Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

En perfekt uppgift för 800/5,6


Många fotokompisar var inne i stan och fotograferade Prideparaden igår. Jag valde istället att åka till Årstafältet där det hålls internationell rugbyturnering (Stockholm Tens) den här helgen varje år.

Förra året fotograferade jag både Prideparaden och Stockholm Tens, men i år fick jag välja det som passade min son bäst. På Årstafältet la han sig solade och hade det gött medan jag och min kompis Martin Agfors klickade på.

Martin hade tyvärr glömt sin telekonverter hemma på köksbordet. När man fotar rugby är en 300/2,8 på en fullformatskameran rena vidvinkeln.

Jag skulle säga att 600 mm är en passade brännvidd, men ännu längre är inte fel. Jag använde 800/5,6 och Eos 1D X, vilket oftast funkade utmärkt. Förra året tog jag en hel del bilder med 800 mm + 1,4x, alltså 1120 mm f/8.

Att sitta med ett långt tele och en snabb kamera och fota sport är himla kul. Lite som att skjuta paintball eller spela tv-spel. Får man dessutom bra bilder är det som en ren bonus.Ibland blev det naturligtvis lite för tajt med en så lång brännvidd. Därför hade jag en 5D Mark III med 70-200/1,4 och en 1,4x telekonverter vid fötterna.

Det är populärt med remote-kameror numer. Men jag har lite svårt att komma på hur man skulle kunna placera ut remotekameror för den här sporten. Hela kortsidan är ju målområde.Canon Eos 5D Mark III, EF 70-200/2,8L IS II USM, EF 1,4x III

Här är några bilder tagna med 800 mm:

Ljuset var stenhårt. När ljuset kom från sidan blev kontrasten enormt, då gäller det utnyttja kamerans hela dynamiska omfång. En del av de här bilderna har väldigt uppljusade skugg- och mellantoner, men jag hoppas att det inte ska synas utan att bilderna ter sig naturliga.

Det händer även en del bildmässigt utanför plan.

Jag har lite svårt att välja ut vilken bild som är bäst. Vilken gillar du mest?

Inlagt 2015-08-02 16:15 | Läst 5218 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och jag har min klara favorit: Din variant av Milles Orfeus med damerna! :)
-affe
Svar från froderberg 2015-08-02 16:33
Kul att höra. Ja det är mäktigt när de bildar torn.
Verkligen sköna actionbilder.
Många kul bilder, Magnus! Vilken actionsport! Jag gillar den där tjejerna "bildar pyramid" bäst! :) /Tommy,
Svar från froderberg 2015-08-02 17:13
Du gillar samma som Alf :) En intressant iakttagelse är att direkt tänkter "men den var ju inte svår att ta". Som fotograf är man färgad av fotosituationen och ser inte bilderna "rena", åtminstone inte direkt efteråt.
Min omedelbara favorit är ju förstås den andra bilden, men där är jag ju lite partisk :-)

Annars tycker jag bild sju, tio och tretton räknat uppifrån är väldigt bra rugby-bilder som fångar det jag tycker om med sporten. I synnerhet sjuan som får med både kampmomentet och spelskickligheten som man ofta ser. Även nummer åtta, tjejernas torn är som flera andra påpekat bra fångad. Jag har många bilder av inkast, men de blir sällan så där bra.

En mer generell favorit är ju den näst sista, jag satt ju tyvärr för nära när de gick förbi (så vidvinklig är inte ens en 300:a), men hann tänka att det där nog skulle kunna bli en bra bild :-)
Hej,
De båda tjejbilderna är ju så j----- bra. Lyftstatyn trodde jag inte fanns inom sporten.
Utmärkt bildbehandling.
Hälsa grabben i Dalby
Bob
Svar från froderberg 2015-08-03 12:44
Kul att du gillar bilderna :) Sportfoto är kul.