Mitt fotografiska minne

Om Kodak i Vällingby

Och hur det gick med färgframkallningen

För många år sedan hade Kodak ett framkallningslab i Vällingby. Var det låg har jag ingen aning om men kanske någon här på FS vet. På framkallningspåsen stod det bara S-16285 Vällingby. Jag antar att de hade ett eget postnummer för det existerar inte längre.

Men en spillra av labbet har levt upp vid Grimsta torg och framkallat trenne filmer i en överbliven färgframkallningsmaskin, JOBO Duolab 1500.

Igår tog jag mod i barm och framkallade två rullar av tre. Portra 400NC och 160NC. Den tredje framkallade jag i morse, En Portra 400NC. Jag använde Tetenal Colortec C-41 i ett lämpligt kit som ger 1 liter framkallare.

Framkallaren består av tre ingredienser som efter blandning med vatten ser ut så här. (Jag blandade bara en delmängd.)

Sen blandas blekfixet från två olika ingredienser med vatten på liknande sätt till samma mängd. Till varje processteg används 140 ml.

Sen blandas stabiliseringsbadet ur en enda flaska, 1+9 där den andra delen är vatten.

Så är det dags att gå in i mörkrummet och ladda dosan. Men först fyller jag vattenbadet och värmaren med vatten och sätter på maskinen för uppvärmning till 38°C.

Spiralen var lite knixig andra gången så jag fasade hörnen på filmremsan den tredje gången men utan förbättring. Min väl fungerande Patersonspiral funkade inte i denna dosa.


Allt är redo. Flaskorna till vänster är kemikalierna i tur och ordning. Den fjärde använde jag med vatten för att kolla temperaturen i flaskorna.

När kemikalierna har nått arbetstemperatur är det så dags att börja framkallningen med bad nr 1. Man tar av locket på flaskan och skruvar på framkallningsdosan som ett lock istället, vänder hela arrangemanget upp och ner och allt rinner ner i dosan. Dosan placeras i maskinen och motorn sätts på. Dosan roterar ganska snabbt och med ett ihållande malande ljud. Köksmixern låter mycket värre.

Efter 3 min 15 sek töms dosan tillbaka i flaskan. Det här var ett prov av den högre motoriken. Att vända flaskan och dosan tvärsom från laddningen, menar jag. När jag körde den tredje filmen lät jag kemikalieflaskan sitta kvar under processen och det funkade fint.

Sedan blekfixet i 4 min med efterföljande sköljning i 3 min under rinnande vatten. Tempererat förstås men inte så noggrant.

Och så en vända i stabiliseringsbadet på 1 min. Även detta i maskinens oförtröttliga kvarnhjul.

Klart! Ja, alltså. Filmen måste torka också. Precis som vanligt.

Nå, hur blev det? Här kommer smakprov från alla filmerna.

Första filmen:

Andra filmen:

Tredje filmen:

Som synes gick det bra. Alla bilder är tagna med Leica M3 från 1955. Objektivet är ett Leitz Elmar 1:3,5/ 5 cm från 1954 utom i näst sista bilden då jag använde ett Leitz Elmarit 1:2,8/ 90 mm från 1960.

Portra Meldert

 

Inlagt 2010-11-07 17:51 | Läst 13671 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul med denna magi i apparnas tidevarv. Ska också försöka mig på detta trolleri så småningom.
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:15
Den här appen är mycket roligare =) Men det är många pryttlar och vätskor att hålla reda på! Huvva!
Inspirerande! Var fanken får man tag i en sån där mojäng? Själv skulle jag gärna framkalla E6 hemma, men det verkar lite väl bökigt. Det där såg ju dock helt överkomligt ut:-)

Om det bara är temperaturen som är kritisk borde det gå utan apparat antar jag. Bara att fixa ett tempererat vattenbad med termostat och ha alla flaskor samt dosa i. Temperaturen lär inte hinna ändras under de korta tiderna även om man agiterar konstant, gissar jag.

