Mitt fotografiska minne

Mobiltelefon eller kamera?

Om en kamera med "oändliga" möjligheter

För flera år sedan fick jag min mammas Canon Dial 35. En riktig kultkamera på sin tid. Kompakt point-and-shot. Tjejkamera. Inte för att den var lätt att fota med men den är ju så himla söt. En perfekt accessoar i handväskan bland läppstift och puderdosa. Den enda stora nackdelen är att den behöver ett sånt där batteri som man inte kan köpa längre*. Men det går att skjuta manuellt med den också. Så nu har jag laddat den med en hemrullad HP5+.

Det bästa med den här kameran är att filmen aldrig tar slut.
Det sämsta med den här kameran är att filmen aldrig tar slut.

Det dröjer alltså innan man får se resultatet av sitt knäppande men man har roligt ganska länge.

*1,35V kvicksilverbatteri. Och ja, jag vet att det finns substitut men eftersom jag kan fotografera ändå så gör jag det. Kan själv.

Eders hängivne

PS
Trots att den ser ut som en gammal telefon med fingerskiva går det inte att ringa med den. Den utvecklades på den tiden då ingen hade kommit på den befängda tanken att kombinera telefon och kamera.

Inlagt 2015-11-07 17:39 | Läst 7844 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En riktig veteran kamera. Ser fram emot att se bilderna.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från N Thomas Meldert 2015-11-07 22:37
Det lär dröja, Erik. En rulle är ju som två. Och nu är det den mörka årstiden. Jag får nog damma av blixtarna =)
Det var den kameran som vi hade under fritt valt arbete i skolan tidigt 70-tal om man valde foto som jag gjorde :) Har köpt två stycken på tradera där bägge har trasiga fjädrar :( Jakob Holdt, en dansk fotograf och prästson använde den kameran mycket, sevärda bilder! Måste leta upp hans bok med amerikabilder som jag har någonstans. Själv har jag använt på sistone en annan halvformatare, Olympus Pen FT, en mycket trevlig kamera! Om du tröttnar på den så köper jag gärna din Dial Thomas!
Svar från N Thomas Meldert 2015-11-08 06:46
Tröttnar! Det är ju en familjeklenod ju =) Fjädern fungerar i mitt exemplar. Annars är det ju kört. Jag har också en Pen F.
En sådan där hade jag en gång. Jag gav bort den till min dåvarande fru, och den var så eftertraktad att en kompis till henne bytte till sig den mot en Pentax SLR-kamera med zoom. Jag undrar vad batteriet är till för. Inte för filmframmatning väl? Jag hade för mig att man skruvade upp den på något sätt. Men det är ju så många år sedan, jag har inget klart minne av hur det var. Är det inte en halvformatare?
Svar från N Thomas Meldert 2015-11-08 06:50
Jo, det är en halvformatare. Det är därför som filmen aldrig tar slut =) Filmframmatningen är fjäderdriven och batteriet behövs för den automatiska bländaren. Här är det slutarprioritet som gäller. Men om man drar ut ratten ovanför avtrycket så kan man ställa bländaren manuellt. Så därför kör jag utan batteri och med handhållen exponeringsmätare.
Vilken skön liten pryl! Den ser förvånadsvärt modern ut trots att den fyllt 50 med råge (jag googlade det, har aldrig sett en sådan här innan detta inlägget!) och dessutom tycker jag den är snygg!

Hälsningar Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2015-11-08 21:42
Det var min fototokiga farbror Roger som introducerade den i vår familj i slutet på 60-talet. Hans fru hade fått en och pappa var inte sämre han. Mamma fick en också. Hon har en mängd halvformatsfilmer i sitt arkiv. Det fanns t o m halvformats diaramar. Hela min konfirmation är full av diabilder i halvformat =)
Trodde det var exponeringsmätare utan batteri på grund av utseendet runt objektivet.
Svar från N Thomas Meldert 2015-11-21 21:16
Det förstår jag. Många kameror från den här tiden hade ett Electric Eye (EE) och hade inga batterier.
Hej Thomas! Det var länge sen! Det vsr en rolig kamera! :)
Svar från N Thomas Meldert 2015-11-29 10:44
Ja, det var längesen på flera sätt. Men nu sitter det film i den igen. Jag misstänker att filmen kommer att räcka hela vintern =)