Mitt fotografiska minne

Ungdomsbil nr 1

Flirt med poolvärden

När jag var ung så var den populäraste bilen en Amazon. Jag hade ingen men många av mina bekanta och många bilburna med nytaget körkort hade en Amazon. Crusingrundorna, eller "raggarrundorna", i Åmål bestod till minst 50% av gamla Amazoner i väldigt varierande skick. I Rättviks Classic Car Week såg jag bara en (!) Intresset för Amazoner kanske är i avtagande? Mammas kusin Berta i Västerås hade en petroliumblå Amazon i kalasskick. Ja, eller mint condition för er som har en mer förfinad vokabulär. När den försvann hade jag ännu inte fått intresse för gamla bilar men jag är säker på att den fortfarande lever.

Den här enda Amazonen jag såg i Rättvik får bli en liten tribut till vår trevliga poolvärd, Erik Madsen.

 

Amazon 1960

 

Eders Hängivne

PS
Det kommer mera... 

Inlagt 2015-08-20 06:07 | Läst 9569 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Amazonen var en riktig slitvarg! I mina ögon var den ett stort framsteg jämfört med gamla PV.
Svar från N Thomas Meldert 2015-08-20 07:30
Jag hade problem med vindrutan på dem. Jag tyckte den var så "smal" på höjden =) Och satt högt (men det kanske berodde på att min kompis var så lång och hade en sportstol monterad.)
Amazonen kändes modern och nästan lite sportig jämfört med PV'n. Jag har också haft en Amazon under några år i slutet av 70-talet.
Svar från N Thomas Meldert 2015-08-20 09:01
Men PV gick också som sportbil på en del ställen. Och flitig rallykärra var den också. Jag har alltid gillat PV mer än Amazon men kan inte förklara varför. Kanske för att pappas första bil var en PV...
Kul, övertog min pappas gamla blåvita 58:a som då hade fått B18-motor, 12 elsystem och servoassisterad broms. Har faktiskt kvar den emaljerade regskylten (A42731) samt all dokumentation.

/Stephan
Svar från N Thomas Meldert 2015-08-20 14:52
Kul att du har minnen av Amazoner, du också =)
Well Well N Thomas - Jag brukar bara flirta med flickor :-)
Men låt gå med dig när det gäller Volvo.
Det verkar vara en mycket välskött exemplar som du har fångat här. En B16 med vitmålade topp - inte origial - jag be om ursäkt. En av mina vänner hade denna speciella färg Olivgrön 1958. Endast enfärgade tills 1959-1960 Årsmodell där California White kom till. Annars alla andra B16er var tvåfärgade med undantag för polis svart med vit topp. Toppen på de andra var för övrigt gråbeige och inte vit som många tror.
Den sista årgång B16 fick 3 nya färger till programmet nämligen Svart, Midnattsblå och Skifferblå - alla enfärgade. Varför allt detta prat om färger - eftersom jag är intresserad av ämnet :-)
Den där løvetasse har jag letat efter til min Amazon. GT-speglar - nej inte här heller. Pedanteri jag vet.
Jag hoppas att du lägger bild 2 i gruppen så att man kan se dett vackra bagage handtaget.
Med veteran hälsning från Erik / DK
Gruppvärd för VETERANFORDON
Svar från N Thomas Meldert 2015-08-20 21:02
Se där vad du kan om Amazoner =) Den står som grön i bilregistret. Så jag tar dina kunskaper som vederhäftiga.
Samma här. De flesta nyblivna körkortsinnehavare i lilla Orsa hade Amazoner i slutet av 70-talet. Dock inte jag, jag hade Opel Kapitän -60. Men jag körde ändå Amazon ibland. Min mamma hade en 70:a som morfar köpte fabriksny. Röd med röd inredning. Fick se den på framsidan av Nostalgia för några år sen, renoverad till mycket fint skick. Troligen finns den kvar än, men jag kan inte hitta den när jag söker på reg.numret. Troligen har den varit avställd så länge att den har trillat ur registret, eller kanske sålts utomlands.
Svar från N Thomas Meldert 2015-08-20 21:12
Ibland kan det vara kul att följa bilars öde. Rätt som det är, är ett gammalt känt registreringsnummer ett helt annat fordon. Tyvärr "försvinner" en del gamla svenska träbåtar ut ur landet också. Tr5ist men kul att de fortsätter leva.