Nu ska jag själv gå ut i köket och soppa en rulle Neopan 100 i Rodinal! Har ingen aning om hur det kommer bli, men saaatan vad bökigt det var att ladda den i dosan. Tjock som en dörrmatta.
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:25
Importören har den nog inte längre i sortimentet men här har du i alla flall en länk till JOBO

http://www.jobo.com/web/JOBO-System-Tanks.850.0.html

Du kan få låna min om du vill. Photax har kemikalier för E-6 också. Samma märke, Tetenal Colortec E-6.

Det går att köra i dosa också men man måste temperera vätskorna i vattenbad. Hur agiteringen ska skötas vet jag inte. Inte tider heller.

Neopan 100 har jag aldrig provat. Dörrmatta låter bra för skannern. Då behöver man en film som inte blir en hängmatta =)
Det vill gärna bli intressant när du bloggar:-)
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:32
Nöjda läsare är min belöning =)
Det bidde ju fint som snus.
Jag har förbrukat nu 2 Tetenals C-41 kit,(fast jag framkallar i dosa)... och bestämt mig att under vinter bara köra svartvitt.
Tillblandad färgkemi håller bara ca 6 veckor och ska enligt vissa uppgifter räcka till ca 40 filmer...
det blir stressigt värre att hinna med så många rullar på så kort tid om man inte samlat ihop en del förstås.
Fast det är ju himla roligt med färg som omväxling.
:o) Kirsi
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:42
Det räcker nog till 40 filmer om man köper 5-literskitet. Man får ha bra flyt i färgfotograferingen om man ska hinna förbruka kemin innan den blir dålig. Därför blandade jag bara det jag behövde för tre filmer. Men koncentraten står sig inte heller särskilt länge i öppnade flaskor. Jag har gjort som du och kör svart/vitt. Jag har några rullar färg kvar i frysen men kan vänta med nästa session tills jag fotat upp alla. Sen kör jag nog färg i digitalkameran och svart/vitt i alla filmkameror =)
Hmmm jag skänkte en liknande sådan maskin till klubben för några år sedan
Jag köpte ett helt fotolab med möjlighet till både svartvitt och färg för 500:-
Färgprylarna gick som sagt till klubben, det svartvita behöll jag.
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:33
Men jag antar att ingen använder grejerna?
På 50- och början av 60-talet hade Kodak ett labb på Kronofogdevägen i Spånga där man bl a framkallade Kodachrome. Kan det vara dom som hämtade posten i Vällingby?
/Jan-Olof
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:36
Jag har inte den blekaste aning. Jag är ju invandrare i dessa bygder =)
Det blev fina bilder, gläder mig särskilt åt att se det gamla roddarhuset vid Djurgårdskanalen. Men vilket jobb när det finns digitalkameror:)!
/John-Erik
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:45
Det är ju roligare när man inte vinner några segrar lättvindigt! Och jag har förresten massor med ledig tid (utan att vara pensionär) och så är det ju en hobby! Att lära sig ett hantverk som få andra kan gör mig lite kaxig också =)
Det gick ju vägen!
:-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:45
Japp, det gjorde det =)
Det fungerade. Är högst imponerad av att du får ihop alla delar och resultatet blir så bra :)
Efter att ha sett alla pulver, behållare, flaskor och mackapärer här ovanför så har jag blivit ännu mer övertygad om att mitt beslut att lämna det kemiska var korrekt.
Kommer dock att följa din kulturgärning i kemins tecken med spänning.
/Kurt
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:49
Det var ett fasligt sjå att hålla reda på allt så jag förstår ditt beslut. Svart/vit framkallning är MYCKET enklare. I fortsättningen blir det nog glest mellan gångerna. Det tog ju hela sommaren att få ihop till tre filmer och nu är det svart/vit-säsong.
Jor'å, allt va bättre förr!
Kodak hade framkallning i Spånga,
och hämtning och lämning i sta'n varje dag,
och man kunde få filmen pressad också!
Så var'e förr! :)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-07 19:52
Vet du var i Spånga de hade labbet?
Det brukade vara bättre förr. Ju förr desto bättre, säger en del. Men det är väl det som kallas utveckling - att vi inte gör saker som förr.
Åhh vilken analoghjälte du är...... :) Och resultatet blev ju nostalgiskt fint!! Imponerad över din insats.
Kodaks lab och dåvarande HK låg i Järfälla/Jakobsberg (Vällingby). Från E18 blev riktmärket en hög och gulvitmålad skorsten. Många fotopåsar skickades dit, i varje fall när det gällde dia....
På följande länk kan du se läget, byggnaden och adressen. Hmmmm lite nostalig det också.
Zoomar du in den högra bilden så ser du den gamla loggan på taket.

