Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

30 fotografer dokumenterade läger med 40.000 scouter


Undertecknad in action. Foto: Kim Rask/Scouterna

När fotoväskan väl torkat och jag laddat in 900 bilder i bildbanken kan jag konstatera att vara fotograf på World Scout Jamboree är något av det roligaste jag gjort. Och det kommer bli ännu roligare när boken är klar.

Världsscoutlägret i Rinkaby utanför Kristianstads avslutades i lördagskväll med en hejdundrande avslutningsshow med artister som Kate Ryan och 80-talsgruppen Europe. En överladdad konung gjorde ”raketen” som vanligt innan det var dags att sätta punkt för lägret med 15 minuters fyrverkerishow.


Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


Avslutningsfyrverkeri. Foto: Jakob Svensson/Scouterna

Men bara för att lägret är slut är inte mitt jobb över. Tillsammans med scouterna Jesper Landby och Jakob Svensson på reklambyrån Nollkoll är vi en liten grupp som gör en 200-sidig minnesbok om lägret. Boken ingår i ett minnespaket som bland annat även innehåller en DVD med en dokumentär som görs av ett filmteam.


Jag och Jesper Landby fotar och filmar i det blå. Foto: Kim Rask/Scouterna


Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna

Alla fotografer hyser nog en dröm att få göra en fotobok. Det är ju ett sätt att lämna något bestående efter sig. Det har inte varit svårt att motivera sig att släpa runt på mer än 10 kilo fotoutrustning över ett område där det tar mer än 20 minuter att gå från den ena änden till den andra.


Minnesbokens redaktion. Kim Rask, Jonas Elmqvist, Jesper Landby och Jakob Svensson - och så jag.

Fler dagar har regnet öst ner. Det är inte stoppat de cirka 30 fotograferna som jobbat ideellt på lägret, men väl flera kameror. Skadelistan innehåller bland annat en Nikon D3s, en Nikon D3, en Nikon D300s och två Canon Eos 5D Mark II.

Tack och lov har mina kameror hållit (1D Mark IV och 5D Mark II plus 5D som extra kamera vid stora evenemang). Under avslutningshowen var regnet för intensivt för att jag skulle våga använda något annat 1D Mark IV med 70-200/2,8 IS II. Min kollegas 5D Mark II la av på grund av för mycket fukt i kamerahuset så jag gjorde nog rätt.
Tyvärr glömde jag att ta med regnskyddet till min fotoryggsäck, en Think Tank Shapeshifter. Ryggan var perfekt utom på en punkt, den blev fuktig i regnet. Jag som är van vid Lowepros ryggsäckar tänkte inte på att det extra regnskyddet kan behövas. Därför fick jag plocka ut all utrustning så fort jag kom under tak för att inte fukten skulle leta sig in i prylarna.


Konsert med 48.000 scouter i publiken. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna

Stora shower, kungabesök eller fika med statsministrar är det inte det viktigaste att fånga på ett stort scoutläger utan den vanliga scoutverksamheten. De bilderna vill scoutrörelsen ha in i sin bildbank och kunna använda för sin informationsverksamhet.


Hajk för utländska scouter på Finjasjön. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna

Alla fotografer på lägret har matat in sina fixade bilder i Scouternas bildarkiv på nätet. Jag har laddat upp nästan 900 bilder. Jag och Scouternas anställda fotograf Jonas Elmqvist tycks ha producerat flest bilder. Men jag är också rätt trigger-happy. Att Jonas hållt samma tempo med sin Leica M9 och tre objektiv mellan 18 och 50 mm producerat lika många bilder är imponerande.
Jonas Elmqvist och Anders Hansson DN i Malmö är de enda yrkesfotograferna jag känner till i Sverige som har Leica M9 som huvudkamera. Även Anders dök upp på lägret. Han körde bara med en Leica M9 med 24/28 och en Fujifilm X100. Det räcker långt och definitivt till ett reportage i DN.

Jag och flera andra fotografer hade enormt mycket utrustning med oss. Jag brukar köra zoomar på dagen och ljusstarka fasta gluggar på kvällen. Men eftersom området var så stort orkade jag inte gå till Mediacentret och byta utrustning. Därför hade jag hela tiden en 35/1,4 i ryggsäcken. Det var bara till de stora ceremonierna som jag plockade med 300/2,8 och ett tredje kamerahus. Innan lägret hade jag tänkt att gå runt och ta porträtt på största bländaren med 85/1,2 och gråfilter under soliga dagar. Det orkade jag inte. Det fanns hela tiden ögonblicksbilder att ta

Trots att scouter är pålitliga kändes det tryggt att förvara prylarna i en enorm låst fotoväska från B&W. Jag fick låna den av Molanders som normalt använder väskan för nattförvaring under fotomässor. I väskan stoppade jag Lowepros största ryggsäck Pro Trekker 600 AW för att ha ordning på alla mina småprylar. B&W-väskan rymde även mitt 300/2,8 och fem andra objektiv, ett kamerahus, stativ, pall, ritbräda och en hög mac-datorer utan att bli full.

