Mitt fotografiska minne

En bild plus tusen ord

Om att ord kan berätta mer tillsammans med en bild

Ja, ni har alla hört talesättet "En bild säger mer än tusen ord". Jag håller inte med. Att ha en berättelse i ord tillsammans med en bild eller flera förstärker upplevelsen av både text och bilder. Det behövs inte tusen ord. Det kan vara kort. Berättandet är en konstart i sig som fått stå tillbaka för den fotografiska vågen som väller över oss. Lättillgängliga bilder är mer lättsmälta än en berättelse i ord. Det går fort att titta, men långsamt att läsa. Och tiden är dyrbar för den moderna människan som ska hinna med så mycket som möjligt under sin tid på jorden.

Ta t ex Sune Jonsson bok, Byn med det blå huset. Hur mycket jag än tittar på hans bilder skulle jag aldrig kunna föreställa mig berättelserna om motiven/personerna. Berättelsen om farbror Viktor eller om Natan. Men inte heller med berättelsen enbart kan jag föreställa mig livet där uppe i norr, i byn med det blå huset. Bilderna ger mig sammanhanget, karaktärsdragen och förmedlar en stämning.

Vad jag vill säga till alla fotografer och bloggare är: Skriv gärna en berättelse till dina bilder.

Eders Hängivne

PS
Jag förnekar inte att en del bilder talar för sig själva. Men en del bilder mår bra av att ha en berättelse också. Och en del berättelser kan bli riktigt bra av några bilder från tillfället.

Inlagt 2020-08-12 12:29 | Läst 2475 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Åkte förut ofta genom byn med det blå huset när vi bilade till Lycksele. Stannade också ibland och köpte pepparkakor direkt från fabriken. En gång av självaste direktören. Han ville att vi skulle provsmaka några sorter inför lanseringen i England. Nyåker är byns namn och Sune Jonsson bodde där en tid.
Jag håller helt med Dig i alla delar! Jag har den här boken och andra av Sune Jonsson. En mästerfotograf och som skriver trevligt. Jag har besökt Nyåker 2014 och sett hans lilla utställning i Byahuset och så har jag varit på kyrkogården och hittat graven som finns på bild på sidan 113 i den här boken.
Hälsningar
Wolfgang
Det är lite som att sitta och titta i ett familjealbum tillsammans med andra. En bild blir plötsligt mer levande när någon minns vad som hände och börjar berätta om det. Det behöver inte vara en märkvärdig bild bara den triggar ett minne och berättelsen börjar. Sedan ser man på bilden med ett annat perspektiv.
Ja, Byn med det blå huset är ett förträffligt bra exempel på hur bra bild ledsagas av bra text. Ett slags ett plus ett är tre. Och det är precis som du skriver, få bilder står av egen kraft. Om inte text så åtminstone ett mycket tydligt kontext för att det ska fungera.
Ha det gott. / Gunnar S
Instämmer till fullo. Bild och text kompletterar och förstärker ofta varandra i berättelsen, om än ibland bilden, ibland texten är "huvudpersonen".
//GöranR

PS. Kan inte låta bli, men såg för många år sedan en sk oneliner (när vederbörande var aktuell som politiker): "Carl Bildt säger mer än tusen ord". Och det stämmer ju också, i någon mån.
Instämmer helt! Just därför är bloggen min favoritavdelning på FS, jag gillar skrivandet lika mycket som fotograferandet. Hälsningar/ Björn
Svar från N Thomas Meldert 2020-08-13 17:27
Då är vi själsfränder