Gatufotograf

Varning för Barcelona

Under en sväng till Barcelona utsattes jag för två överfall då man försökte stjäla min kamera. Det skedde mitt på dagen i stadens centrum mitt i folklivet.

Vid första tillfället kom en person och försökte helt öppet ta kameran från mig. Efter en lång hård brottningsmatch där vi båda skrek högt åt varandra, stjälpte omkull bord, stolar och blomkrukor så kom poliser och räddade mig. En större folkskara hade då samlats runtom och betrakta intresserat oss båda.

Efter ett par dagar trängde två personer upp mig mot en vägg och började muddra mig. De lyckade ta min plånbok men lämnade tillbaka den då jag skrek, boxade och sparkade häftigt på den som tog plånboken. Kameran lyckades de inte ta.

I sådana här situationer är man ju rädd att förövarna ska vara knivbeväpnade.

Under min promenader kunde jag konstatera att Barcelona präglas av en anmärkningsvärd social misär. Omfattande våld, tiggeri, många utslagna personer, gatuprostitution.

Bilden visar en vanlig företeelse. En person rusade ut från en restaurant och hinns upp av personalen som övermannar honom. Förmodligen hade han stulit något.

Sådana här händelser såg jag vid flera tillfällen. Den här gången råkade jag sitta på en bänk bredvid och tog en bild.

Glad att jag kunde lämna Barcelona oskadd. Och med alla prylar i behåll.

Ett gott råd.

Besök aldrig Barcelona

Inlagt 2018-05-22 08:17 | Läst 4798 ggr. | Permalink
Det er sørgeligt, at det er blevet sådan. Og så på åben gade og ved højlys dag☹️
Mvh. Erik.
Svar från Nisse Larsson 2018-05-22 11:30
Barcelona är fin stad. Synd att brottsligheten är så hög här!
Skönt att du verkar ha klarat dig någorlunda väl med både kamera och plånbok i behåll. När jag var i Barcelona för en sisådär tio år sen så utsattes jag inte för något brott turligt nog. Minns dock att jag en lång tid har förstått att det är lätt att drabbas för inbrott i den stan. Otrevligt. Själv föredrar jag Madrid som verkar vara mycket säkrare. Har varit där två gånger på senare år utan något som helst problem. Ska dit igen i augusti och hoppas att det blir lika bra som förut! Så, kanske är Madrid nåt för dig också?
Mvh
Fredrik
Svar från Nisse Larsson 2018-05-22 11:31
Tack för det Fredrik. Madrid är jag sugen på att besöka.
Spanien har under flera år genomgått en ekonomisk kris och gör det fortfarande, så vad kan man vänta sig? Din bild visar förmodligen en människa som redan slåss ur underläge och för det blir han slagen, det är då själva faen att samhället vi inte kan ta hand om varandra bättre, solidaritet är något man talar vackert om vid frukostbordet och där slutar det. Det finns fattiga kvarter i Barcelona men där finns också rikare, kanske det är säkrare där.
😁
Svar från Nisse Larsson 2018-05-22 11:40
Han om ligger ned i bild blev inte misshandlad utan korrekt gripen. Sen vet jag inte vad man gör för att komma tillrätta med en sådan här misär.
Rent för djävligt. Det var länge sedan jag var i Barcelona - noga räknat var det som ung sjöman i slutet av 1950-talet. Då var det en fin stad med lite våld.
Så här vill vi inte ha det i Sverige, och har det inte heller. Ändå har saker och ting blivit klart sämre den senaste 30-årsperioden. Var och en borde nog ta sig en funderare (nu inför höstens val) på vad det egentligen krävs, och vad den egentliga betydelsen är i att upprätthålla lugn och trygghet i en västerländsk rättsstat. Alltså hur prioriteringarna skall se ut.

Påpasslig bild - som säger mycket!
Svar från Nisse Larsson 2018-05-22 14:49
Barcelona måste ha varit en upplevelse att besöka på den tiden. Tack för tänkvärda rader.
Hej N-E. Du minns säkert vårt möte på medborgarplatsen att jag varnade dig.
Ruggigt!. Uppgivna föräldrar, fattigdom Arbetslöshet , utanförskap leder till brottslighet. Jag vet som växte upp i Aspudden på femtiotalet.
Skönt att det gick bra , och att du kom hem helskinnad. Vi ses säkert igen på stan i lite lugnare former
/ Bengt H..
Svar från Nisse Larsson 2018-05-22 15:50
Minns vårt samtal. Trodde man kunde undvika problem med normal försiktighet. Var inte förberedda på våldsamma fysiska attacker. Stockholm är än så länge fridsamt jämfört med Barcelona. Vi syns snart hoppas jag.
bassa 2018-05-22 16:15
Det gör vi säkert.
Ha det fint.
/ Bengt H.
Då hade vi tur förra året! Blev varnad av en stadsflanör vid en paus på en parkbänk intill Mercat de Catarina. Han påpekade att så där går man inte på stan. Nu hade jag kameran oftast i en axelväska så den var inte exponerad hela tiden. Den yngste grabben blev rånad på sin mobiltelefon en fredagkväll men hans utskällning på spanska av rånare gjorde att de lämnade tillbaka telefonen. Kände mig trots allt trygg på gatorna och på transportmedlen, kanske en chimär.

