Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Vägarbete - förbifart Stockholm

Om kontor vid vägarbeten

Förbifart Stockholm är ett gigantiskt vägarbete som startade den 19 augusti 2014 och beräknas vara klart 2030. Eftersom vi bor intill sträckningen och tunneln drar förbi Vinsta där vi handlar vår mat har vi fått stå ut med ständiga trafikomläggningar. Likadant är det när vi gör utflykter till Ekerö och Färingsö så har det varit oändliga trafikproppar. Till leda. Överallt har vi sett tillfälliga vägarbetskontor med tillhörande parkeringar för vägarbetarna. Ett av de större kontoren ligger just vid Vinsta där mycket har hänt sedan vi flyttade hit 2008. En sprillans ny bensinmack Ingo revs, tre nya rondeller (varav en oval!) samt två dubbelfiliga tunnelöppningar har byggts. Det ser nästan klart ut utanför men det återstår nog en hel del inne i tunneln. Jag har stora förväntningar på slutresultatet. Det kommer att bli så mycket snabbare att komma ut ur stan västerut när det är klart.

Det är en ganska imponerande, om än tillfällig, byggnad. Det finns ytterligare moduler till höger och åtskilliga fler till vänster. Under byggmodulerna har man utnyttjat utrymmet till förråd "under tak".

Här har jag använt "normalen", Nikkor-W f5,6/135 mm. Bländare f5,6 och 1/250 s. Filmen är Acros 100.

 

Eders Hängivne

Postat 2024-06-03 21:43 | Läst 370 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Victoria Tower

Om svårgheter att fotografera arkitektur

Scandic Hotel i Kista består av ett högt torn som är väl synligt på långt håll. Det har en restaurang på bottenplanet och en högst uppe i tornet. Den senare kan bara bokas för event eller större sällskap och har en fantastisk utsikt över nejden. Jag var i den övre restaurangen en jul när brandlarmet gick. Det intressanta är att nödutgången är hissarna. Det finns inga trappor så vitt jag kommer ihåg.

Väggarna är lite speciella och belagda med trekantiga element. Detta gör att byggnadens utseende förändras med ljuset, vädret, årstid och tid på dagen. Jag har fotograferat den åtskilliga gånger i både färg och svartvitt och alla bilder blir olika.

Tornet är högt, 117 m, och att fotografera med vanlig kamera utan PC-objektiv är väl inte att rekommendera om man inte står långt bort. Med min storformatslkamera är det lättare. Jag höjde (rise) objektivet så att hela tornet kom med (och mindre av parkeringen). Det kostade mig en parkeringsavgift att ta bilden. Men det kan jag stå ut med.

Toyo-Field 45 CF, Nikkor-W f5,6/135 mm på Acros 100. Bländare 11 och 1/250s

Eders Hängivne

Postat 2024-05-15 13:38 | Läst 1116 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mina sista år i arbetslivet

Om att gå i pension

Min sista arbetsplats hade jag i huset på bilden nedan (hus 9). Först några år på plan 7 och det sista 1,5 året på plan 8 (forskningsavdelningen). Den översta våningen i bilden är plan 8.

Mitt arbete handlade hela tiden om att konstruera Ericssons radioapparater för 5G. Trycket på utveckling av nya produkter var enormt. I Sverige var marknaden inte ur startgroparna. Men övriga världen bokstavligen slet nya produkter ur händerna på oss. Vi skulle leverera innan vi var färdiga. Mitt ansvar var att konstruera de kapslingar som skulle bygga in all radioelektronik i ett tilltalande yttre skal, De där vita burkarna som sitter lite varstans på väggar, master och tak. Det ser enkelt ut på utsidan men innanmätet är mycket komplicerat.  När elektroniken jobbar i Ghz-området ställer det höga krav på mekaniken. Det var oerhört intressant och kul. Men man fick inte fotografera inomhus.

Så här efteråt kunde jag i alla fall fotografera huset en dag när alla var lediga. Jag ställde bilen på den stora tomma parkeringen med bakluckan mitt emot huset och fick därmed lämplig närhet till alla prylar jag behövde. Stativet ställde jag omedelbart bakom bilen. Vid ett tidigare tillfälle stod jag närmare men den bilden blev för tajt.

Bilden tagen med Toyo-Field 45 CF, Nikkor-W f5,6/135 mm på Acros 100. Bländare 11 och 1/250s. Jag tog exponeringsdata mot asfalten på parkeringen då jag märkt tidigare år att Acrosen gärna blir något överexponerad.

Eders Hängivne

Postat 2024-05-14 17:00 | Läst 1084 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Storformataren på Blogspot

Om att exponera sig

För många år sedan hade jag dille på att visa bilder på Blogspot. Alla mina tidigare bildbloggar finns där fortfarande kvar och nu har jag dessutom lagt till en för mina storformatsbilder. Mest gamla bilder i början men nu fyller jag sakta på med nytagna också. Kolla här.

Och så en bild.

Grannhuset 52:an genom fönster och persienner

Eders Hängivne

PS
Mina gamla bildbloggar kan nås på länkar från min profilsida. Skrolla långt ner.

Postat 2024-04-16 12:28 | Läst 1436 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

På promenad med storformataren

Om svårigheter

När jag går ut på promenad använder jag min rullator och lastar allt jag behöver i en korg framtill. Korgen innehåller en liten fotoväska där jag har ett extra objektiv, exponeringsmätare , lupp mm. Dessutom en  liten kassettväska. Därmed är korgen full. Ovanpå allt lägger jag en ryggsäck som innehåller storformatskameran inlindad i en fleecetröja (som också används för att kika in på mattskivan) och stativ. Det blir ett ganska tungt ekipage så det är skönt att allt går på fyra hjul.

Att rigga upp allt och samtidigt ha allt nära till hands är en utmaning. Där måste jag finslipa lite på rutinerna. I de fall jag bilat ut till motiven har det varit mycket enklare. Jag ställer upp stativet nära bilen och använder bagagen som avlastningsyta. De bilder jag tagit på utflykt är fortfarande inte framkallade men kommer nog inom kort.

Bilderna nedan är tagna med Fomapan 200 som skannats och redigerats i Photoshop (för att korrigera fel i emulsion/framkallning).

Förskolan bakom Grimstaskolan. Här borde jag ha tagit bilden med färgfilm eftersom byggnaden sprakar av färger,

Höghuset i Grimsta är ett landmärke som syns vida omkring. Jag har tänkt ta bilder på det på närmare håll men har svårt att hitta ett bra ställe att placera stativet.

Eders Hängivne

PS
Här var det slut på Fomapan 200

Postat 2024-04-14 11:41 | Läst 1523 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 214 Nästa