Jag har hittills ratat hårda fotoväskor i plast. Men nu inser jag värdet av att ha en hyfsat inbrottssäker fotoväskan som både kan förseglas med hänglås och låsas fast vid ett bord eller liknande. När jag fotograferade på Peace&Love-festivalen förra året fick istället jag bära runt på 300:at och de andra fasta gluggarna hela dagarna.

Att bildbehandla närmare 100 bilder om dagen tar naturligtvis lite tid. Men att skriva in bildtexter med personnamn för varje bild tar dubbelt så lång tid även om man har ett effektivt arbetsflöde. Alla utom jag körde med Adobe Lightroom. Jag har svårt för det programmet och använde istället Photo Mechanic för urval och inmatning av bildtexter. Sen öppnade jag råfilerna i Camera Raw.

Nu efter lägret börjar arbetet med att slutföra boken. Det ska väljas bland tusentalsbilder och fixas med alla bildtexter som ska översättas till fem språk. Vi ska också gå igenom texterna till de nio reportagen i boken.

Jag ser fram emot december då alla ska få sitt minnespaket i brevlådan i cirka 150 olika länder.


Dragkamp var en av många aktiviter som erbjöds på kvällskvisten. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna

Fotboll utanför funktionärsmatsalen. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


Funktionsnärsbarn. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


Kul om kvällen. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


Det svenska caféet var ett av många på lägret. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


"If it isn't fun, it isn't scouting" sa grundaren Lord Baden-Powell. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


Det regnade i början och slutet... Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


... med de flesta dagarna brände solen.
Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


Skånes nyaste stad. Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna


Inlagt 2011-08-08 19:34 | Läst 23962 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Wow, tänk vilka minnen dessa ungdomar får med sig i resten av livet.
Härlig läsning Magnus ! Underbara bilder... Ser fram emot er bok! Jag missade oxå allt regn skydd till avslutningen.. fortfarande undrar jag vart du kom ifrån efter fyverkeriet. ;)

Ha det gott :)
Intressant läsning o fina bilder! Mycket fin bild på folkhavet o fyrverkeriet!! Spännande! Mvh Christian
Fina bilder Magnus!

Med vänlig hälsningar

Daniel Hedberg
www.foto-expressen.se
Så mäktigt, så grymt bra bilder du delar med dig från ett fantastiskt äventyr! Ser rätt komiskt ut med tre kamerahus med respektive objektiv monterat. Var det 16-35mm, 70-200mm och 300mm du hade i första bilden?
Svar från froderberg 2011-08-08 20:36
Jepp. Och 1,4x på 300:at
Kul med en inblick i en fotografs vardag.
Intressant att läsa och många fina bilder.
Tack för det :-))
Mvh /Claes
Intressant!
Och det måste vara en hel del bilder att gå igenom...?
/B
Svar från froderberg 2011-08-08 21:31
Många bilder blir det...
Jag börjat ställa mig frågan om detta är fotosidan eller Magnus Fröderbergs egen sida ?
Svar från froderberg 2011-08-08 21:30
Jag är anställd för att skriva och att blogga är en del av arbetsbeskrivningen. Har du några synpunkter på det så får du höra av dig till David Elmfeldt.
slatten 2011-08-08 21:49
Fan när man ser den första bilden får man lust att sälja sin Kodak instamatic och helt lägga ned sina planer som yrkesfotograf. För att ta upp sin gamla hobby virka grytlappar.
peot 2011-08-08 22:06
Viken skitkommentar! Gå och lägg dig!
Nw2 2011-08-08 22:52
Vi har alla rätt till vår egen åsikt. Men med ett vårdat språk !
peot 2011-08-08 22:57
Ibland kanske man som en vuxen människa bör hålla det man tycker inom sig själv. Det här är en community - slarvigt översatt, "en gemenskap", där vi, enligt min mening bör stötta och hjälpa varandra att går vidare i det vi har gemensamt och tycker är roligt. Kommentarer som din tycker jag att vi bör lämna därhän eller mumla tyst hemma i vår egen sfär.
Nw2 2011-08-09 02:18
Jag är inte typen som står i ett hörn och "mumlar" , jag säger hellre, med klar och tydlig röst vad jag tycker,och lyssnar inte på folk som säger åt mig att "vara tyst".
Det är för många i dagens samhälle som sitter tysta bara för att översittare säger åt dem att vara det.

