Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Äntligen pressträff med Nikon

Igår var en sån där dag som jag ser fram emot. Det var pressvisning.

Att skriva om fotoprylar och testa kameror varje dag har fått mig att bli lite immun mot nya prylar, eller kanske ska jag säga avtrubbad. Jag har hittills inte köpt mig någon kompakt utan hittar hela tiden fel och tänker att det snart kommer nya bättre modeller.

Ändå tänder jag till när det är produktsläpp och pressvisning. Anledningen är inte någon eufori över de nya prylarna egentligen utan över utmaningen över att hitta det intressanta och kunna förmedla det. Det blir också ett litet tävlingsmoment att snabbt få ut nyheterna och göra bra webb-TV.

Efter gårdagens nikonintervju fick jag reda på att den nya ljusstarka kompakten P300 inte har råformat som sina konkurrenter. Det grämer mig att jag inte fick möjlighet att fråga Nikon om detta under intervjun. I de specifikationer som jag läste fanns inte några uppgifter om filformat. Det var nog inte oavsiktligt.

Trots konkurrensen är det riktigt kul att gå på pressträffarna och återse sina kollegor. Det var längesedan jag träffade Christian Nilsson på Foto, men i måndags dök han upp på Canons pressvisning. Där var också Dietmar på Digitalfoto. Både tyckte visst att det var mödan värt att ta sig till Stockholm när Canon kallade.

På nikonträffen var det lite färre journalister, men mer folk. Nikon bjuder nämligen in bloggare och representanter på olika nikonforum. Du får en glimt av hur det var på den här filmen från pressträffen.

Ibland kan vi fotojournalister tycka att det är så kul att träffas och snackas att vi är som en olydig högstadieklass som inte vill lyssna på läraren när det ska presentera nya prylar.

Inlagt 2011-02-10 18:52 | Läst 2836 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Utan råfilsformat på nya P300, lär det bli färre avancerade/proffsfotografer som kan tänka sig att köpa den. Mycket synd. Undra om det är en strategi av något slag från Nikons sida? Att fålla användarna till systemkamera-sortimentet?
Kommer fler chanser när du kan ställa Nikon representanterna mot väggen ;)
Visst är det kul med nya prylar, och jag förstår att intresset är stort, inte minst från fotosidans medlemmar. Men om ni skall följa upp alla nya produkter så blir det lätt att man uppfattar FS som en annonspelare. Ni har inte funderat på att samla tekniknyheterna på en egen sida och länka till denna från startsidan? Blir lite trist om varenda ny kompakt, objektiv osv hamnar på startsidan tycker jag. Ett ytterligare fokusskifte från bild till prylar. Kanske dags att döpa om FS till KS (kamerasidan)? ;)
-affe
Svar från froderberg 2011-02-10 19:42
Jag förstår inte vad du menar med annonspelare. Jag tror det finns en nytta av att en kritisk journalist går igenom de nya produkterna på marknaden. Tyvärr bommade jag avsaknaden av råformat i P300, men den typen av granskning är viktig konsumentjournalistik tycker jag.

Fotoprylar släpps stötvis när det är stora mässor. Nu är det mässa i Japan och då kommer en massa nytt. Vi kan inte skriva om allt utan tar det viktigaste. Men vi försöker också hinna med andra nyheter. Nästa vecka är risken stor att det är helt tomt på tekniknyheter på sajten.
Miffox 2011-02-10 20:01
Håller helt med Magnus!

Helt dött kommer det nog inte vara ;) Voigländer släppte ett par roliga gluggar http://www.photoscala.de/Artikel/CP-2011-Zwei-lichtstarke-Festbrennweiten-von-Voigtlaender
Svar från froderberg 2011-02-10 22:18
Tack för tipset Rasmus
Jag håller i huvudsak med Alf. De senaste dagarna har FS förstasida fullkomligt drällt med tekniknyheter. Och OK, tio teknikartiklar med hyfsad spridning träffar kanske en stor del av FS besökare. Men varför då inte öka till trettio artiklar och träffa alla? Material finns säkert att hitta.
Fast ni kommer inte att träffa alla, åtminstone inte mig. Så då undrar man om Alf och jag är en minoritet som får söka sig bort, eller om FS kan göra ett jobb för att vända sina besökares prylfixering mot ett bildintresse.
Tyvärr misstänker jag att det är klickonomin som bestämmer.
Svar från froderberg 2011-02-11 00:35
Det släpps mycket nya prylar denna vecka i samband med CP+ mäsan i Japan. Så ser det bara ut några få veckor om året och jag tycker att man kan leva med att vi använder en del av våra resurser åt att bevaka det då.

Men vi använder inte alla våra resurser. Jessica Silversaga skriver inte alls om teknik från och med att jag börjat. Min uppgift är att ha koll på det tekniska, men jag fördelar normalt ganska jämt mellan bild, teknik och fotografer.

Det som står på förstasidan är en liten del av vad som finns på Fotosidan. Även om det är fotomässa så är resten som vanligt, lika bild- och teknikintensivt.
Tomasz 2011-02-11 00:55
Visst kan jag leva med det, jag behöver bara surfa någon annanstans i en vecka. Eller läsa en bra bok. Du behöver inte försvara något, jag har bara en liten förhoppning om att det jag tycker finns i bakhuvudet när ni väljer vad ni ska publicera. Eftersom möjligheten finns att skriva vad man tycker så gör jag det, och är tillfreds med det.

PS Förstasidan är måhända en liten del men håll med om att det som finns där väger mycket?
Vinski 2011-02-11 10:06
Jag tycker det är trevligt med mycket aktivitet på sidorna. Det syns tydligt att FS satsat mer resurser på nyheter. Eftersom Magnus mest skriver om teknik/prylar och samtidigt står för tillskottet i resurserna så blir det ju klart mer på den fronten.

Denna blogg är deromot inte prylorienterad. Bägge uppskattas!