** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotografiska minne

Retrokameratips - 59

En lite ovanligare boxkamera finns nu till salu på Tradera. Det är en engelsktillverkad Coronet 0.20 med menisklins, rotationsslutare och, som vanligt, dubbla sökare. En för liggande och en för stående bilder. Sannolikt bara en slutartid samt B och fast bländare så det är läge att bevisa att man kan fotografera =) Kameran laddas med 120-film och ger åtta bilder med format 6x9 cm. Den är tillverkad någon gång på 30- eller 40-talet. Det är inte mycket som kan gå sönder på en sån här kamera så ett köp får anses som nästan riskfritt. Och 120-film har alla seriösa fotohandlare hemma i kylen. Köp en med runt 100 ISO och ta en runda på stan. Åtta bilder tar man i ett nafs.

 

Inlagt 2009-08-07 08:45 | Läst 3414 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det verkar jättekul att fotografera med gamla kameror. Men jag har ju inte ens fotograferat "vanligt" analogt så jag är helt novis. Vet inte ens vad 120-film är:-)
Såg att du har ett helt gäng analoga kameror i din väska. Har du eget mörkrum?
Ha en fin dag! /Anna
Svar från N Thomas Meldert 2009-08-07 11:06
Ja, det är faktiskt riktigt roligt. Mitt mörkrum består i toaletten =) Jag framkallar bara och skannar sen negativen. Riktig kopiering har jag inte plats med f n. Om du blir intresserad av att skaffa en gammal kamera och prova så får du gärna höra av dig med dina frågor. För mig är det mycket fotoglädje att fota på det gamla sättet.
Skulle va skoj att återuppleva lite tid i mörkrummet, men tyvärr räcker varken tid eller plats till för det. Jag tycker att det är kul att som omväxling då och då titta på lite gamla bilder, har en hel del undanstoppat. Kanske dags att leta upp dem igen?
/Arne
Svar från N Thomas Meldert 2009-08-07 11:11
Mörkrummet behöver inte bli så komplicerat. Om du skaffar en skanner för film så behöver du egentligen bara en ljustät säck att ladda framkallningsdosan i. Själva framkallningen kan ju ske i fullt ljus. Kör du färg så kostar framkallningen hos Crimson 90 kr att få hem i brevlådan. En Canoscan 8800F kostar ett par tusenlappar. Mycket nöje får man på köpet.