Mitt fotografiska minne

Jag kapitulerar

Om att fotografera i färg

Alla filmer har det höjts priset på. Och särskilt färgfilm. Jag fotar inte så mycket att det lönar sig att framkalla själv ens. Kemin kostar för mycket och blir snabbt dålig. Att lägga filmerna i kylen tills jag har 12-16 rullar kan ta ett par-tre år. Jag har kört Tetenals 1-liters C-41 kit. Senaste gången framkallade jag 3 rullar som blev som de skulle. Några månader senare framkallade jag en till i samma kemi och den blev skit. Så 500 kr för tre rullar blir mycket pengar per bild. Plus en förstörd film. Så jag framkallade ytterligare ett par rullar hos Qpix.se à 139 kr per styck. Här kommer en bild från de senaste rullarna.

Ericsson studio i Kista tagen med Olympus OM-2n och Zuiko 35/2 och filmen Fuji Superia Xtra 400

Så jag har kapitulerat för den kostnadsmässiga delen av färgfilmsfotografering. Jag är ju nybliven pensionär. Vill jag fota färg i fortsättningen får det bli digitalt.

Svartvitt överger jag dock inte. Där kapitulerar jag med döden. Eller "över min döda kropp" som en del säger.

Eders Hängivne

PS
Fast jag har några rullar 120-film i frysen. Så vid högtidliga tillfällen laddar jag nog en mellanformatare i alla fall.

Inlagt 2021-09-14 16:30 | Läst 2732 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jha´ru - du håller ut med svartvitt tills du blir befordrad till Saligheten, som man säger inom Frälsis... :-)

Jag håller med om att det har blivit dyrt, men jag framhärdar med negativ färgfilm. Mycket beror det på att jag har plåtat det mesta av av det jag vill plåta. Jag kan sålunda ransoner mig hårt. Jag tar inga onödiga bilder eller slarvbilder numera.
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-14 17:36
Ja, det gäller att vara sparsam med avtrycket. Inga onödiga bilder. Då kan man ju kosta på sig en rulle då och då. Därför har jag några rullar kvar.
Du får gå över på den breda vägen, i alla fall vad gäller färg! Å numera finns digitala recept/inställningar i många kameror och även i bildprogramen på typ Kodachrome, Portra, Superia, eller vad man vill härma för analog färgfilm! :) Tänk så det har blivit! Den digitala ungdomen härmar våra analoga filmer! :)

Jag står ännu så länge ut med priset på Ilford HP5 och FP4, så jag fortsätter att vid högtidliga tillfällen fota analogt svartvitt! Ett par gånger i veckan alltså! Eller som vissa ungdomar säger, fota riktig fotografi! ;)
B)
Svar från N Thomas Meldert 2021-09-14 21:17
Jag vet att du kapitulerat på samma sätt tidigare än jag vad gäller färg. Men ännu är det väl inte så högtidligt med svartvitt, eller? Jo, på sätt och vis förstås. Det är en roligare fotografi. Man tänker sig mer noga för med det analoga och på det sättet blir det lite högtidligt =)
Senast jag var ute med digitalkameran kom jag på mig själv efteråt att jag aldrig tittade på skärmen (av gammal analog vana) men bilderna blev som de skulle i alla fall. Man kanske blir lite styv i korken när man kört analogt ett bra tag =)