Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Apropå Rolleiflex och motljusskydd

Det har varit bra ljus nu ett tag och förra helgen åkte jag till Drottningholm för att bränna en rulle Portra i det fina vårvädret. På köpet fick jag en härlig stund i den varma solen och den härliga stockholmsluften i lungorna. Här är några bilder. Jag använde Rolleiluxen som motljusskydd och exponeringsmätare.















Här använde jag trädet som motljusskydd också

Mellanformataren

Postat 2010-03-14 15:27 | Läst 5603 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Rolleiflex och de praktiska tillbehören 3

Här fortsätter serien om de praktiska tillbehören till Rolleis TLR:er.

 

Den här gången handlar det om motljusskydd och exponeringsmätare.

Motljusskydd är ju vardagsmat för alla men jag vill ju ändå vara så komplett som möjligt. Det är väl också dags att säga lite om Rolleis olika bajonettfattningar. Det borde ha varit med i förra inlägget då alla filter finns med olika fattningar. TLR:erna har fyra olika fattningar, I, II, III och IV. Det finns flera bajonettfattningar till andra modeller men dessa fyra är viktiga att hålla reda på för TLR:er. På de tidiga modellerna fanns det ingen bajonett utan man hade påstickstillbehör. Tillbehöret sattes på objektivets ytterdiameter medelst friktion.

 

Baj   I   För Rolleiflex Baby  (4x4) och för Rolleikameror (6x6) med Tessar,   Xenotar eller Triotarobjektiv.

Baj  II   För Rolleikameror (6x6) med Planar, Xenotar 1:3,5 och Rollei Magic.

Baj III  För Rolleikameror (6x6) med Planar, Xenotar 1:2,8 och Sonnar 1:4.

Baj  IV  För Rolleiflex (6x6) med Distagon 1:4

 

Motljusskydden då. Babyn (4x4) är något mindre kvadratisk storlek än 6x6-modellernas och den finns i både grått och svart, liksom kameran fanns i båda färgerna. Alla 6x6-modellers motljusskydd är, så vitt jag vet, svarta. Med ett undantag: Rolleilux, exponeringsmätaren som är integrerad med motljusskyddet. Den är kromad på utsidan och svart invändigt. Såvitt jag vet finns den bara för bajonett I då den inbyggda exponeringsmätaren kom redan från bajonett II . De tidiga 3,5 och 2,8 hade inte inbyggd exponeringsmätare men kunde byggas om, om man så önskade.


Motljusskydd 4x4, bajonett I


Motljusskydd 6x6, bajonett I


Motljusskydd med integrerad exponeringsmätare, Rolleilux, bajonett I


Mellanformataren


Varudeklaration: Nördinlägg

Postat 2010-03-14 13:48 | Läst 6022 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Rolleiflex och de praktiska tillbehören 2

Här fortsätter serien om de praktiska tillbehören till Rolleis TLR:er.

 

Filter

 

För svart/vit film finns olika färgade filter för att påverka olika färgers ton i gråskalan

Gulfilter är ju klassiskt. Mörkare himmel med framhävda moln. Gick man vidare till orange ökade effekten och med rött blev den dramatisk. Den färg som var samma som filtret blev ljusare grått.

Grönt användes för att ljusa upp bilder med mycket grönska.

Blåfilter användes för att förstärka stämningen i dimma.

UV-filter har en kontrasthöjande effekt. Eller snarare är det så att UV-strålningen har en kontrastminskande effekt som motverkas av filtret.

 

Infrarödfilter fanns också men dessa är sällsynta på auktionssajterna. För månskenseffekt och genomträngning av dimma och för många vetenskapliga ändamål.

 

Färgfilmer var inte så välutvecklade på den här tiden så olika färgkorrektionsfilter användes för att få riktiga och naturtrogna färger i bilderna i olika ljusförhållanden. Det fanns röd- och blåfilter i flera olika tätheter. R-filtren användes mot blåstick och B-filtren mot rödstick.

