Mitt fotografiska minne

Åh, dessa sittningar

Om att vara barn till en flitig amatörfotograf

Minst en gång om året var det sittning för pappa amatörfotografen. Då kändes det mest avskyvärt tråkigt men idag uppskattar jag bilderna oerhört mycket. Det var förstås angeläget att dokumentera den uppväxande barnaskarans fysiska utveckling. Jag har naturligtvis gjort samma sak själv med mina barn förutom att vi sällan ställde till med en sittning av den här typen. Det blev mest bilder i situationer, eller i farten. Ungar sitter ju sällan stilla. Men jag satt stilla och svettades i lampljuset. Här är april månads profilbild. Tagen 1962. 8 år och går i andra klass.

Jag blev en hängiven amatörfotograf, jag också.

Bilden tagen med en Nettar 515/16. Film okänd.

Eders hängivne

Inlagt 2015-03-31 17:42 | Läst 10093 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Han var en duktig fotograf, din pappa! Min pappa var också amatörfotograf, han hade en Rolleiflex av förkrigsmodell. Det blev väl en och annan sittning för honom också, men vad jag minns inte så ofta. Han hade inga speciella fotolampor att sitta och svettas framför. Han hade en god vän som var yrkesfotograf, och där blev det en och annan mer tåladmodsprövande sittning i stråkastarljus. Den moderna fototekniken har gjort tillvaron lite enklare för både fotograferande föräldrar och fotograferade barn.
Svar från N Thomas Meldert 2015-03-31 20:59
Pappa använde en vanlig flerarmad golvlampa som belysning i början. Blixt var inte att tänka på. Budgeten var skral och det var bättre att köpa mer film än att ta färre bilder =) När vi flyttade till egen villa och fick en granne som var en av grundarna av Åmåls fotoklubb kom han över en Rolleicord som han sedan använde mycket flitigt. Den finns kvar men fungerar inte längre.
Hej N Thomas.
Jag har sagt det förut - vara glad att det finns sådana bilder. Jag har inte många ens och är något avundsjuk.
Hälsningar och glad påsk från Erik / DK
Svar från N Thomas Meldert 2015-04-01 12:35
Ja, Erik. Jag är mycket glad för denna bildskatt. När du inte har några egna får du glädjas med mig =)