Gatufotograf

Tre Södergubbar

En kort promenad på Söder i Stockholm. Tre möten, lite småprat och några bilder. Sånt kan lätt förmedlas i en blogg och berättandet tilltalar mig.

Upptäckte något slags antikvariat som präglades av en sympatisk oordning. En intressant man huserade runt därinne. Här måste jag hälsa på och klev in.

Han i butiken hade bott 37 år i USA. Hade mycket att berätta. Jag hängde inte riktigt med i svängarna men köpte en liten tidning om folkmusik, som han gav ut, för tio kronor.

”Å här kopplar du av i solen” sade jag då jag gick förbi en skomakare som stod utanför sin butik. Fäste mig vid hans praktfulla skomakarförkläde. Verkade jovialisk och trevlig - liksom inbjöd till samtal.

Vi pratade lite om skomakari å sånt. ”Det finns bara 300 skomakare kvar i landet” berättade han. ”Sen finns det många som fuskar som skomakare”.

  

Den här mannen satt lite i skymundan på en soffa. Gick fram, hälsade och bad om en bild. Han ville stoppa halsbandet innanför tröjan. Men jag ville gärna att han skulle bära det synligt och sitta på det sätt han gjorde när jag fick syn på honom. 

”Jag väntar på att arbetsförmedlingen ska öppna”, sade han ”men det är svårt att få jobb”.

 

Tre korta möten och lite samtal. Men jag har funderat en hel del faktiskt kring de här människorna så här i efterhand tack vare bilderna jag tog.

Inlagt 2011-04-27 07:56 | Läst 5988 ggr. | Permalink
Det är fint att mötas och prata med människor. Men de flesta har så bråttom...
Svar från Nisse Larsson 2011-04-27 09:55
Alla har bråttom.........När jag ser nån som verkar ha tid går jag gärna fram och pratar..............Om jag inte just då har väldigt bråttom själv.
Visst är det fint med sådana här möten. Det mest spännande och intressanta man kan uppleva när man är ute med kameran.
Den första mannen du träffade är Izzy Young en amerikan som flyttade hit i början av sjuttiotalet och startade Folklore Center.
Jag har också haft nöjet att möta honom och ta några bilder.

http://www.fotosidan.se/pools/view/6439/2280053.htm
Svar från Nisse Larsson 2011-04-27 10:43
Jovisst hette han Izzy och butiken kallades Folklore Center på Wollmar Yxkullsgatan 1. Kul att du har mer att berätta. Får nog gå in och köpa en ny tidning av honom nästa gång jag har vägarna förbi. Tack för all information.

Följde länken till dina bilder. Det var verkligen en fin redogörelse med många bilder. En härlig människa och intressant. Varför gör dom inga TV-program om sådana här personligheter. - Nilserik
Är det inte legenden, folkmusikälskaren, bibliotekarien och förläggaren Izzy Young på första bilden? Han är ju en nestor inom folkmusik, både svensk och utländsk. Kul att du fick honom på bild. Jag antar att det var tre trevliga möten.

PS Jag ser att Krister hann före
Svar från Nisse Larsson 2011-04-27 18:23
Där ser man vilka fantastiska människor man kan snubbla över. Om man ger sig lite tid. Tack för att du tog dig tid att skriva några rader på bloggen. - Nilserik
Jag gillar att skomakaren har händerna i fickorna. Då kan man koncentrera sig på ansiktet och förklädet. Annars är händer lika intressanta som ansikten.
Svar från Nisse Larsson 2011-04-27 18:26
En mycket sympatisk person. Den där skomakaren. Hantverkarhänder som jobbar hela dagarna är alltid intressanta. Tack för tankarna. - Nilseri
Härliga möten och bilder även den här gången. Du gör en nyfiken på vilka människor du kommer att visa upp nästa gång.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-04-27 20:55
Vem vet. Har inget på lager. Vem kunde tro att jag skulle möta nån som Izzy Young? Men dom andra två är säkert lika intressanta. Mannen med rysk-ortodoxa korskedjan gav ett speciellt intyck. - Nilserik