Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ambitiösa fotografer omringade zombies

Stockholm Zombie Walk brukar locka många fotografer - det har jag noterat på nätet. I år är det första året jag kollat på vandringen, jag tänkte att det var en kul aktivitet att göra med sonen. Och dessutom ett tillfälle att få rasta en Canon Eos 6D Mark II som jag håller på att testa.

Vi tog oss till samlingsplatsen på Riddarholmen. Där fanns ett 30-tal zombies och minst lika många som fotograferade intensivt med systemkameror. Jag såg även mästaren själv, Anders Petersen. Han hade garanterat de minsta kameror av alla, två små analoga Contax-kompakter.

Två fotografer stack ut ur mängden, inte med stora telezoomar och feta batterigrepp (för det hade nästan alla), utan med stora blixtar. Där var mannen ovan som verkar ha tagit av locket till en soptunna för att göra en mjukljusreflektor till en Elinchrom-ringblixt. Det ger säkert ett jämnt och fint ljus.

En annan fotograf fotograferade samma par med en handhållen beauty dish. Ambitiöst.

Jag förstår bara inte grejen med att fotografera zombieutklädda på det här sättet. Visst blir det snygga och effektfulla bilder, men det finns inte mycket eget skapande i det. Folk som poserar villigt och visar upp sina utstyrslar. Ungefär som att fotografera en sminkad skådis på scen. Det blir showen som någon annan skapat som hamnar på bild. Men visst, snyggt blir det.

Zombie poserar.

Min grej är mer att fånga naturliga situationer. Det blev bara 10 minuters besök, så detta knäpp var allt jag fick till:

Inlagt 2017-08-19 22:29 | Läst 1008 ggr. | Permalink(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
He he, ja det var ju lite annorlunda motiv.. Håller med det du skriver om att "fånga naturliga situationer", det brukar bli bäst då, är min erfarenhet när jag promenerar runt på stan och fotar människor.. Ju mer opåverkade motiven är, desto bättre blir bilderna!
Hälsn!
Hej,
Flickan med armen är ju smack on. Så bisarr.
Ha bra söndag
Bob
Kul blixt, en svensk variant på Bruce Gilden kanske? Men hans offer poserade ju inte direkt inför fotografen.

Hoppas att Canon EOS 6D Mark II gjorde bra ifrån sig under rastingen. Fick min den 1 augusti är riktigt nöjd med den, perfekt modell för mina behov och krav och ett stort lyft från 7D Mark I.

Sista bilden gillas, barn ska ju hålla någon vuxen i handen när de går i stan :-)
/Janne
Såvitt jag vet så gick Stockholms Fotomaraton precis samtidigt, så det kan ju förklara antalet fotografer. Nu var det i lokaltidningen jag läste det, så jag är lite osäker. Det har ju inte skrivits något om det på FS...

Tjejen i sista bilden är ju för häftig! Kanske inte världens bästa bild, men den har humor tycker jag.

Ha det gott! /Thomas
Svar från froderberg   2017-08-20 13:29
Jo, det var Stockholm Fotomaraton samtidigt. Det fanns några med nummerlapp från maratonet, men inte så många. De syntes mer på andra ställen i stan.
Häftig bild på mannen som tagit locket till en soptunna som mjukljusreflektor. Ser nästan ut som att det händer nåt helt annat än plåtning - nåt lite sci-fi över det hela ;)
Kul att du nämner Anders Petersen med sina två små analoga Contax-kompakter. En vän till mig påstod att Anders Petersen då han var här på Dunkers i Helsingborg i vinter nämnde, och visade, att han bara plåtade med små analoga kompakter, Nikon 35-ti. Men jag har för mig, precis som du skriver, att mästaren använder Contax T3.
  • Intresse - Action / Äventyr
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Sport / Motorsport