Mitt fotografiska minne

Nördarnas träff

American Car Show i Norrtälje 2014

Det var kalasväder för bilnördarna att visa sin klenoder. Tyvärr var det inte lika kalasigt att fotografera dem. Flödande solsken var väl rätt ok men skuggvärlden under träden i Socitetsparken  var riktigt besvärligt.

Jag gick runt hela hamnplanen, sedan över till parken. När jag gått runt allt och fotograferat de bilar som intresserade mig (50-talare och äldre) packade jag ner digitalkameran och tog fram Rolleiflexen och gjorde om rundan åt andra hållet. Jag missade säkert några bilar men man blir fort mätt på ögonfägnaden. Jag förblir fast i min övertygelse att det är trevligast att fotografera gamla bilar när de är i bruk på gator och vägar. Nåväl, nu kommer ett urval bilder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eders hängivne

 

PS
Det var fyra år sedan sist. Nu tar det nog fyra år till innan jag känner suget =) 

Inlagt 2014-07-13 18:10 | Läst 24191 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är hopplöst att fotografera bilar på fält eller i parker. Men man får ta det för vad det är, hellre bilder på gammelbilar än inga bilder alls. Det där med komposition och allt det tekniska får ligga kvar i fotoväskan. Den där Scania'n får man ju en riktig nostalgikick av, mäktans snygg vagn. En hel del raketkänsla i bild nr 2, kommer du ihåg vad det var för bil, Mercury, Pontiac? För övrigt så har i alla fall jag inte lust att vänta fyra år till:)
Svar från N Thomas Meldert 2014-07-13 20:21
Håller med. Hellre bilder överhuvudtaget än inga bilder alls. En del bilder i parken fick jag hyfsat fason på medan andra var helt hopplösa. Men trevligt var det och många goa samtal med gamla "raggare" blev det. Inte minst när jag tog fram Rolleiflexen. Det finns ett släktskap mellan våra intressen om man säger så =)
Jag är hyfsat säker på att bild 2 är en Chevrolet Bel Air. Hittade en likadan huvprydnad i en annan bild.
Mashavet 2014-07-14 10:56
Chevrolet Bel Air är rätt. 1957, bara det året hade denna prydnad.
Vi har också veteranbilsshow här varje år. Ett par år travade jag runt där i timmar och plåtade skönheterna, men jag har givit upp nu. Det blir nästan aldrig några riktigt bra bilder. Så i år fick det vara. Få se om andan faller på nästa år. Men den gamla Scanian är en riktigt höjdare. Den blir inte sämre av att vara märkt Koppartrans.
Svar från N Thomas Meldert 2014-07-14 06:54
Men det blir en trevlig promenad med rika möjligheter att slå sig i slang med ägarna =)
Jag vet hur svårt det är att få till fina foton på enskilda bilar på en motorträff. Alltid något som stör... Men du har lyckats ganska bra, tycker jag.
Scanian blev direkt en favorit. Dels var den väldigt fin, dels har jag inte sett mig mätt på gamla yrkesfordon. Fina personbilar ser man allt för ofta för att bli imponerad, även om de egentligen är enormt vackra.
Något jag _inte_ gillar är motivlacker. Den på Kromvickyn skulle göra sig jättebra som en fin tavla, men fy så vanprydande den är på en i övrigt fin bil. Är det Mel's från "American Graffiti" förresten?
Svar från N Thomas Meldert 2014-07-14 16:12
Jag håller med dig om det där med motivlacker. I synnerhet på dessa gamla skönheter som redan har allt det vackra man kan begära. Det var inte för motivlackens skull jag tog bilden. Det var badbryggan =) Jag har ingen aning om det var Mel's. Jag såg ingen skylt om det i närheten av bilen.
Hej alla - håller med. Men när jag fotograferar bilar vid träffar så är det mesta av intresse i bilarna. Stämningen, miljöerna och människorna.
Så de fotografiskt perfekta må kliva lite i bakgrunden (dokumentär). Om det  uppstår det perfekta läget så vi tar det med och tar ett super foto.
Denna uppfattning, jag betonade också särskilt i gruppen VETERANFORDON.
Bilar i trafiken är mycket önskvärt - men tyvärr inte så vanligt. Samma sak gäller för last-och kommersiella fordon.
Jag tycker att du har fått en mycket god avkastning på ditt besök i Norrtälje N Thomas. Fina bilder, tycker jag, och då har du också fått fått ett par Amazoner med - då är jag jo extra glad (du vet varför). :-)
Hälsningar från Erik / DK
Gruppvärd.
PS: Vabissen har jag kommenterat i gruppen - super.
Svar från N Thomas Meldert 2014-07-14 16:16
Det var svårt att inte få utdelning på ett sånt ställe. Det finns nästan inga perfekta uppställningar på en sån här fest så man får ta det som det är och försöka sortera ut det bästa. Jag ratade många bilar, ska du veta. Desto roligare var det att prata med en del av ägarna och det blev lättare när jag tog fram min egen veteran, Rolleiflexen från 1954. Då blev det veteransnack... =)