Gatufotograf

Svårt att rubriksätta gatubilder

Nöjet med gatufoto är att fantisera fritt kring personer och situationer. Upptäcka nya sammanhang. En tråkig beskrivande bildtitel känns helt fel. Såsom "Gående kvinna med röd klänning". Listan av det här slaget kan göras lång.

Igår tog jag en sväng i Stockholm med kameran. Och kan komma med lite exempel på hur jag tänker.

Ibland blir titlarna på engelska. Beroende på att bilderna också läggs upp i andra sammanhang.  Således valde jag att kalla den här bilden för "Producing glamour". "Jobba med glamour" känns inte lika bra.

 

 

Den här bilden blev intressant på något sätt. Men jag har ingen aning om vad jag ska kalla den. Inte ens på engelska. 

 

 

Det var stort presspådrag utanför Rosenbad. Och jag sällade mig till fotograferna och plåtade lite också. Det är ju fritt fram vid såna tillfällen så att jag säga. Valde att kalla bilden "Producing boring news". Journalisten till höger verkar ju tycka att det inte är så kul det här.

 

 

Vad det här paret pratade om skulle vara kul att veta. Men man borde kunnna tänka sig en kul replik i munnen på damen. Det verkar som hon har något kritiskt att säga om köpet av lampfoten. Och den andre mannen verkar tycka nåt också.

 

 

Den sista bilden kallar jag "Mobilpratarna". Det var precis det jag såg  och skälet att att bilden togs. Andra kanske inte håller med.

 

 

Spännande i varje fall att gå på upptäcksfärd. Och fundera kring motiven. En bild som inte ger de här utmaningarna är givetvis bara att radera.

 

 

 

 

Inlagt 2012-04-21 06:36 | Läst 6067 ggr. | Permalink
Jag har ju själv skrivit om den här problematiken tidigare för ibland kan man tycka att fotografen lägger ned mer möda på en fyndig bildtext än själva bilden. Vad man än skriver för bildtext så leder man betraktaren i en viss riktning. Man i "trenskott" (som min far sa) kan väl heta så, fast det låter kanske snitsigare på engelska; "Man in trenchcoat". Om du Gogglar på det finns det en hel del att se ;).
Ferlin hade nog skrivit några fyndiga verser om mobilen och dess användning om han levat i dag. Med lite fantasi kan man tolka det som att han fipplar med mobilen där han står nedanför S:ta Clara kyrka.

/Torbjörn
Svar från Nisse Larsson 2012-04-21 11:00
Neutrala titlar har ju fördelen att man inte leder betraktaren i viss riktning. De får upptäcka bilden på egen hand. Det här är givetvis en avvägningsfråga. Själv blir jag aldrig riktig klok. Tack för trevlig och tänkvärd kommentar. Jag hade i alla fall roligt själv när jag upptäckte att Ferlin snackade i mobil. - Nilserik
Tja, tvåan kunde heta "går medströms" t ex. Trevliga bilder och intressanta funderingar kring namngivande av bilder. /Matti
Svar från Nisse Larsson 2012-04-21 11:04
He-he - då fångar man in texten på den trendiga lilla kassen. En enordig titel sitter nog oftast bäst. Pregnant. Tack för förslag och gillande. - Nilserik
Visst kan det vara kul med en lyckad titel till bilder, men många gånger uppskattar jag att få fantisera fritt runt en bild. Gillar andra bilden på farbrodern med kassen. Bilden får mig att tro att han varit och fyndat i butiken i bakgrunden.
Janne/
Svar från Nisse Larsson 2012-04-21 13:53
Du har nog rätt i det du säger. Bra gatubilder bör gärna vara komplexa och ge utrymme för betraktaren att utforska på olika sätt. Bildtiteln får då inte vara ett hinder utan bara startbanan för tankens flykt (där fick jag till det). - Nilserik
Intressant ämne det här. Jag tycker att en fyndig bildtitel höjer en bilds värde, och kan i många fall locka fram ett skratt eller en "ja just det!-tanke". Dessutom ger den en vink om fotografens tankar om bilden.

Visst styr en titel betraktaren i en viss riktning, men bara inledningsvis. Ägnar man bilden lite tid så kan man skapa sig egna tankar om bilden - eller vara nöjd med fotografens kombination av bild och bildtitel.

Om man inte vill "pracka på" betraktaren sin titel, så kan man ju skriva den i bildens beskrivning istf titeln.

"Mot solen", var den titel som spontant dök upp när jag såg den solglasögonprydda herrn som går rakt mot solen.
Svar från Nisse Larsson 2012-04-25 11:29
Delar helt din uppfattning. Ibland känns det som man vill inta en avvaktande hållning med en neutral bildtitel. Ta ett steg tillbaka och överlåta utforskande till betraktaren. Men ibland känns det helt tvärtom. Man har en bestämd avsikt med bilden och väljer att formulera den. - Nilserik
Ibland tror jag att det är bäst att inte ge namn till bilderna för att låta tittare skapa en egen bild av bilden och egen uppfattning funkar alltid bäst hos tittaren. Annars kan man ha neutrala rubrik. Intressant gatubilder du tar Nils-Erik! Själv måste jag prova 35mm f/2.0 till gatufotografering när värmen kommer hit :)
Svar från Nisse Larsson 2012-04-25 11:33
Gillar inte att se en bild utan titel. Jag vill veta lite om fotografens tanke bakom bilden. Ibland kanske en förklaring till bilden. Lade just upp en bild med titeln "Den förbryllade herr Keppler". Kul du gillar bildskörden. Men gatufoto bedrivs i alla väderlekar fast folk är lite livligare och roligare att fota i tjänlig väderlek. - Nilserik