H1-filter är ett färglöst filter för dagsljusfärgfilm som undertrycker dragningen mot blått i vyer. Planar, Xenotar, Sonnar och Distagon-objektiven har samma verkan som ett H1-filter. Färgkorrektionsfilter behöver knappast användas idag. Korrigera kan man göra i Photoshop när man skannat filmen om det skulle behövas.

 

Det finns också gråfilter 2 och 4 för hårdvarumässig negativ exponeringskompensation i t ex extremt starkt ljus. När inte kamerans tider och bländare räcker till kan man sätta på ett sådant. Fungerar för både svart/vit och färgfilm.


 

Rolleipol. Rolleis polarisationsfilter. Släcker reflexer effektivt. Fungerar för alla typer av filmer.

 

För alla färgade filter för svart/vita filmer och polarisationsfilter måste man kompensera i olika grad för att få en riktig exponering.

 

Rolleisoft. Mjuktecknande filter som ”softar” bilden. Finns i två utföranden/styrkor, Duto 0 och Duto 1. Effekten blir bäst vid stora bländaröppningar och avtar med mindre bländaröppningar. Photoshoppande på hårdvarunivå =)


Bild tagen med softfilter men med liten bländaröppning. Effekten blir inte lika uttalad som vid stora bländaröppningar.

Mellanformataren

  

Varudeklaration: Nördinlägg

Postat 2010-03-08 18:19 | Läst 7275 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Rolleiflex och de praktiska tillbehören

Eller ”Die praktischen Ergänzungen” som det heter på originalspråket. Jag har tänkt göra en miniserie om just detta till er som är intresserade av gammal kamerateknik från Franke & Heidecke. Vi pratar Rollei, alltså. Och TLR:er då (Twin Lens Reflex). Inga enögda bastarder =)

 

Mitt källmaterial är originaldokument från Franke & Heidecke samt den litteratur som jag skaffat under den tid jag ägt mina Rolleiflexar.

 

Vi börjar lite mjukt med filtren i nästa inlägg. Och eftersom vi befinner oss i pre-photoshoptidsåldern finns det här mycket att tillgå.

 

Varudeklaration: Nördinlägg



Mellanformataren

 

Postat 2010-03-06 21:48 | Läst 3836 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En annan Rollei och Super 16

Det har varit hemligt tills nu. I Sergel Fotos dödsryckningar fyndade jag en Rollei till. Jag väntade på att Rajje skulle hitta något så jag fördrev tiden med att botanisera i kameraskåpen. Jag hittade en Rollei 16. Nej förresten, jag hittade två. Men det var bara en som fungerade. Rajje påstod att den skulle ha 110-film och det går ju att få tag på så jag köpte den. Jag fick några testkasetter på köpet.

 

Väl hemma kunde jag konstatera att 110-film inte funkade i den och vid en snabb research på nätet fann jag att den ska ha en sedan länge avsomnad film, Super 16. Jaha, då kan den inte ingå i Nyårslöftet då. Men för ett tag sedan hittade jag en oexponerad Super 16-film på ebay som jag vann och i veckan damp den ner i brevlådan. Negativ färg med bäst-före-datum mars 1981. Så nu våndas jag över om jag ska använda detta museiföremål eller inte. Ladda kameran och se vad det blir. En så gammal färgfilm lär det inte bli bra bilder av.

 

Film går faktiskt ännu att köpa i metervara då denna film är 16 mm och enkelperforerad. En film för rörliga filmer i filmkameror (den andra sorten). Men jag har ju bara en kassett. Och om kassetten går att återanvända är jag ännu inte säker på. Kanske går det att ladda en filmstump löst i kameran i mörker och att sedan ta ur den i mörker också. Men jag lär inte ta slut på 30 m film på många år i den här kameran...

Spana in bajonetten. Det fanns tillbehör till den också. Försättslinser t ex.

Postat 2010-03-06 19:08 | Läst 5096 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera