat tittade upp. Nöjd lyfte jag då på mössan, sa "Mercie" och lämnade honom.

Den här bilden ger också någon form av ögonkontakt.

Ögonkontakten stämmer även på gatubilder med djur. Lite Elliott Erwitt stuk på bilden hoppas jag. 

Inlagt 2014-12-02 09:04 | Läst 2155 ggr. | Permalink
Härliga gatubilder, N-E!
Svar från Nisse Larsson 2014-12-02 20:06
Tack Johan!
Det kan bli för mycket av det goda också. Jag hade uppskattat de två översta bilderna mer om motiven inte hade stirrat in i kameran.
Svar från Nisse Larsson 2014-12-02 20:08
Kanske det - men jag gillar gatufoto så här. Tar man bilder på nära håll framifrån så år det ju ofta oundvikligt att dom tittar. Ett plus enligt min mening.
Folk behöver inte titta in i kameran. Men det är bra om deras ögon syns. Då fattar man bättre vad de gör. Ungefär så sa Peter Turnley till oss på en workshop i gatufoto.
Svar från Nisse Larsson 2014-12-22 10:44
Ett visdomsord minsann. Det är ju så man utforskar en männsika.