Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Traditionellt igen

Det tar tid att förnya sig =)

Jag har bara inte fotograferat porträtt med storformataren sedan senaste blogginlägget. Så det blir ett tradionellt igen.

Far och son

Eders Hängivne

Postat 2024-06-27 12:25 | Läst 646 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Porträtt rätt och slätt, eller?

Om att förnya sig

Att ta porträtt med storformat har visat sig vara svårare än jag minns att det var för tio år sedan när jag gjorde det ofta. Det blir lätt att köra efter en mall som andra har gjort före mig. Slätt och utan egentlig snits. Jag måste bryta mig loss från den gängse mallen och göra något eget. Bilden nedan är enligt den gamla mallen.

Sonhustru med döttrar framför deras växthus

Det är väl egentligen inget fel på att fota porträtt i studio. En som gör det framgångsrikt är Platon. Han lyckas verkligen ta fram karaktären hos dem han fotograferar.

Jag gillar att ta bilderna i en kontext, en miljö, hellre än i studio. En av mina favoritfotografer lyckas ständigt förnya sig. Den här videon har jag tittat på många gånger och låtit mig inspireras av, Jag kan naturligtvis inte göra som hon men själva idéerna föder egna idéer. Jag är ju själv och har inte en massa assistenter som gör mycket med ljussättningen.

Här är en kille som  visserligen snackar mycket men tar fina färgporträtt på vanligt folk i en miljö.

Jag ska verkligen försöka få till lite annorlunda porträtt framöver. Det gäller bara att få med modellen på noterna.

 

Eders Hängivne

Postat 2024-06-24 11:26 | Läst 610 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vägarbete - förbifart Stockholm

Om kontor vid vägarbeten

Förbifart Stockholm är ett gigantiskt vägarbete som startade den 19 augusti 2014 och beräknas vara klart 2030. Eftersom vi bor intill sträckningen och tunneln drar förbi Vinsta där vi handlar vår mat har vi fått stå ut med ständiga trafikomläggningar. Likadant är det när vi gör utflykter till Ekerö och Färingsö så har det varit oändliga trafikproppar. Till leda. Överallt har vi sett tillfälliga vägarbetskontor med tillhörande parkeringar för vägarbetarna. Ett av de större kontoren ligger just vid Vinsta där mycket har hänt sedan vi flyttade hit 2008. En sprillans ny bensinmack Ingo revs, tre nya rondeller (varav en oval!) samt två dubbelfiliga tunnelöppningar har byggts. Det ser nästan klart ut utanför men det återstår nog en hel del inne i tunneln. Jag har stora förväntningar på slutresultatet. Det kommer att bli så mycket snabbare att komma ut ur stan västerut när det är klart.

Det är en ganska imponerande, om än tillfällig, byggnad. Det finns ytterligare moduler till höger och åtskilliga fler till vänster. Under byggmodulerna har man utnyttjat utrymmet till förråd "under tak".

Här har jag använt "normalen", Nikkor-W f5,6/135 mm. Bländare f5,6 och 1/250 s. Filmen är Acros 100.

 

Eders Hängivne

Postat 2024-06-03 21:43 | Läst 924 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Victoria Tower

Om svårgheter att fotografera arkitektur

Scandic Hotel i Kista består av ett högt torn som är väl synligt på långt håll. Det har en restaurang på bottenplanet och en högst uppe i tornet. Den senare kan bara bokas för event eller större sällskap och har en fantastisk utsikt över nejden. Jag var i den övre restaurangen en jul när brandlarmet gick. Det intressanta är att nödutgången är hissarna. Det finns inga trappor så vitt jag kommer ihåg.

Väggarna är lite speciella och belagda med trekantiga element. Detta gör att byggnadens utseende förändras med ljuset, vädret, årstid och tid på dagen. Jag har fotograferat den åtskilliga gånger i både färg och svartvitt och alla bilder blir olika.

Tornet är högt, 117 m, och att fotografera med vanlig kamera utan PC-objektiv är väl inte att rekommendera om man inte står långt bort. Med min storformatslkamera är det lättare. Jag höjde (rise) objektivet så att hela tornet kom med (och mindre av parkeringen). Det kostade mig en parkeringsavgift att ta bilden. Men det kan jag stå ut med.

Toyo-Field 45 CF, Nikkor-W f5,6/135 mm på Acros 100. Bländare 11 och 1/250s

Eders Hängivne

Postat 2024-05-15 13:38 | Läst 1710 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mina sista år i arbetslivet

Om att gå i pension

Min sista arbetsplats hade jag i huset på bilden nedan (hus 9). Först några år på plan 7 och det sista 1,5 året på plan 8 (forskningsavdelningen). Den översta våningen i bilden är plan 8.

Mitt arbete handlade hela tiden om att konstruera Ericssons radioapparater för 5G. Trycket på utveckling av nya produkter var enormt. I Sverige var marknaden inte ur startgroparna. Men övriga världen bokstavligen slet nya produkter ur händerna på oss. Vi skulle leverera innan vi var färdiga. Mitt ansvar var att konstruera de kapslingar som skulle bygga in all radioelektronik i ett tilltalande yttre skal, De där vita burkarna som sitter lite varstans på väggar, master och tak. Det ser enkelt ut på utsidan men innanmätet är mycket komplicerat.  När elektroniken jobbar i Ghz-området ställer det höga krav på mekaniken. Det var oerhört intressant och kul. Men man fick inte fotografera inomhus.

Så här efteråt kunde jag i alla fall fotografera huset en dag när alla var lediga. Jag ställde bilen på den stora tomma parkeringen med bakluckan mitt emot huset och fick därmed lämplig närhet till alla prylar jag behövde. Stativet ställde jag omedelbart bakom bilen. Vid ett tidigare tillfälle stod jag närmare men den bilden blev för tajt.

Bilden tagen med Toyo-Field 45 CF, Nikkor-W f5,6/135 mm på Acros 100. Bländare 11 och 1/250s. Jag tog exponeringsdata mot asfalten på parkeringen då jag märkt tidigare år att Acrosen gärna blir något överexponerad.

Eders Hängivne

Postat 2024-05-14 17:00 | Läst 1665 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 214 Nästa