Gatufotograf

Varför struntar stockholmare i stoppljus?

Fotgängare i Stockholm stannar ogärna för röd gubbe. Även om bilar har grönt ljus och passerar i hög fart så försöker många springa över.  Det har alltid förvånat mig. Varför utsätta sig själv eller medtrafikanter för livsfara för att tjäna in några sekunder.

Kan det bero på frånvaron av poliser? Patrullerande konstaplar var det länge sedan jag såg. Kanske nödvändigt med någon form av övervakning för att stockholmare ska lära sig respekt, ordning och reda.

Alla stockholmare är givetvis inte av laglös läggning. Det slog mig när jag väntade här vid stoppljuset. Damen framför stod lugnt lutad mot signalstolpen och väntade på grön gubbe. Samma med två män vid mittrefugen. Trafiken var gles och man lätt kunnat springa över gatan.

 

Inlagt 2019-05-13 08:24 | Läst 1222 ggr. | Permalink
Vad jag vet så är det inte olagligt att som fotgängare gå mot röd gubbe - sålunda har övervakning tveksam effekt, eftersom sakernas tillstånd inte är laglöst.
I sak tycker jag ändå att du har helt rätt - folk borde nog ha lite bättre självbevarelsedrift
Svar från Nisse Larsson 2019-05-13 09:43
Vet att det inte är olagligt. Men varför finns det stoppljus och sånt om de inte bör följas? Jag fick sjunga i skolan för länge sen om polisen som mitt i gatan står som visar hur man kör och visar hur man går.
syntax 2019-05-13 10:30
Jo - även jag sjöng den sången. Sedan sjöng vi även en annan: "Polis, polis - potatisgris" - men det var utom hörhåll för lärarna. Redan då anade man alltså begreppet "civil olydnad"... :-)
Svar från Nisse Larsson 2019-05-13 10:57
Vi la till - gå hem och laga morsans spis.
Flertalet storstadsbor i arbetsför ålder är så stressade att dom inte stannar i onödan, blodtrycket kan ju återgå till normal nivå, ajaj..
MV Gunte
Svar från Nisse Larsson 2019-05-13 13:23
Såg en dam som rusade ut i körbanan och gav fingret till alla bilister som var nära att köra ihjäl henne. Snacka om stressnivå.
Snygg bild, N-E! Fin komp och sv/v.
Jag går mot rött om det inte finns nån bil som kommer körandes (känns onödigt att stå kvar och trycka på knappen, om det ändå inte är nån fara). Men jag stannar och väntar på grön gubbe, om det är barn i närheten, då jag vill föregå med gott exempel
Svar från Nisse Larsson 2019-05-13 19:05
Tack Johan - du är en klok man. Ungefär så där brukar jag göra också.
Vi går ofta mot rött i Gnesta, med tanke på miljön! ;) Nåja, många bilister brukar smyga vid det enda trafikljuset, så vi fotgängare kan gå över utan att trycka, då slipper dom stanna och stå på tomgång!
Men e det barn i närheten, så står jag kvar tills det är grönt att gå!
Föredöme, går här före miljön! ;)
/B
Svar från Nisse Larsson 2019-05-14 10:36
Grattis till ett stoppljus i Gnesta. Ett tecken i tiden.