** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotografiska minne

Om hur en gammal kamera kan bli ett par år äldre på en enda dag

Snabbåldring är något man ibland tar till i produktutveckling för att konstatera hur hållbar en produkt kommer att bli. När det gäller gamla kameror är det andra metoder som gäller. Källmaterial från tillverkaren.

Min Rolleiflex Original som jag beräknat tillverkningsdatum på med hjälp av data hos Rollei Club har visat sig felaktigt. En bok om alla fabricerade objektiv från Carl Zeiss Jena mellan 1927 och 1991 berättar om att min Tessar 3,8/75 mm tillverkades som en av 8000 st mellan oktober 1928 - oktober 1929. Dessutom bland det sista tusendet. Kameran måste ha tillverkats 1929 eller 1930. Andra yttre tecken på kameran talar för det tidigare. Det är rimligt att tro att objektiven inte omedelbart kom in i en kamera. Det låg nog på hyllan ett tag. Olle Jansson har nyss begåvats med en Original han också men det objektivet är äldre och tillverkades för stereokameran Heidoskop men hamnade i en Rolleiflex Original mycket senare. Att den istället hamnade på en Rolleiflex Original beror nog på att efterfrågan på stereokameror gick ner och istället upp på de nya TLR:erna. Har man objektiv på hyllan så skapar man en modell för dem för att få tillbaka pengarna. Företagsekonomiskt riktigt handlat alltså.

Rolleiflex Original

Nå min kamera har alltså åldrats två år genom en snabb koll i en bok. I höst räknar jag med att den firar sin 81-årsdag och då får det väl firas med en rulle!

Mellanformataren

Inlagt 2010-06-22 20:51 | Läst 5110 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Nog ser den allt lite knarrig ut :). Vilken är den kortaste slutartiden?
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-23 05:45
Den är verkligen gisten! Den kortaste tiden är 1/300s och allt under 1/50 är för långa. Men när man vet det så är det ju bara att anpassa sig =)
Den ser mindre och lättare ut än de moderna Rollei. Man kan undra hur länge det kommer att gå att fotografera med den.
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-23 19:13
Ja, den är något lättare än min andra Rolleiflex. Om jag tar ett par rullar per år kan den nog hålla mitt liv ut, hoppas jag =)
Efter att idag ha rengjort mattskivan med diskmedel och dammat av spegeln, kunde jag inte låta bli att ladda. Klippte gavlarna på en Tri-X och stoppade i.
Halva rullen kvar. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-07-03 20:45
Lite vapenvård kan tända inspirationen =)