Mitt fotografiska minne

King of the road

Igår (söndag) åkte vi Mälaren runt på elva timmar. Eller egentligen halva ty vi genade mellan Enköping och Strängnäs. Tre kameror hade jag med på färden. En Super Ikonta med Portra 160NC, Rolleiflexen med Tri-X och så D80:n med fyra Gigabyte. Fördel retro med andra ord. Bilder från Zeissen blir det inte denna gång. Crimson är inte lika snabba som jag i framkallningen. Här kommer lite smakprov från turen.

 


Vi började vid Väppeby (?) kyrka

 


Fikade vid Kungs Husby kvarn från 1880.

 


Första etappmålet var Grönsöö slott

 

 


 


Jag var förstås inte ensam om att fotografera. Fru och dotter körde digitalt.

Det blir lite luckor här p g a att Zeissens film inte är framkallad.

 


Nägra knuttar var också på slottet. Här använde jag den kromade kåpan på en Honda som ett vidvinkel för att få en hel HD Roadking med i bilden. Analogt förarbete kallas det här.

 


Så här såg den ut i sitt eget höga majestät.

 


Nästa etappmål var Enköping där vi besåg Drömparken. Vi imponerades inte så vi drog vidare till Strängnäs när vi väl hade hittat ut ur Enköping.

 

I Strängnäs tog jag mycket bilder med Zeissen så istället visar jag dagens fynd; en Volvo Sport. En sällsynt raritet.

  



En herre med hund stannade och pratade gamla kameror. Rolleiflexen har gett mig många trevliga samtal när jag varit ute med den. Han hade ägt en men sålt den för att köpa en Hasselbladare istället. Nu fotograferade han inte särskilt mycket med den. Stackars kamera!

 

Nu far vi vidare till Mariefred och Gripsholms slott. Vi kom precis lagom till stängningsdags så snopet gick vi runt slottet på utsidan.

 

 


Det var då jag upptäckte att stora delar av Gripsholms murade väggar är fejk. Man har målat tegelstenar i fasaden. Det såg bra ut på håll men gräsligt på nära. I den här bilden är dock teglet autentiskt.

 

Trötta och hungriga drog vi oss sedan mot Gripsholms Värdshus och tog "det bästa huset hava". Mina flickor tog gös med lax men eftersom jag är köttätare (ibland) så tog jag sörmländsk kalv och lämpliga drycker därtill, körvänligt för chauffören. Smaken var helt i klass med priset och kan varmt rekommenderas.

 

 


Chauffören (jag) fick en kopp kaffe och sen gick det bra ända hem. Sällskapet var nog för trötta eller rusiga för att lägga märke till evenuella incidenter.

 

 

Alla färgbilder med D80 med 4 Gigabyte minne och alla svartvita med Rolleiflex och Tri-X-minne.

 

 

Inlagt 2009-08-10 23:47 | Läst 6497 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder! Blir speciellt förtjust i fordonen:-) /Anna
Svar från N Thomas Meldert 2009-08-11 06:55
Förtjust var jag också =)
Trevligt fotoreportage från gamla Sverige!

Rolleiflex står sig bestämt. Bilden på flickan vid bordet är ett helt utsökt porträtt. För sv/v undrar jag om det funnits något bättre än Rolleiflex -- Hasselblad med fler i all ära. Allt förstås beroende på hur man lever med kameran. Hellre en Rollei som används än en Hasselblad i garderoben! Mannen du mötte skuklle ha behållit sin Rollei och fortsatt att fotografera.

För mig är analogt mer eller mindre uteslutet, dock. Jag är digitalnörd!
Svar från N Thomas Meldert 2009-08-11 07:04
Rolleiflexen står sig utmärkt och den går bra att leva med. Nu blir man ju lite semidigital ändå när man skannar bilderna. Efterarbetet blir dock oftast minimalt. Eventuell retusch och lite kontrastjustering är allt som behövs. Du borde prova!
Härliga bilder Thomas. Gillar särskilt bilderna på hojarna. Senast jag körde Mälaren runt var det på en Intruder som nu är såld. Nästa gång får det bli ett lugnare färdsätt som gör det möjligt att ta med kameror.
/John-Erik
Svar från N Thomas Meldert 2009-08-11 09:39
Hojarna var höjdpunkten för mig. Synd bara att jag inte tog tillfället att fota ägarna medan de fikade strax intill. Det går bra att resa med bil också =) Då kan man ta med flera kameror. Och fler bilder blir det.
Instämmer med John-Erik, bilderna på hojarna är fantastiskt fina. Måste undersöka de fejkade tegelstenarna på Gripsholms slott när jag ska dit senare i höst med konstföreningen på jobbet.
Svar från N Thomas Meldert 2009-08-11 14:31
Visst är hojarna fina. Men jag sörjer att jag inte hann ta en bild på en mintgrön amerikanare i Strängnäs. Jag hade ju Zeissen med Portra i och den var såååå snygg. Nu blev det Volvon med Rollein istället. De fejkade tegelstenarna var inte så dåligt gjorda men de riktiga är ju klart snyggare, även om de var lite slitna på slottet.
Fint reportage! Man blir verkligen sugen på att göra om din utflykt.
De bästa bilderna är väl alltid dem man inte tog. Missade en fin Ford Edsel i Söderköping här om dagen, maten kom just varm på bordet och hungern överröstade fotoreflexen...
Svar från N Thomas Meldert 2009-08-12 08:42
Den turen kan varmt rekommenderas. Om jag inte minns fel så öppnar Grönsöö vid 11 och man bör vara där så tidigt för att hinna med Gripsholm innan stängning kl 17. Enköping kan man gott hoppa över om Olle ursäktar =)