För övrigt så betalar jag över 500 kr om året för att vara medlem på denna sidan , vilket ger mig rätt att få kritisera och säga min mening om sidans utveckling, ,vilka förbättringar jag anser kan göras men främst om min åsikt om artiklar och liknande som jag betalar för genom mitt medlemskap.

Magnus har svarat, koncist och klart på min kritik
och det finns ingen anledning att diskutera detta mer.
Om någon så önskar , så finns mina kontaktuppgifter på min profil.
Det finns ingen anledning att göra det här i artikeln.
sintran 2011-08-11 15:49
Sluta gnäll!

Tack Magnus för att du informerar från verkligheten. Att fotosidan har en redaktör som är "riktig" fotograf gör saken bara bättre!
Tack Magnus för de fina bilderna. Många minnen kommer tillbaka från ens egen barndom med läger på bla "Scouternas ö". och i "Troll-Tiveden".

Gillar speciellt bilden från dragkampen.

/Jan
Kul reportage. GALET stort läger, måste ha varit en hel del att fota!

P.S. Vilka är Europé? ;) D.S.
Svar från froderberg 2011-08-08 21:38
Jepp. Helt galet. Har tagit bort fjutten nu. ;)
Rolig och intressant läsning och underbara bilder.
Bilden på kungen och tredje sista motljusbilden mina favoriter.
Bra jobbat Magnus!
Bor precis utanför kristianstad, det va bussar som gick till lägret, ångrar STARKT att jag inte åkte dit!
Text till boken känns överflödigt, bilderna säger allt!
Helt underbart! Var själv på lägret, då som deltagare! Såg många fotografer bla dig! hehe.. Har precis beställt minnespaketet! så hoppas på att man får hem den innan jul som det står ;)
Bra jobbat och sjukt fina bilder!
Ha de bra!
Väl skrivet! Kan med glädje informera om en 5D Mk II som piggade på sej efter att få komma inomhus och torka ur ordentligt ;)

Lite damm och skräp på sensorerna bara ;)

Tack för ett härligt läger!
Krisiun 2011-08-08 23:55
Alltid trevligt med lyckliga slut ;)
Tråkigt att jag inte kunde vara med den här gången, kommer fortfarande ihåg hur kul det var att fota Jiingijamborii 2007 och Scout 2001.
befl 2011-08-15 19:03
Jag kan bara instämma trots att jag enbart var med 2001. Benny
mycket fina bilder :D
tackar för minnena som kommer tillbaka när jag ser dessa bilder ;)
Fina bilder
Kul att se hur stort det var
Skoj att se att kungen kom på hur han skulle komma ut ur soppåsen dvs den som han hade så svårt att komma in i på Öland när Vickan fyllde år och nu kan han göra raketen också.

PS . Anders Hansson använder väl inte Leica som huvudkamera, han har två 5dmk2 som jobbkameror
Svar från froderberg 2011-08-09 09:31
Jag kanske uttryckte mig slarvigt, men AH är ett av få proffs som verkligen använder Leica M9 i jobbet och inte bara har den som firmabetald privatkamera. Jonas Elmqvist kör därmot bara Leica M9 till stillbilder. För filmning har han två Panasonic GH1 som han bla använder Leica M-objektiv på.
Härliga bilder:)

Man får lite flashback från när man var yngre och var med i scouterna .
När jag såg den första bilden i inlägget kom jag att tänka på en fråga som jag fick för ett tag sedan:
Vad det är för skillnad på en fotojournalist och en pressfotograf?
– Fotojournalisten strävar efter att ha så lite utrustning som möjligt allt för att inte dra åt sig onödig uppmärksamhet men annars är det inte så stor skillnad.
Var mitt svar.
//Chasid
Svar från froderberg 2011-08-09 09:25
Hur tänkte du nu? Bildjournalist och pressfotograf är i stort sett synonymt. En pressfotograf jobbar journalistiskt och är bildjournalist. Därmot är inte alla bildjournalister pressfotografer om de bara gör böcker.

Prylar eller arbetsmetod har inte med saken att göra. Båda sakerna kan variera från uppdrag till uppdrag.
Chasid 2011-08-09 11:11
Du har rätt i att det knappt är någon skillnad mellan en bildjournalist och en pressfotograf. Men jag gör skillnad mellan bildjournalist/pressfotograf och fotojournalist. Det har gått inflation i ordet fotojournalist. För mig är det en beteckning på en journalist som både fotar och skriver. Jag får ofta lägga till reporter efter ordet fotojournalist för att undvika missförstånd och det tycker jag är lite tokigt, då texten för mig är lika viktig som bilderna. Men det förringar självklart inte pressfotografens roll och de är väl värda att få kliva fram ur journalisternas skugga. Pressfotograferna har ett viktigt jobb men det är tyvärr på väg att försvinna från många tidningar.
//Chasid
Härliga bilder, Magnus
Mycket fina bilder på något så glädjefyllt och med en enorm gemenskap.
Förstår att det var värt allt slit.
Bra jobbat.
/Lena
Underbara bilder Magnus, och bra skrivet! Tack för din berättelse! :)
Underbart :) ångrar nästan att jag inte åkte dit. Fick nöja mig med ett veckoläger med 50 scouter, min lika bra :)

Liza
Var inne i stan igår kväll o hämtade sonen som jobbade i cafeet, han var mycket nöjd.

