Mitt fotografiska minne

Sommartid – en nyck som påverkat nästan hela världen

I Dagens Nyheter kunde man igår finna den märkliga anledningen till att vi har sommartid. Idén väcktes först 1895 av den zoologiskt intresserade Nya Zeeländaren Georg Vernon Hudson som ville ha mer dagsljus för sin hobby: att jaga insekter. Några år senare fick den brittiske friluftsfantasten William Willet samma idé för att få mer tid för sin hobby: golf.

 

En stor del av världen har nu rättat in sig efter två människors friluftsintresse! Och jag som avskyr insekter och aldrig spelar golf måste finna mig i det!

 

Om jag kunde påverka något skulle jag hellre införa sommar hela året =) Och om jag lyckades med det  skulle jag inte vilja vänta över hundra år med att Dagens Nyheter skriver om det. Jag skulle nog få olika vinterintressen emot mig genast förstås och bli motarbetad av de skidåkande nationerna och resebyråerna som lever på att folk ska resa till sommaren. Smutskastad och utstött. Å andra sidan får jag nog stöd av kommunpolitiker som genast ser en möjlighet att ta bort snöröjning ur budgeten. Båtfolket skulle prisa mig medan skidfabrikanterna skulle sätta ett pris på mitt huvud.

 

Jag får nog fundera ett tag till på om jag ska gå till torgs med detta...




Flyer för "Sommar-hela-året-kampanjen"

Voigtländer Vito CL med Elite chrome 200

Inlagt 2010-03-28 12:25 | Läst 9008 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hmmmmm, nu gjorde du mig lite kluven.... För, först så tänkte jag på att jaaaaa, jag håller på Thomas och sommar hela året. Men, så kom jag till dina rader om skidor :( Och jag älskar ju faktiskt att åka skidor så...

Hmmmmm, du kan inte höja ambitionsnivån lite och fixa sommar i Sverige året om. Så kan jag ta mig till alperna när det gäller skidor.

Tack på förhand! /Peter :)

PS Det ser trevligt ut med sommar DS.
Svar från N Thomas Meldert 2010-03-28 12:37
Tac, Peter! Jag ska ta det i övervägande. Resebranschen behöver ju bara byta fokus. Ett hinder mindre =)
Aha, det är därför jag har kommit en timme för sent hela vintern:)
Svar från N Thomas Meldert 2010-03-28 13:34
Håll där lite! Kampanjen har inte börjat än. Den är helt olobbyad ännu =)
Å jag som både gillar segla och åka skidor, har inte råd att åka till Svalbard, Grönland....för att åka längdskidor. Nu får du tänka lite till
:-))
Hoppas allt är bra i Finspång//Kurre
Svar från N Thomas Meldert 2010-03-28 16:46
Ja, jag får nog tänka lite mer...

I Finspång saknas allt! Men vi ses på torsdag!
Ja det kunde jag ge mig f.. på att det fanns sådana anledningar till att vi har sommartid. Påminner starkt om den känsla jag får ibland när jag ser en film om nåt riktigt knasigt och knäppt här i världen. Då infinner sig tanken - "det här är så idiotiskt så det är säkert en sann berättelse"
Tackar för bidraget till kuriosabanken. Själv är jag tillräckligt knasig för att gilla vinter... och sommar :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-03-28 17:48
Ja, man tycker det är lite onödigt att hajpa upp sommartiden för insekters och golfspelandets skull. Alla har vi väl våra preferenser men det där har jag svårt att smälta =)
Antingen har DN gjort en förenklad beskrivning av historiken, eller också är det du som förenklat! Inte infördes sommartiden för att gynna insektssamlare och golfspelare, även om de var tidiga med idén. Jag tycker att Wikipedia har en utmärkt artikel om saken:

http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_savings

Men man kan ifrågasätta om det är så vettigt, för det skapar en massa problem. Då tycker jag att din idé med sommar året runt är bättre!
Svar från N Thomas Meldert 2010-03-28 21:00
Du missade en sak som många gör med mina inlägg. Jag kåserar ju. Självklart förenklade jag för att komma till kärnan i mitt inlägg: en låtsad förtrytelse mot insektssamlare och golfare =)
Konstnärlig frihet om du så vill =)
Jag är för sommartid året runt!!

Mvh marie
Svar från N Thomas Meldert 2010-03-29 07:09
Tack, det styrker mig! =)
Flickan som gör reklam för sommar hela året är i alla fall för söt! :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-03-29 07:10
Man måste ju sälja sin sak med nåt vackert att se på. Affärerna går bättre då!