Mitt fotografiska minne

Retrokameratips - 60

På 50-talet gjorde plastic sitt inträde i kameravärlden och nu finns en, till det yttre, mycket fin Zeiss Ikon Ikonette 35 till salu på Tradera. Allt är inte plast men Zeiss Ikon ville väl pröva de nya materialens möjligheter. Objektivet är ett 45mm/f3,5 och enligt en källa på nätet ger den bra bilder. Tider mellan 1/30 och 1/250 och B gör den perfekt för Kodak Portra 160 och man ska nog inte köra snabbare filmer än 200 ISO i bra ljusförhållanden. Den tar vanlig 135-film. Kameran tillverkades 1958 men togs ganska fort ur marknaden då flera kameror drabbades av ljusläckage. Filmframmatning och trigger sitter i samma spak. En röd flagga dyker upp i sökaren om filmen inte är framdragen. Enkelt och rättframt. Avståndsinställningen är, som alltid med enkla Zeiss Ikon-kameror,  en gissning. Du får chansen att använda din egen mätsökare med tillhörande processor (ögon och hjärna) och får en välbehövlig träning i avståndsbedömning. Det fattas mycket information om kamerans skick så det gäller att fråga hål i huvudet på säljaren.

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2009-08-18 09:02 | Läst 6658 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Denna kamera hade jag totalt glömt – men nu vaknade minnet till liv! Trots en obändig entusiasm trog jag aldrig den modellen på allvar. Jag tyckte redan då att den såg ut som en klumpig leksak. I dag skulle jag väl se den som ett rent samlarobjekt, som ett exempel på det friska och djärva experimenteradet med kamerans utseende och form som tydligen fortfarande levde kvar på 50-talet.
Svar från N Thomas Meldert 2009-08-18 11:56
Jo, det är svårt att ta den på allvar. Det håller jag med om. Men den är nog en raritet för samlare då den inte är så vanlig. En retrokamera är det likafullt.