Mitt fotografiska minne

Färg vs svart/vitt - 1

Jag tar mycket svart/vitt nuförtiden då jag upptäckt att bilder ofta blir mer spännande utan färger. Det gäller inte alltid, förstås men svart/vitt är ofta värt att pröva om man har en digital färgbild. I bilderna nedan tycks kanske skillnaderna små men jag tycker att frånvaron av färg gör just den här bilden mer intressant. De få färger som finns i färgbilden stör mitt öga om jag jämför med den svart/vita. Vad tycker du? Föstora gärna bilderna så blir det tydligare.

 



Ricoh GRD II, 400 ISO. Obearbetad

Ekerö kyrka i lördags efter ett barndop.

Inlagt 2010-04-25 22:15 | Läst 10316 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag tycker att färgbilden är bättre, men det beror nog mycket på att konverteringen till svartvitt inte har anpassats så bra efter motivets färgbalans. Rött blir för ljust, och det ser mest ut som att du tagit bort färgen utan någon övrig justering. Om man labbar lite med vitbalans och/eller färgkanaler vid konvertering så kan det nog bli mycket bättre.

I övrigt så är det typiskt läge att trolla bort färgbruset i den övre bilden. Det görs enkel genom att göra en lagerkopia i Photoshop (om man nu har Photoshop), välja lagerläge "color" och sen dra på gaussisk oskärpa på det övre lagret tills flammigheten försvinner. Sen är det bara att slå ihop lagrena och se glad ut:-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-04-26 06:15
Ja, där har du rätt. Jag har inte bearbetat något alls . Normalt arbetar jag mer med konverteringen. Ditt förslag har jag dock inte prövat så det gör jag nog vid tillfälle. Tack för tipset.
Eftersom mitt öga ser världen i färg föredrar jag färgbilder, oftast. Just nu upplever jag att det är lite trendigt att köra med sv/v bilder, speciellt porträtt. Nästan alla fototävlingar vinns med sv/v bilder.
I det härfallet föredrar jag färgbilden
En massa bra!//Kurre
Svar från N Thomas Meldert 2010-04-26 06:17
I nästan hela mitt liv har jag haft samma åsikt som du. Det är ju helt nyligen jag börjat fascineras av det svart/vita fotografiet.
Jag kan förstå din uppfattning i och för sig, men i just detta fall tycker jag inte att konverteringen i svartvitt har fungerat riktigt bra. Den svartvita bilden känns lite platt eller utan lyster, jämfört med dina Tri-X-bilder. Därför föredrar jag tillsvidare färgbilden. Men den är faktiskt inte heller så störtlyckad. Verkar innehålla en hel del färgbrus och är allmänt fattig på valörer. Därför är det förstås extra frestande att försöka göra något bättre av den genom att konvertera den. Du som är fena på Silver Efex Pro kanske kan pröva något? Återkom gärna i så fall!
Svar från N Thomas Meldert 2010-04-26 09:39
Bilden är konverterad rakt av i Lightroom. Ingen bearbetning i någon av versionerna. Att den känns platt beror nog på det digitala som jag tycker upplevs annorlunda än bilder från film. Ricoh:n som jag tog bilden med överexponerar gärna. Minsta bländare jag kunde få var 1:9. I det starka solljuset blev det för mycket men så är det ju istarkt ljus. Kontrasterna blir onödigt stora.
Färgbilden är i mitt tycke vackrare, främst för att den har en sådan trevlig återhållen färgskala. Möjligen skulle man ta bort det blå från fönstret bakom huvudet.
Svartvitt är ofta skönt när det är blandade färger i bilderna.
Svar från N Thomas Meldert 2010-04-28 21:37
Jo, du har nog rätt i det och det kanske var ett dåligt exempel. Själv stördes jag en del av den blå tonen på fönsterbrädet. Den blev diskretare i sv/v.