Gatufotograf

Vågar vi lita på 90-talisterna?

Förra året blev den sista årskullen av 90-talisterna myndiga - dom födda 1999. En generation av lata, naiva och bortskämda individer. Curlade av den äldre generationen sägs de ha ångest i konfrontationen med vuxenlivets vedermödor.  Tänkte ungefär så när jag tog bilden efter att ha väntat in en strävsam äldre man att komplettera bilden på de slappa 90-talisterna med.

Dom har alltid varit uppkopplade och levat större delen av sitt liv på internet. Kan det komma något bra ur sådant? Vi får väl se.

De här två spelar i alla fall inte dataspel tillsammans utan gammaldags kortspel. Så det finns kanske hopp.

Inlagt 2018-01-02 07:00 | Läst 5235 ggr. | Permalink
Man ska också ha i åtanke vilket samhälle den äldre generationen lämnat efter sig. Där ingenting upplevs vara gott nog utan de unga är ständigt lata, saknar driv eller är bekväma som inte flyttar hemifrån tidigt. Trots att de lämnas en arbetsförmedling som upplevs synonymt med byråkratiskt haveri och missbruk av utsatta samt en betydligt högre instegströskel till arbete än vad 40-talisterna förväntas ha upplevt - samt en bedrövlig bostadsmarknad som lämnats de unga idag där många helt vanligt medborgare utnyttjar ungas ansträngda bostadssituation för att sko sig själva genom lukrativa andrahands- eller svartkontrakt. Samtidigt som politikerna tycks kunna närmast strössla lägenheter till invandrare och flyktingar utan kvalifikationer, mer än att de korsat gränsen, medan utbildade unga får bo hos föräldrarna eller flytta utomlands.

Med det sagt så är det givetvis inte något som gör 90-talister till kosmiska offer där allting är de äldres fel och de själva är oförmögna att lösa sina egna, eller ärvda, problem. Dock slår det mig som lite... gubbigt, om man vill, att ge uttryck för 90-talisternas upplevda problem som uppkomna ur ett sorts vakuum. Den unga generationen har väl i alla tider betett sig avvikande och ansetts oanständiga i ögonen på de äldre.
syntax 2018-01-02 08:48
Jag firar denna månad min 74:e födelsedag, och jag är glad att jag inte är ung i dag. Dom skall ut och slåss i ett samhälle som har hårdnat (förfallit) till oigenkännlighet. Ett samhälle där myndigheterna utan egentligt mandat ger bort medborgarnas pengar till icke medborgare. Ett samhälle där bostäder och arbetet saknas, även för den som anstränger sig väl – utom för dom som då får sin bostad direkt bara för att dom, som du säger, har passerat en gräns.
Första bilden berör mig direkt, förutom dess höga kvalitet ren allmänt.Den fick mig att minnas en period i livet. När jag funt år 2000 under ett antal år måste åka buss till arbetet i stället för att cykla (jag var för sjuk för att cykla många dagar), så åkte jag samma buss som skolungdomar till gymnasiet åkte. Dessa ungdomar fyllde bussens alla sittplatser, även genom att lägga sina tillhörigheter på sätet bredvid. När sedan äldre, sjuklingar och instabila i gången, eller äldre vuxna med mycket packning klev ombord reste aldrig någon av dessa ungdomar sig frivilligt upp, inte en enda gång. Bara vid enstaka tillfällen när någon äldre samlat så mycket mod att denne sade till, då kunde de flytta väskan från sätet, men aldrig resa sig. Har också sett ett antal gånger när grupper av ungdomar med lärare varit ute med friluftsaktiviteter, att ingen hänsyn visats mot äldre, och att lärarna på ett självklart sätt ignorerat detta.
syntax 2018-01-02 08:50
Kan det ha med uppfostran i hemmet att göra? Att vi delvis bör flytta problemet en generation bakåt?
Vibybo 2018-01-02 09:07
När jag berättat detta för föräldrar till denna generation, så händer följande: några sekunders tystnad, sedan fortsätter samtalet om något neutralt, kakor t.ex. Det är ju en vanlig reaktion när en obehaglig sanning sägs, orden faller ner mitt mellan samtalsparterna och blir liggande på golvet som någon obehaglig smuts som det är bäst att inte låtsas om.
” Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoritet, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare."
/Socrates

Fina bilder, Nilserik! :-)
/Niklas
syntax 2018-01-02 10:48
Föräldrarna till den generation som Sokrates snackar om var väl troligen samma slags slapphögar i uppfostringsfrågor. Det går alltid illa om man inte planterar bra normer i skallen på ungt folk. Men visst, det saknas inte roliga citat i generationsfrågor. Gamle greven exempelvis: "Ungdomen nuförtiden har inge moral, INGEN MORAL!! Annat var det på min tid. Då hade vi till och med dubbelmoral."
Tog ett bra tag innan jag insåg att vi (40-talister) som införde du-reformen och rev ner diverse strukturer även samtidigt `utrotade´ civilkuraget och sedan har det bara rullat på.

/Stephan
Jag har självt nyligen passerat halvseklet, men skulle gladeligen varit 20 igen. Jag började arbeta med IT i 25-årsåldern när Internet och det här med att vara uppkoppling var i sin linda. Nu avundas jag mina två söner som får börja med betydligt mer mogen teknik.

Unga har väl alltid betett sig sämre enligt somliga, och så kommer de nog alltid att vara. Själv tycker jag den inställningen är oerhört fånig.