http://www.panoramio.com/photo/16327610

Allt gott! //Peter

Edit; Kodak kommun.
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-08 08:13
Tack Peter, för länken. Jag tar mig nog dit nån gång för att skåda ruinen =) Jag undrar om inte herr Jörnmark har bilder på fabriken i nån bok också.
Inspirerande i vanlig ordning! Du kan du!
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-08 08:17
Kul att du blir inspirerad! Ska du framkalla själv också? Kan jag, så kan du. Instruktionerna var lätta att följa så man behövde inte kunna så mycket.
Ett riktigt bra resultat! Men jag är rädd att man måste vara ingenjör för att lyckas. Inte för att det skulle kräva ingenjörskunskaper, utan det är mer en läggningsfråga tror jag. Som f d programmerare finner jag mig mycket bättre till rätta i den digitala miljön.
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-08 08:22
Man behöver absolut inte vara ingenjör för att följa den tydliga instruktionen. Det räcker med ett brinnande intresse för att lära sig något som få bryr sig om =) Det är förstås bra om man vet hur man sätter i kontakten. Men det tror jag att du kan!
Ni ingenjörer har sällan någon riktig förståelse för de problem som möter oss andra, när vi ska försöka hantera alla konstiga mojänger och redskap :-) Men, som min lillbrorsa (ingenjör) ärligen tillstår: "Man behöver inte vara ingenjör för att fixa det här -- men det underlättar!"
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-09 17:56
Det underlättar förvisso men om man bara är läskunnig och noggrann så går det nog även för en datornörd =)
Jag skickar ibland mina färgfilmer till Vällingby-labbet, rätt rimliga priser faktiskt :) 69 spänn för en 120-rulle! Håller på att skjuta min allra första färgrulle sen i somras, ska bli intressant, dels för att det är hiskligt grått i norra Sverige nu och dels för att det är med en leksakskamera :)
Grymt roligt initiativ av dig, jag önskar jag hade plats för mackapärer och mörkrum, istället för att behöva sätta en sopsäck för toafönstret varje gång jag ska framkalla!

/ Martin
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-09 20:35
Skickar du färgfilmer till Vällingby-labbet? De lade ju ner 2000 och eftersändningen har nog posten arkiverat vid det här laget. Jag antar att du menar Crimson på Söder eller nåt annat labb i närheten =)
Färg på vintern ger ingen bra utdelning =) Man får ju nästan bara svart/vitt tillbaka.
Du är medveten om att det här är lite knasigt va? Saker man ALDRIG skulle få för sig att göra "medan det begav sig" ska provas nuförtiden när tekniken i mångas ögon är passé! Jag är imponerad men håller mig till att blanda färg till airbrushen, det är slabbigt och kemiskt nog för mig. Inte för att du slabbar men JAG skulle garanterat lyckas spilla ut något som etsar/missfärgar/fräter där det inte skulle vara... Ulrika tittade på ditt inlägg, skakade på huvudet och sa något i stil med "det där ser ut att lukta pyton" :-) !

Fortsätt gärna, jag läser gärna om det utan att för den skulle bli sugen på att prova själv!

Hälsningar

Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2010-11-21 11:16
Du har FEL. Det här är MYCKET knasigt.. Men renare än en airbrush och luktar inte så förfärligt som man kan tro. Jag kom ju över en maskin för ingenting och ja, du vet, man är ju ingenjör. Man måste ju testa! =)
PS
Du kan ju prova att göra foton med din airbrush =) Kolla tekniken här
http://www.drublair.com/comersus/store/tica.asp