Mitt fotografiska minne

Den lille tysken överraskar

Om en rulle från Minox 35 GT

Jag hade inga stora förväntningar på den. Särskilt inte efter två misslyckade rullar gammal Tmax 400 som blev kraftigt underexponerade. Men jag gav mig inte. Nu har jag kört en rulle Acros 100 i den och fått överraskande bra bilder. Med bra menar jag förstås bra ur ett analogt perspektiv. Jag hade mina dubier om att köra batterier med för hög spänning och hur det skulle påverka exponeringen. Tmaxrullarna blev ju kraftigt underexponerade, vilket i och för sig kan ha orsakats av deras ålder. Acrosen är på 100 ISO så jag satte kameran på 50 för att kompensera för den förmodade underexponeringen. Efter halva rullen satte jag den på nominella 100 och körde slut på rullen. Döm om min förvåning när jag ser bildresultatet och ser att nästan alla bilder är uniformt exponerade. Det finns några få undantag (fotografens misstag) och några ur den första halvan av rullen indikerar att det nog inte var helt rätt att köra på 50 ISO, trots överspänningen på batteriet.

Kan det verkligen bli nåt bra med en tvåbladig bländare som ser ut som ett liggande kattöga? Även slutaren är tvåbladig. Hur kommer detta att påverka bakgrundsoskärpan? Duger det lilla objektivet f2,8/40 till något annat än bleka semesterminnen? Döm själv.

Först några bilder exponerade på 50 ISO.

Café Rosenhill

Fika på italienska terassen i Bergianska trädgården

Hästar på Munsö

Kista Science Tower

Och så resten exponerade på 100 ISO

Fredagsfika på jobbet

Under lövverket

En höna i hönsgården

Bakluckeloppis

Eders Hängivne

 

PS
Inte en favoritkamera men den tar bilder som är överraskande bra. Mina stora händer hade svårt med objektivinställningar och filmframmatningen (dubbelslag). Fotografer med små händer har säkert mer glädje av den än jag. Men jag gillar bildresultatet.

Inlagt 2014-08-11 17:34 | Läst 5926 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bilderna är ju OK, bäst tycker jag de som är tagna efter ISO100. De har distinktare svärta. Experimentet får mig att fundera över vad som är viktigast, bilden eller redskapet. Ger moderna plastbandsfoton ger några kvaliteter i bilden som överträffar vad man får med digitalkamera? Men vissa fotografer inspireras uppenbarligen väldigt mycket av plastbandskameran. Hel OK, ingenting att gräla om. Det viktiga är att man har kul!
Svar från N Thomas Meldert 2014-08-11 18:32
Jag tycker som beträffande exponeringarna. 100 ISO funkar bäst trots batteriets överspänning. I övrigt anser jag att det är bäst när bilderna blir som man har tänkt sig, oavsett vilken teknik man använt. Och bilderna tenderar att bli bättre om man trivs med utrustningen =)
Det blev ju riktigt bra. Behövs inte allas nån kompensering gällande exponeringen eller hur?
Svar från N Thomas Meldert 2014-08-12 05:22
Det verkar inte så.
Efter att ha haft en Minox i fickan så gott som ständigt i över 10 år är jag inte alls förvånad. Det enda tråkiga med den är att det är "guess-focus" som gäller eftersom den inte har någon avståndsmätare. Att luckan funkar som motljusskydd är en extra bonus.
Svar från N Thomas Meldert 2014-08-12 05:23
Ja, man får verkligen träna påavståndsbedömning. Det blev ju ganska ofta stor öppning och därmed kort skärpedjup.
Jag hade en Olympus XA, o den gav betydligt bättre bilder, men kul ändå! Hils, LO
Svar från N Thomas Meldert 2014-08-12 05:24
Olympusen har nog ett bättre objektiv, L-O.