Men hans kamera pajade första kvällen på invigningen, mindre kul... dock inte fukt, utan mekaniskt.

/Leif
En mycket trevlig artikel med fina bilder Magnus! Jag har själv varit scout en gång i tiden så det väcker gamla minnen till liv nu :).

Mvh Joel
Gillar främst de härliga motljusbilderna där du fångar kvällsstämningen. Men också alla de andra. - Nilserik
Haha, ser tungt ut detta. Bilden med flickan och bollen var riktigt bra!
Väldigt kul att träffa dig och din son på lägret. Ja, det blev ganska blött vid slutet, men det finns ingen dålig kläder... Ser framemot boken. Helt otroligt när man tittar på lägret från ovanför. Kul bild med kungen och raketen.
Mvh Wayne i Växjö
ps. min son älskar "Bert" böckerna :)
Det underbara är att jag var där. Gillar artikeln och bilderna :)
Pentax gör vattentäta kameror. En som "backup" nästa gång kanske...
Skoj och se fältet från en trevligare sida, minns gröna kläder och stridsskjutningar för 20 år sedan.. Gillar bilderna med kvälls sol.

Mvh Magnus
Trevlig artikel.
Jag var där på torsdagen så jag såg dig och dina kollegor på kvällens jippo när jag själv vandrade runt och fotade. En dryg vecka gav ett tusental bilder som jag nu sorterat ner till 760.
Det är svårt att sovra i materialet:-(
Jag tycker att den första bilden både är komisk och imponerande för jag hade absolut inte klarat att hålla koll på så många kameror samtidigt. ;-)
Det var riktigt skoj att vara med och dokumentera lägret. Mina på tok för många bilder är nere på ett 20-tal nu som ska printas ut.

Och sen dog min D40 tillsammans med iaf D3s:en. Vilket måste innebära att en D40 är lika hållbar som en D3s... Enkel logik :D
Härligt fångat, jag kan säga direkt att vi inte har haft bättre bilder hem från ett lägre än detta. Ett stort tack till alla 25 fotografer som medverkade för att göra det möjligt. Med 10000 uppladdade bilder så är det månaders jobb för mig att sortera och gallra, men vilken bildskatt.

Anledningen att jag har valt en Leica M9 är att den är lite och lätt, jag reser mycket och har då ofta annan packning också med mig så vikt och storlek är A och O. Sen är jag såld på extremt bra optik och fina prylar. Leica blir svaret på min smak, autofokus behövs inte och hög-ISO är inget problem. Men så klart en Nikon D7000 skulle kunna funka för mig men är inte lika rolig att ha på axeln var dag.

När jag har kommit ner till 1000 bilder så skall jag visa upp dem här på Fotosidan, vi ses.

//jonas
Mycket bra bilder som återger stämningen på lägret och ger en bra bild av hur ett modernt storläger ser ut. Mycket trevlig läsning och några bra reflektioner. TACK.
Snygg har titta på många av dina bilder från lägret på scout.se där ligger ca 600 bilder.
Gött! Kul med mycket bilder i inlägget. Lägret som sådant verkar ju ha överträffat de flesta förväntningar. Otroligt roligt för svensk scouting, tror det stärker oss på sikt.

Vi sågs på lägret, men hade inte tid att prata. Håller med dig om att lägret var bland det roligaste jag plåtat. Ska i morgon börja rensa ner mina 4500 bilder inför leverans till NSF.

/ Alex
Fina lägerbilder, visar den stämning som rådde där, var ett skönt läger ;)
Härligt projekt! Bra jobbat, må jag säga.
Ja, det gäller att vara på hugget när det är hajk!
Fantastiska bilder! Jag var där som deltagare och hade fullt upp med aktiviteter och annat men jag hann knäppa runt 200 bilder däremellan ;) En fantastisk upplevelse och jag ser fram emot minnespaketet ;)
Kollade på era 600 bilder på scout.se, men hann bara med de 200 första i går. Idag är sidan borta. Finns bilderna någon annanstans? Suveränt läger och suveräna bilder.