/MA
Svar från Nisse Larsson 2018-05-22 21:49
Det finns nog ingen trygghet i Barcelona. Efter att själv ha råkat illa ut och också hört så många otäcka historier om stan har jag gott fog för påståendet.
Historierna om rån i Barcelona är många och det känns faktiskt inte så lockande att åka dit och plåta. Jag var där en gång i januari och då kändes det säkert, men det förändras säkert när det är mer turistsäsong.

En kompis blev rånad på sin kamera i Barcelona och det tog henne mycket lång tid att komma igång med gatufoto igen.

Att ta upp fajten med rånarna är riskabelt, som du skriver finns risken att de drar kniv. Inte heller att "bara" att få några tänder utslagna låter inte så lockande. Då blir jag hellre av med kameran.
Svar från Nisse Larsson 2018-05-23 08:55
Kanske man ska nöja sig med att stanna hemma i Sverige och gatufota. Det värsta som hänt har varit en dam på Hötorget som gav mig örfil. Men kameran ville hon inte sno. Gatufotografer lever farligt.
Besök grannstaden Tarragona istället! En timme med tåg från Barcelona, går visst bussar direkt från El Prat också. Tarragona är en litet mindre stad, som känns mycket tryggare både med avseende på ficktjuvar/rånare och trafiken. Man behöver inte vara på helspänn hela tiden. Jag har tillbringat tre veckor där, mest promenerat omkring och fotograferat med systemkamera, har känts hur tryggt som helst, också mitt på natten. Tarragona är vackert belägen vid Medelhavet, där finns sandstränder och en fin utsiktsplats, den s.k. Medelhavsbalkongen. Dessutom finns där kvarlevor från romarstaden Tarraco lite varstans, en trevlig "Gamla stan" innanför välbevarade murar och sevärda hamnkvarter.

Ifråga om intressant arkitektur av det lite nyare slaget så vinner Barcelona med hästlängder. Men alldeles nära Tarragona - bara en kvart med tåg - finns staden Reus, Gaudís födelsestad. Där finns faktiskt inte en enda byggnad ritad av Gaudí, men ändå en hel del fin modernistisk arkitektur.

https://www.youtube.com/watch?v=lUWs4h0WCPk

(Jag har fotat i Barcelona ett par gånger, inte råkat ut för nåt, men då har jag också varit extremt försiktig, undvikit all trängsel, inte gått ut efter att det blivit mörkt, och aldrig satt min fot i El Raval.)
Svar från Nisse Larsson 2018-05-23 19:42
Tack för tipset. Tarragona kan vara ett fint ställe att besöka om det är lätt att nå från El Prat. Det ska finnas fint stadsliv som ger möjlighet till gatufoto också. Så jag ska kolla upp platsen. Det blir inte sämre av att mina favoritschoklad heter just Tarragona.
TRG 2018-05-23 20:01
Över 200 000 invånare, så ingen liten småstadshåla åtminstone. Flera årligen återkommande festivaler - bl.a. en sevärd karneval - då det förstås är lite mera liv på stan.
Tråkigt att höra din upplevelse...:( jag har den motsatta. jag älskar Barcelona. Varit där fem gånger, blev av med mobilen en gång, men då fick jag skylla mig själv (oförsiktig) Får övrigt ett fantastiskt folkliv. Tillbringat många kvällar i El Raval. Klär ner mig. En liten kamera (x100f), ingen väska. yes, man bör vara försiktig, men en totalt fantastisk stad.
Svar från Nisse Larsson 2018-05-23 21:08
Kul att ta del av dina erfarenheter. Kanske man borde skaffa en sån där liten rackare som ingen lägger märke till istället för den vanliga stora.
Trist att läsa, men glad att du klarade dig såpass. /PE
Svar från Nisse Larsson 2018-05-24 08:36
Tack för omtanken.
Hej Nils-Erik,

Kanske ändå var bra att jag förvarnade dig när vi möttes på Götgatsbacken. Glad att du slapp undan med grejerna i behåll. Trist är det i alla fall och särskilt som jag verkligen gillar Barcelona. Allt gott //Marcus
Svar från Nisse Larsson 2018-05-27 19:14
Tack för varningen. Tänkte ofta på den. Men när bovarna slår till blixtsnabbt bakifrån så är det svårt att värja sig. Barcelona var en fantastiskt fin stad som jag gärna skulle vilja återvända till. Men med den nivån på kriminaliteten och med mina erfarenheter så tyvärr...
Har tyvärr liknande upplevelser från när jag var där med ett grabbgäng för tiotalet år sen. När vi checkade in på vårt hostel gick en ryggsäck upp i rök mitt framför näsan på oss, dan efter såg vi två moppetjuvar länsa en bil vid ett rödljus och på Ramblan fick man vifta bort händer på väg ner i ens fickor mest hela tiden. När jag var där i våras såg vi tack och lov inget sådant, vilket förmodligen var mer tur än något annat.
Svar från Nisse Larsson 2018-06-02 11:07
Ojdå - det verkar nästan som det var värre i Barcelona förr i tiden. Stan gör sig verkligen förtjänt av sitt dåliga rykte. Synd på en sån fin stad.