Gatufotograf

Tomma hus är allas hus

Så står det på väggen i det gamla industrihuset. En tvivelaktig moralsentens. Kanske man då vågar fota här tänkte jag? Det medför ingen skadegörelse i alla fall.

Tunafors fabriker skrev jag om i mitt förra blogginlägg. Valde då svartvita bilder att presentera exteriören. Här återges interiören med färg. Det sparsamma ljuset krävde stativ och långa exponeringstider. I efterhand förvånas man över färgprakten.

Sentensen "Tomma hus är allas hus" är ju husockupanternas valspråk. Hade gärna sett lite riktiga husockupanter som hade protesterat mot att en stor byggnad i stadens centrum står tom och förfaller.  Då kanske stadens styrande vaknat till liv.

Men 60-talets radikala ungdomar tillhör det förgångna. Idag sitter dom och söver ned sig med våldsamma dataspel och intresserar sig inte för samhällsomstörtande förändringar. Framför allt ockuperar dom inga hus även om lägenheter för ungdomar tycks vara ett jätteproblem.

 

 

Var bekant med en företagare som hyrde just dessa lokaler för sin verksamhet. Ibland hälsade jag på här. När kommunen sålde fastigheten fick han flytta ut till ett industriområde.

 

 

Lokalerna är helt tömda på lösa inventarier och industriell utrustning. Huset är bara ett skal. Här och var finns hål i golvet. Det gäller att se sig för var man sätter fötterna.

 

 

Väggarna pryds av stora muralmålningar utförda av anonyma konstnärer. Dom stör ingen och jag uppfattar dem nästan som någon form av hedersbetygelse till det förfallna huset. Det visar i alla fall att någon bryr sig. 

 

 

Jag vandrade runt i de stora tomma lokalerna och tog många bilder.  Det gäller att passa på och få några sista minnen av hur det såg ut. Tror inte att jag återvänder hit.

PEAB kan få ett ryck och bomma igen fastigheten med kort varsel innan dom tar fram grävskoporna.

 

 

 

.

 

 

Inlagt 2011-12-06 09:27 | Läst 5773 ggr. | Permalink
Det där med att inte ockupera hus vet jag inte. Förmodligen sker det i mindre omfattning, men i Uppsala ockuperade man ett hus i Ulleråker.
http://www.unt.se/startsidan/hus-invaderat-i-ulleraker-915716.aspx

Sedan var det en gammal Konsum-butik ute i Sävja.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=4640268

Sedan kommer jag väl ihåg huset som låg i nere vid Londonviadukten på Folkungagatan i Stockholm som ockuperade kring -90 eller vad det kan ha varit. Sådant som sätter sig trots att jag inte var så fasligt ålderstigen...

Att man river och bygger nytt får man nog finna sig i i ett modernt samhälle. Tyvärr verkar man sakna förmåga att bygga annat än samma standardlådor man byggt de senaste 10-15 åren. Tydligen hade man fått backning i ett område här i Uppsala att husen inte fick ha gråa och vita fasader. T o m kommunen tyckte att det fick räcka nu och de skulle tvingas välja något annat.
Svar från Nisse Larsson 2011-12-06 11:07
Kul att du har några exempel på husockupationer. Och att du tagit fram exempel med tidningsartiklar - tack för det.

Känner du några presumtiva husockupanter så visa dom den här bloggen och skicka dom sen till Eskilstuna. För än så länge handlar det inte om att riva eller ej utan mer om att inte göra något alls under väldigt lång tid - en så där 50 år. - Nilserik
Håller med. För något år sen var ockupantscenen ganska livlig. Lund, Malmö, Uppsala, Liljeholmen, Smultronstället, Visby, Simrishamn mm.

Kolla in det tyvärr insomnade siten ockupantscenen.se för att läsa mer.

Tyvärr är inte statsapparat och fastighetsägare lika intresserade som oss av att befolka tomma hus så det blir snabba konfrontationer och evakueringar.

Nu verkar folk mer intresserade av att ha nånstans att bo än att väcka debatt så många ockupationer bedrivs tyst och försiktigt istället för utåtagerande och provocerande.

Spännande bilder! Tomma industrier är alltid intressant!
Svar från Nisse Larsson 2011-12-06 13:38
Intressant hänvisning till ockupantscenen - men tyvärr inga inlägg efter 2009. Saligt avsomnad således. Lägger in en text från deras hemsida med definition av vad de står för.
-----------------------------------------------------------

Detta är Ockupantscenen
I varenda liten byhåla, i varje storstad, i varje kommun, överallt står det hus tomma. De står tomma samtidigt som massor med människor tvingas flytta runt på härbärgen, bo på osäkra andrahandskontrakt, pröjsa ockerhyror eller bo på tok för många i små utrymmen. Allt detta för att en grupp rika husägare skall kunna behålla priserna på en så hög nivå som möjligt. Ockupantscenen är gruppen för de som inte köper den ordningen. Ockupantscenen är gruppen för de som stödjer de som ockuperar hus och vägrar följa en ordning som förutsätter en jävla massa problem för folk.
-------------------------------------------------------------------------
Tänk att något så trasigt ändå kan vara så vackert på ett konstigt sätt.

/Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-12-06 13:40
Tackar Tommy - de stora utrymmena har nästan något kyrkligt över sig. - Nilserik
tomazon 2011-12-06 14:37
Just precis och sen får man alltid en fråga i huvudet "vad hände med dom som bodde/verkade här?".
Svar från Nisse Larsson 2011-12-06 17:54
Vad som hände med dom som verkade här? Det gav bra försörjning för 600 anställda när fabriken var som störst. Ägarna tjänade massvis med pengar. Sent omsider flyttade tillverkningen utomlands och tynade bort här hemma. Som så ofta har skett. - Nilserik