Gatufotograf

Sprängattentatet i Malmö

"Antisemitismen är stark" skrev jag om i mitt föregående blogginlägg. Och visade några bilder om hur välbevakade den judiska församlingens lokaler är i Berlin. Där tar man hotet på allvar. Här i Sverige förringas hoten och behovet av skydd tillgodoses inte av myndigheterna.

Sedan dess har ett sprängattentat genomfört vid den judiska församlingen i Malmö. Så det känns manande med ett nytt blogginlägg.

Denna man bär Davidstjärna och kippa. Han hade sannolikt inte kunnat visa sig ute på gatorna i Malmö utan att bli trakasserad och hotad av muslimska invandrare.

Så här bevakas en synagoga dygnet runt av polis i Berlin. I Malmö fick syngagogan inte ens sätta upp en bevakningskamera vid entrén. 

Det här är för övrigt samma synagoga som brändes under kristallnatten 1938 men är idag återuppbyggd. Det står att läsa om på den svarta tavlan vid porten.

En bild på församlingshemmet inte långt från synagogan. Den var lika välbevakad.  Vad kostar inte dygnet runt bevakning av en massa poliser med avspärrningar den tyska staten.

Till sist en bild på den gamla judiska kyrkogården. På den svarta skylten står att gravplatsen var i bruk 1672 till 1943 då den förstördes av Gestapo.

Sverige och synnerhet Malmö är en skamfläck när det gäller antisemitismen.

Inlagt 2012-09-29 15:50 | Läst 4402 ggr. | Permalink
Antisemetirmen har jag personligen inte sett speciellt mycket av i Sverige, eller bland svenskar. Däremot upplever jag att det finns en betydligt mera allmän utbredd avoghet mot islam och muslimer i Sverige, som man som liberal/demokratisk svensk känner skam inför. Oavsett vilket så är all fom av hat, eller fientlighet mot raser, religioner (eller vad det kan vara fråga om) fullständigt oacceptabelt. Och kanske får judar i andra länder utstå spott och spe från människor vars fränder (palestinierna) kommer i kläm i den konflikt som råder i Israel? Kanske har detta mera samband med denna konflikt än ren antisemetism? Det är lätt att dra förhastade slutsatser.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Nisse Larsson 2012-09-29 17:50
Du tycker det är OK med sprängningen av judiska församlingen i Malmö då?
Nils Bergqvist 2012-09-30 01:06
Om du har normal läsförståelse så kan du hitta svaret i det jag skrev ovan.
"...all fom av hat, eller fientlighet mot raser, religioner (eller vad det kan vara fråga om) fullständigt oacceptabelt".

Tycker istället att du kan fundera på det jag skrev, om det här attentatet är fråga om antisemitism eller en följd av konfliken Israel-Palestina?

Mvh, Nils/

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Nisse Larsson 2012-09-30 07:50
Givetvis är det judehat som ligger bakom händelsen.
plåtson 2012-09-30 14:15
Märkligt detta, att svenska liberaler/demokrater inte känner skam över att de ser positivt på den mest aggressiva och totalitära ideologin av alla nu förekommande diton. //Bert
Nils Bergqvist 2012-09-30 17:09
Det där uttalandet kräver en förklaring? När har jag sett positivt på den mest agressiva och totalitära ideologin av all nu förekommande diton? Fram med den text där jag gjort det.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Nils Bergqvist 2012-09-30 17:44
En fråga angående svaret "Givetvis är det judehat som ligger bakom händelsen":

Vem har undersökt och klarlagt om det är judehat (antisemitism) och inte hat mot den judiska staten/religionen (antisionism), som är osrsaken till illdådet? Är det inte bara ren spekulation att orsaken är hat mot judar som ras och folk? Araber och judar tillhör ju samma ras/folkgrupp (båda är semiter) så om det är araber som utfört dådet av rent antisemitiska skäl vore det lite märkligt.