Mitt fotografiska minne

Redskapskoll

Om att förbereda sig

Den kalla våren har inte inbjudit mig till några större fotografiska aktiviteter. Men så kom plötsligt sommaren. Eller ja, försommaren. Lusten att fotografera återvänder. 

Idag, förutom att ta igen mig lite efter en hektisk period på jobbet satte jag mig i sinnet att förbereda min storformatsutrustning. D v s funktionskontroll och packa väskan.

Stativ och snabbkoppling. Jag låter kameran sitta på under transport. Dock ihopfälld. Normalen på 135 mm kan sitta på när den är ihopfälld.

Min gamla fotoväska inköpt till Nikon D80 passar utmärkt. Standardinnehåll

- 6 st 4x5"-kassetter till vänster
- I mittfacket ett kompendium (motsljusskydd) samt ett objektiv med platta (vanligtvis 210 mm)
- En lupp uppe till höger (för skärpeinställning på mattskivan)
- En exponeringsmätare och en trådutlösare nere till höger
- I främre facket en linsduk och ett fodral med de vanligaste färgfiltren

Och så en extra väska med 6 st filmkassetter samt skynket. Skynket brukar jag förvara i toppen på väskan innan jag stänger locket.

Just nu har jag 6 kassetter med FP4+ och 6 kassetter med Pancro 400

Hemma har jag ytterligare 6 tomma kassetter för spontan användning för särskilda tillfällen. Dessutom fyra andra objektiv att välja på när jag vet att jag behöver dem. Och ballongutlösaren förstås. Jag kanske får lust att ta en selfie. Vem vet.

Eders Hängivne

PS
Men idag, Kristi Himmelsfärds Dag, åker jag till Nifsta gård och fotar gamla bilar med Rolleiflexen. Det ska bli härligt att smeka avtrycket på den igen.

Inlagt 2018-05-10 13:54 | Läst 5132 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det här måste vara raka motsatsen mot att ta fram den digitala kompakten och slänga iväg en bild eller två. Långsamhetens lov. Förutom att själva processen att fotografera med storformat säkert är rolig blir det gissningsvis också andra motiv du väljer, skoj att läsa!/ Björn T
Svar från N Thomas Meldert 2018-05-10 21:20
Bara att erkänna. Det är en helt annan process än att slänga iväg ett skott med en småbildskamera, vare sig den är digital eller analog. Och ja, det blir gärna långsamma eller stilla motiv. Porträtten är roligast eftersom man har ögonkontakt med "modellen" medan man tar bilden.
Kanske har du ett porträtt i storformat av ”Sandefjord” från besöket på Oaxen?
Skutan är borta nu (undrar vart den tog vägen) och det håller på att byggas eleganta radhus på platsen. Så det har redan blivit ett tidsdokument...
Svar från N Thomas Meldert 2018-05-12 07:48
Japp, en enda bild på "Sandefjord" tog jag. Den blev inte så bra. Mycket sidoljus och hårda skuggor. Skutan har nog gått till upphuggning. Den lär knappast gå i trafik.
Det var väl väntat att det det skulle bli stugor med strandtomt. De som byggs där får väl dessutom en utmärkt kajplats och kan ta båten dit.
Har de rivit industriområdet också?
ylva_h 2018-05-12 17:24
Synd. Men det fanns ju inte mycket positioner att välja på.
Det mesta av det gamla är kvar. Blir nog en spännande lekplats för inflyttande barn.